Kouřimská skála 2018 aneb Vzpomínka na Petra Muka. Přátelé a příznivci Petra Muka budou vzpomínat i letos!

Sedmý ročník hudebního festivalu v přírodním areálu Kouřimská skála se uskuteční v sobotu 25. srpna 2018. Na festivalu nesoucím podtitul „Vzpomínka na Petra Muka“ se pravidelně setkávají hudební přátelé a spříznění muzikanti skvělého zpěváka, který zemřel  v roce 2010. Letos přijedou zahrát a zazpívat: PETR JANDA, OCEÁN, PETR KOLÁŘ, ADAM MIŠÍK, JAKUB SMOLÍK, MILAN PEROUTKA, BOHOUŠ JOSEF, TĚŽKEJ POKONDR, KAMILA NÝVLTOVÁ, NAĎA VÁLOVÁ, JAN DVOŘÁK, KARYA, B. Lues, COVERTRIO+ ad.

Ve speciálním večerním bloku s Petrovými písněmi se představí PETR MUK BAND (Jana Feriová, Jana Vaněčková, Michaela Klímková, Zbyšek Kordač, Luděk Fiala, Vít Bareš a Tomáš Waschinger).

 

Pripomínam aj minuloročné vydanie dvojalbumu reedície jeho sólového albumu s 12 bonusmi, ktorý vyšiel 19.5.2017:

Pôvodný album Petr Muk bol digitálne zremastrovaný, dostal špeciálny obal doplnený o neznáme fotografie a dôležité spomienky so zasväteným „sleeve note“ dlhoročného Petrovho spolupracovníka  a priateľa Karla Deniša. „Chcete-li skutečně poznat a pochopit Petra Muka jako muzikanta i člověka, bez jeho prvotiny to není možné. Pokud snad zestárly některé tehdy módní elektronické zvuky, pak jím zpívaná slova stále platí. Nejvíc tam, kde se urputnou prací podařilo najít vytouženě masivní, několika vrstvami kytar definovaný sound, vzorně sloužící poslání songů,“ vysvetľuje Deniš.

Bonusový disk „Předtím… a potom“ zahŕňa nahrávky, ktoré bezprostredne predchádzajú  sólovému  debutu, materiál  pre samotný album a nahrávky vydania následujúceho albumu. Nebolo možné tam nezaradiť výrazné hity Shalomu Stín katedrál a Šeptám, vydané iba na kompilácii  Dekáda, ktoré ukončili existenciu tohoto výnimočného projektu. Podstatnú časť potom tvoria demosnímky k albumu v  (ne)čakane vysokej kvalite, niekedy ešte s odlišnými názvami, než aké  nakoniec dostali. Loď ke hvězdám, jeden z hlavných hitov albumu, tu vychádza v singlovej tzv. kappa verzii. Na záver sú zaradené piesne z obdobia po vydaní albumu – duet s Bárou Basikovou O lidech a skladba Láska tíží, obe pôvodne vydané na špeciáonom albume Vánoční hvězdy a Petrova obľúbená pieseň Kdyby tady byla taková panenka v duete s Michaelou Klímkovou.

Petr Muk bol zakladateľom a frontmanom skupín Oceán (1985 – 1992) a Shalom (1992 – 1996), v roku 1997 nastúpil na sólovú dráhu a vydal niekoľko veľmi zaujímavých albumov ocenených Zlatými a Platinovými platňami. Je držiteľom ceny hudobnej akadémie  a pravidelne bodoval aj v ankete Český slavík. Tragicky zomrel 24. mája 2010 vo veku 45 rokov.

Pozrite si rozhovor k albumu, jeho vzniku a súvislostiam. Hovorí Karel Deniš:

Tu si môžete pripomenúť jeden z jeho hitov z albumu Přicházíš s láskou:

Tracklisty:

CD1

  1. Probouzím sen, 2. Přicházíš s láskou, 3. Loď ke hvězdám, 4. Proměníš se v duhu, 5. Letím tmou,  6. Jsi ztracená, 7. Okno v nebi, 8. V slunci Tě hledám, 9. Silmarillion, 10. Nesmíš se splést, 11. Anděl, 12. Loutky, 13. Slzy dvou, 14. Dál do srdcí, 15. Ty víš, kde jsem

CD2

  1. Stín katedrál feat. Michaela Klímková, 2. Šeptám, 3. Přicházíš s láskou – demo, 4. Jsi ztracená – demo, 5. Okno v nebi – demo, 6. V Slunci tě hledám – demo, 7. Srdce a kámen (Anděl – demo), 8. Krása (Dál do srdcí – demo), 9. Loď ke hvězdám (kappa verze), 10. O lidech feat. Bára Basiková, 11. Láska tíží, 12. Kdyby tady byla taková panenka feat. Michaela Klímková

Zdroj: TS