Kristián Dufinec & Iconito majú nový klip Za Karpatským lesom a pripravujú album.

Mladým slovenským kapelám sa na Slovensku vo všeobecnosti darí zaujať svojou tvorbou. Tohtoročnou hudobnou lastovičkou bude debutový album mladej skupiny Kristián Dufinec & Iconito.

Mladí Michalovčania (priložené bio) svoju prvotinu avizujú aktuálnym singlom Za Karpatským lesom, ku ktorému natočili aj emotívny videoklip.

Kristian Dufinec a Iconito

„Myslím, že sa nám plní sen. Minulý rok sme si pripravili dva videoklipy a prvý z nich k pesničke Za Karpatským lesom, ponúkame práve teraz,“ pozýva k pozretiu si novinky Kristián Dufinec, ktorý pôsobí aj v umeleckom súbore Lúčnica ako sólista. Okrem toho, že má rád folklór, pustil sa so svojou skupinou Iconito do tvorby vlastných piesní. Na internete už zaujali pesničkou Chcem zmenu, ktorou povzbudzovali mladých ľudí, aby sa zúčastnili prezidentských volieb. Je nutné podotknúť, že nepodporovali žiadnu z politických strán. Súvisí to s tým, že sa títo mladí Michalovčania radi venujú vo svojej hudobnej tvorbe spoločenským témam a presne v tomto trende prichádzajú so svojou novou skladbou Za Karpatským lesom.

„Text hovorí o ľuďoch, ktorí sú často znechutení niečo podniknúť, aj keď by to mohlo byť pre ich vlastné dobro, pretože zakaždým narazia na prekážky a boja sa vystúpiť zo svojej komfortnej zóny.“ Práve texty Kristiána Dufinca, na ktorých kapela stavia, sú o pravde a uveriteľnosti. Nejde o náročné básnické obraty, naopak, zakladajú sa na priamočiarosti a jazyku súčasného človeka. Hudobne sa novinka vyznačuje emotívnou melodickosťou, ale na albume, ktorý vyjde na jar, sa objavia žánrovo pestré skladby.

Kristian Dufinec

Videoklipy kapely vkusne vizualizujú texty piesni  a vyjadrujú pozitívny vzťah k slovenskému folklóru. „Sme ovplyvnení našou tradíciou, čiže folklórom, ktorý je jednou z najcennejích veci, ktoré u nás máme. Túto našu ľudovosť sme zakomponovali do pesničky Chcem zmenu a myslím, že je to cesta ako sa odlíšiť a zároveň priznať k tomu, odkiaľ sme a aké hodnoty vyznávame,“ dodáva Kristián Dufinec.

Zdroj: Edo Kopček z Agentúry Bee Production
Foto: Tomáš Topoľančin