Kultový Skalpel z labelu Ninja Tune zahrá na festivale Zvuk for Štiavnica.

Poľskí nu jazzoví DJ-i Skalpel z presláveného britského labelu Ninja Tune mieria do Banskej Štiavnice. Priekopníci poľskej elektronickej hudby tu 23. augusta odohrajú set v kolaborácii so špičkovým poľským bubeníkom Rafalom Dutkiewiczom. Koncert prebehne v rámci festivalu Zvuk for Štiavnica.

Marcin Cichy a Igor Pudło, alebo aj „exotickí čudáci z ďalekej zeme“. Aj takto pomenoval poľské duo z Wroclawi britský hudobný týždenník NME, keď pred pätnástimi rokmi položili Poľsko na mapu elektronickej hudby. Talentovaní DJ-i vtedy zahviezdili debutovým albumom Polish Jazz (2000), za ktorý získali nomináciu na Svetovú hudobnú cenu Gilla Petersona. Po piatich rokoch zaujali opäť – doskou Konfusion (2005). Oba albumy vydané pod uznávaným londýnskym labelom Ninja Tune vzkriesili zaprášeného ducha poľskej jazzovej hudby 60. a 70. rokov.

Duo odohralo aj množstvo vynikajúcich koncertov. Na pódiách prevetralo techniku s nórskymi jazzovými experimentátormi Jaga Jazzist, montrealským DJ-om Kid Koala, či ďalšími zoskupeniami spadajúcimi pod značku Ninja Tune.

skalpel #

Skalpel sa v minulosti koncentroval výhradne na objavovanie zvukov bohatého poľského jazzového dedičstva. Mnoho nahrávok tak vzniklo poloilegálne v čase komunistického režimu. Posledný počin Transit (2014), ktorý vyšiel pod vlastným Audio Plug labelom, však mieri ešte ďalej. Do Ameriky, naprieč Áziou, ale aj za melanchóliou východnej Európy, či teplom Stredozemia s jeho širokou zvukovou paletou: tá spadá pod experimentálnu, soundtrackovú, ambientnú ale aj New Age hudbu.

Transit je o pohybe z jedného žánra do druhého, z hudby založenej na samploch, až po programovanie a elektronickú produkciu. Od čiernej a bielej k úplnej farebnosti, od temnoty k svetlu, od nízkej kvality zvukových nahrávok, až po kvalitu vysokú,“ uvádza zoskupenie.

„Štiavničania“ si tento zážitok užijú aj za prítomnosti bubeníka Rafala Dutkiewicza, ktorý patrí k súčasnej poľskej bubeníckej špičke. Poľskými médiami býva častokrát označovaný aj ako top bubeník newyorskej školy Drummers Collective, ktorá má reputáciu „svetovej triedy“. Atmosféru koncertu podtrhne VJ Spectribe, aj samotný priestor koncertu, ktorým sa stane štiavnický Starý zámok.

Skalpel je skupina, ktorej hudba hovorí aj o prekonávaní hraníc medzi krajinami a hudobnými žánrami a vo svete celkovo. „Je to predovšetkým o emóciách, pocite a duši,“ hovoria. „A my sa s našim festivalom rovnako snažíme prekonávať hranice a spájať umelcov rôznych generácií, národností a hudobných skúseností,“ uzatvára organizátorka festivalu Saša Pastorková.

Zdroj: Zvuk for Štiavnica