Kultovná MANÉŽ ABRAXAS oslavuje 30 rokov od vydania!

Právě v těchto dnech je tomu třicet let od doby, co vyšla dnes již pro mnohé kultovní deska Abraxas Manéž. Druhé řadové album v diskografii Abraxas, které bylo pro kapelu v mnohém přelomové, spatřilo světlo světa na podzim 1984.

Není náhodou že své třicáté výročí slaví v roce, kdy Abraxasu vzdali hold přední osobnosti tuzemské domácí scény v podobě výpravného dvojalba Tribute Abraxas, na němž nechybí hned několik skladeb z Manéže.

Slavek Janda 1984 - 2014

Femomén tohoto alba si tak můžete připomenout jak v podání tuzemských hudebních veličin jako Tata Bojs nebo Viktor Dyk, tak v originále. Digitální verze obou alb stejně jako další alba Abraxas z nabídky Supraphonline.cz jsou navíc při této příležitosti k mání od 4. do 17. 11. za opravdu exkluzivní ceny! A to včetně hitovky Praha-Bohumín, kterou si na Tribute Abraxas vzal do parády Roman Holý (Monkey Businees, J. A. R.) a nyní se tato verze dočkala povedeného animovaného klipu od Karla Hejkala.

„Manéž to bylo první kvalitní bigbítový disco,“ vzpomíná na letos jubilující album Viktor Dyk, který na Tribute Abraxas nazpíval mj. covervezi titulní skladby. „Abraxas pro mě vždycky byla kapela, která ve svém zvuku výborně odrážela dobu, ve které její písničky vznikaly,“ dodává Milan Cais z Tata Bojs, jež na Tribute Abraxas přispěli velmi povedenou verzi písně Honza rock’n’roll star.

Jak přiznávají sami Abraxas, je Manéž albem, které je klasickým příkladem nahrávky, jež musela u fanoušků teprve dozrát. Možná i proto, že se na ní kapela narozdíl od prvotiny Box z roku 1981 poměrně výrazně přiklonila ke stylu funky a změnila svou pódivou prezentaci, když začala poprvé používat na koncertech kostýmy, které s manéží korespondovaly a každý koncert Abraxas byl tak jednou velkou, v tehdejším komunistickém Československu nevídanou show.

ABRAXAS_MANEZ_30_let_mail

Nemalý podíl na tom mělo jistě i několik změn v sestavě kapely, která byla v době nahrávání alba následující: Slávek Janda (zpěv, kytara), Michal Dittrich (baskytara), Luboš Nohavica (klávesy), Jaroslav Trachta (saxofon) a Ladislav Sosna (bicí).

„Věděl jsem, že Manéž je krok do jiné atmosféry, než byl Box, hodně posluchačů bylo překvapeno, ale dopadlo to tak, že o tomto albu slyším čím dál více a fanoušci chtějí abychom skladby z Manéže stále hráli,“ komentuje to duchovní otec, skladatel a leader Abraxas Slávek Janda.

ABRAXAS_MIDNIGHT_CITY

Ten zároveň poukazuje i na pro některé méně známý fakt, že původní obal Manéže byl zakázán režimem podobně jako obal v tentýž rok vydané Koleje Yesterday Michala Prokopa a Framus Five: „Cover alba připravil tak jako náš debut Box Adam Hoffmeister, ale obal byl zakázán, jen kvůli tomu, že na něm klaun vyplazuje jazyk, tak se musel udělat obal jiný.“ Paradoxem je, že – ač režim zakázal původní obal – vyšlo album kompletně v angličtině pod názevm Midnight City, viz přiložený obal, což byla v dané době skutečná rarita.

Skladby jako Letadlo nebo Já městem bloumám, které si můžete připomenout na dobových videích zde a zde, a další písně z Manéže po mnoha letech zazní znovu také naživo a sice 29. 11. na Vánočním koncertu Abraxas v pražské Malostranské besedě.

ABRAXAS_MANEZ_zakazany_obal

Zdroj: SUPRAPHON a.s.