Kultúrna obec hovorí NIE praktikám MK SR a zvoláva protest na obranu kultúry

Platforma Otvorená Kultúra! v spolupráci so zriaďovanými aj nezriaďovanými kultúrnymi organizáciami, ako i samostatne pracujúcimi v kultúre zvoláva na pondelok 12. 8. 2024 občiansky protest, ktorým vyjadrí nesúhlas s ničivými praktikami a ideologickými čistkami ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej.

Akcia nadviaže na celosektorové stretnutie kultúrnej obce, ktoré o 15:00 organizuje Slovenské národné divadlo a na ktoré bola pozvaná aj ministerka kultúry. O 17:00 sa aktéri a aktérky kultúrnej obce stretnú s verejnosťou pred budovou SND na nábreží Dunaja a spoločne vykročia na protestný pochod pred Ministerstvo kultúry na námestí SNP. Tam o 18:00 vystúpia na pódiu zástupcovia rôznych kultúrnych inštitúcií a umeleckých oblastí a organizátori prečítajú spoločné vyhlásenie s požiadavkami.

Kultúrna obec žiada okamžité odstúpenie alebo odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej a generálneho tajomníka služobného úradu MK SR Lukáša Machalu. Trvá na napĺňaní cieľov Stratégie kultúry a kreatívneho priemyslu SR 2030 a na dodržiavaní transparentných princípov pri menovaní a odvolávaní manažérov a manažérok kultúrnych inštitúcií v gescii ministerstva kultúry.

Široká kultúrna obec organizuje občiansky protest na obranu kultúry, pretože zásahy, ktoré v rezorte robí ministerstvo pod vedením Martiny Šimkovičovej, sú nezlučiteľné s existenciou slobodnej, nezávislej a odborne spravovanej kultúry na Slovensku. Protest háji práva ľudí, ktorých sa priamo dotýkajú deštrukčné zmeny súčasného vedenia MK SR. Kultúrna obec kritizuje zmeny vo Fonde na podporu umenia a Audiovizuálnom fonde, ktoré zbavujú umelecké fondy nezávislosti a vkladajú ich do rúk politických nominantov a nominantiek bez odborných kompetencií. Verejnoprávne médiá sa zmenou zákona stali štátnymi médiami, ktoré vláda môže používať ako kanál svojej ideologickej propagandy.

Arogancia moci sa v posledných dňoch prejavila odvolaním generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku a generálnej riaditeľky SNG Alexandry Kusej. Ich odvolaniu predchádzali personálne čistky v Bibiane, medzinárodnom dome umenia pre deti a v Kunsthalle Bratislava. Rozsah škôd, ktoré ministerstvo riadené nomináciou SNS napáchalo na desaťročia budovaných pilieroch slovenskej kultúry, je obrovský a napraviť ich bude trvať roky.

Kultúrna obec musí konať a potrebuje aj súdržnosť a solidaritu širokej verejnosti. Kultúra totiž patrí všetkým. Nehrá sa o nič menšie ako slobodu a identitu celého národa. Odmietame delenie na pracujúcich a kaviarenských povaľačov, na Bratislavu a regióny – kultúra je zdieľaná hodnota, ktorú tvoríme všetci.

Súčasne s pozvánkou na protest vyzývame k účasti na ďalších protestoch proti praktikám Ministerstva kultúry SR a k vyjadreniu nesúhlasu dostupnými demokratickými formami. “Chcú nám zobrať slobodnú kultúru. Nedáme sa, aj keby sme mali byť v uliciach každý deň!,” vyjadrujú sa v stanovisku členovia a členky Otvorenej Kultúry!, ako aj zástupcovia a zástupkyne ďalších organizácií.

Organizátorstvo protestu vyzýva kultúrne organizácie z celého Slovenska, aby sa pridali k protestu. Zároveň vyzýva občanov a občianky – voličstvo nielen opozičných, ale aj koaličných strán, ktorým záleží na nezávislom a kompetentnom spravovaní kultúrnych inštitúcií, aby účasťou na proteste vyjadrili podporu hlavnej požiadavky, ktorou je odvolanie Martiny Šimkovičovej z postu ministerky kultúry SR.

Za kultúrnu obec organizátor protestu
Platforma Otvorená Kultúra!

A organizácie, ktoré sa k protestu pridávajú
Zamestnanectvo Slovenskej národnej galérie
Zamestnanectvo Slovenského národného divadla
Anténa – sieť pre nezávislú kultúru
Slovenská filmová a televízna akadémia
Rada galérií Slovenska
Vysoká škola múzických umení v Bratislave
Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave
Akadémia umení v Banskej Bystrici
Študentstvo vysokých umeleckých škôl
Kultúrne odbory
A4 – Asociácia združení pre súčasnú kultúru
Asociácia Bratislava v pohybe
Asociácia nezávislých producentov
Asociácia producentov animovaného filmu
Asociácia slovenského dokumentárneho filmu
Asociácia súčasného divadla – Divadelné ocenenia sezóny
BAŠTA – kultúrno-komunitné centrum
Bratislavské bábkové divadlo
Bratislavské kultúrne a informačné stredisko
Diera do sveta
Divadelná platforma Innenhof
Divadlo DPM
Divadlo Houže
Divadlo Jedným dychom
Divadlo K
Divadlo Kontra
Divadlo Lab
Divadlo NOMANTINELS
Divadlo Odivo
Divadlo P. O. Hviezdoslava
Divadlo PIKI
Divadlo z Pasáže
Divadlo SkRAT
Divadlo Slzy Janka Borodáča
Divadlo Stoka
Divadlo Uhol_92
Galéria Medium
Galéria mesta Bratislavy
Galéria Jána Koniarka v Trnave
Hidepark Nitra
Inštitút pre dočasné dejiny umenia
Jazdec – revue súčasného výtvarného umenia
Klub nezávislých divadiel
Kultúrny spolok MLOKi
LALA Slovak Music Export
Mestská knižnica v Bratislave
Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave
Múzeum mesta Bratislavy
NAD TÝM – Červená Studňa
Nadácia mesta Bratislavy
Nástupište 1-12
Nová Cvernovka
Nové divadlo
Podivný Barón
PORT o.z.
Presahy / Lýceum
Pustovňa pre umenie
Rare Cultural Space
SHARPE festival
SPFM Booking
Stanica Žilina-Záriečie a Nová synagóga
Staromestská knižnica Bratislava
Tabačka Kulturfabrik
tranzit.sk
Záhrada – Centrum nezávislej kultúry

TS – Otvorená Kultúra!