KUltúrne podujatie: Alternatíva na Trenčianskom hrade!

Mesiac pred začiatkom Pohody zažije Trenčín mestskú festivalovú atmosféru priamo na hrade, v termíne 12.-13. júna. Medzi hudobnými lákadlami nechýbajú mená ako Saroos z Nemecka, new jazzová skupina z Poľska Mitch And Mitch a americký indie rock zastúpia Celestial Shore.

KUltúrne podujatie bude prebiehať na Trenčianskom hrade, ale aj na Mierovom námestí a v kaviarňach Paddock a Coffee Sheep. Line up festivalu je nabitý hudobnými menami ako Mitch And Mitch – poľská verzia Mothy Python, shoegazeová formácia Manon Meurt, ktorí predskakovali kapele My Bloody Valentine v Prahe, či veľký český talent dream popový Mayen. Headlinerom KUltúrneho podujatia sú nemeckí vesmírni zvukoví experimentátori Sarros – skupina zložená z členov kapiel The Notwist a Lali Puna. ,,Tešíme sa na koncert v Trenčíne v júni na KUltúrnom podujatí,“ uviedli Sarros prostredníctvom sociálnej siete.

Rôznorodosť hudobných žánrov, ale aj divadlá a premietania filmov v prostredí s výnimočnou atmosférou a výhľadom na mesto sú zárukou nevšedných zážitkov. Počas dvoch dní konania festivalu KUlturne podujatie sa predstavia aj Autumnist, Wild Tides, The Jelly Belly, Frank Winter, Genuine Jacks, Dj Nowhereman a Gramophon Brothers.

Okrem hudby sa budú na festivale premietať filmy Homo Ciris, 25km2 z dielne Almostar, dobrodružný film Uli Biaho a maďarská snímka Men with Balls, ktorá vznikla v rámci celoročného projektu alternatívnej distribúcie najlepších autorských dokumentov strednej a východnej Európy, medzinárodného projektu Kinedok. Návštevníci sa môžu tešiť aj na čítačku Divadla Skrat a detské predstavenie Divadla ZkuFraVon.

,,Našim pôvodným zámerom bolo zabávať sa dva dni. Vymysleli sme si festival pre seba na tom najpompéznejšom mieste v Trenčíne,“ hovorí o prvotných plánoch za organizátorov Ondrej Slivka. Názov KUltúrne podujatie vznikol spojením slov kultúrne podujatie, ako výraz, ktorý sa už takmer nepoužíva a veľké KU je inšpirované ruským sci-fi filmom Kin-Dza-Dza! (1986). ,,Film Kin-Dza-Dza nás veľmi ovplyvnil, preto sme sa rozhodli dať jej čestné miesto v názve podujatia, “ hovorí Slivka.

KUltúrne podujatie je pokračovaním minuloročného jednodňového festivalu KuLetourne podujatie, na ktorom sa predstavili Autumnist, Saténové ruky, Youcoco a premiéru mal dokument Le Tour z dielne produkčnej spoločnosti Almostar.

Vstupenky na festival sa dajú zakúpiť v sieti Predpredaj.sk, ale aj priamo v Trenčíne v kaviarňach Paddock a Coffee Sheep. Cena lístka je 12 eur, pričom v deň festivalu sa budú vstupenky predávať za 15 eur. Viac informácií nájdete na stránke www.kulturnepodujatie.sk.

SAROOS (DE)

Elektronické berlínsko-mníchovské trio Saroos tvoria Florian Zimmer (Iso68, Jersey), Christoph Brandner (Lali Puna, Console) a Max Punktezahl (the Notwist, Contriva). Ako skladatelia a hudobníci vnímajú zvuk vo vedeckej rovine. Posadnutí zvukom ako pohybujúcimi sa časticami tvoria hudbu, ktorá znie priam mimozemsky. Razia si svoju cestu post rocku s dávkou psychadelických zvukových koláží, tak abstraktnú a temnú. Zaprášené beaty poháňané vesmírnym vánkom sa rozptýlia priestorom Trenčianskeho hradu a ich vystúpenie – plné tajomstiev, astrálnych sonických výletov za zdrojom energie, si podmaní publikum.

https://www.youtube.com/watch?v=HIa56y887CU

Kapela vznikla v roku 2005 v zložení Florian Zimmer a Christoph Brandner. Keď o rok neskôr vydávali na labely Alien Transistor eponymný debutový album, prizvali si ako hosťa Maxa Punktezahla z kapely Notwist, ktorý sa stal oficiálnym členom v roku 2007. Nasledovali nahrávky See Me Not (2010) a Return (2013).

www.alientransistor.de
www.saroos.bandcamp.com
www.facebook.com/saroosmusic

Mitch And Mitch (PL)

Poľská verzia Monty Phyton – skupina Mitch And Mitch je často označovaná aj ako najbizarnejšia kapela v Poľsku. Pôvodné duo zložené z perkusionistu Macia Morettiega a gitaristu Bertka Magnela sa od roku 2002 rozšírilo do podoby stálej deväťčlennej kapely, pričom oficiálne skupinu tvorí aj 26 ďalších hosťujúcich členov, ktorí sa počas trinásťročného fungovania ku skupine občas pridružili.

Ich štýl vykazuje známky new jazzu, ale vo svojom repertoári zachádzajú aj do rytmov exotickej salsy, punk rocku či ska, to všetko s istou dávkou experimentu. Mitch And Mitch predvádzajú na pódiu predstavenie, v ktorom sa spája hudobná dokonalosť, inštrumentálna rôznorodosť a číra radosť z hudby.

www.mitchandmitch.com
www.mitchandmitch.bandcamp.com
www.facebook.com/mitchandmitch
www.discogs.com/artist/1192811-Mitch-Mitch

Celestial Shore (US)

Brooklynská indie rocková skupina Celestial Shore rozkladá mestský život a históriu rockovej hudby na niečo dojemne surové a mysticky nadčasové.

Po ich debutovom albume 10x, ktorý vyšiel pod hlavičkou vydavateľstva Hometapes, sa trojica hudobníkov Sam Owens, Greg Albert a Max Almario pripomenula druhou nahrávkou Enter Ghost.

Je to rockový album, ktorý má silu cestovať v čase s tak typickými nástrojmi ako elektrická gitara, basgitara a bicie. Celestial Shore ju v posledných mesiacoch testovali na turné s kapelou Deerhof a nádielku energického indie rocku ponúknu aj publiku na Trenčianskom hrade.

www.celestialshore.bandcamp.com
www.soundcloud.com/celestialshore
www.facebook.com/CelestialShore
www.twitter.com/celestialshore

Manon Meurt (CZ)

Začínali ako predskokani pražského koncertu shoegaze legendy My Bloody Valentine pred dvomi rokmi. Už vtedy upútali sebaistým a hudobne presvedčivým prejavom. Štvorica z českého Rakovníka – Káťa Elznicová, Vojtěch Pejša, Síma Kuchárová, Jirka Bendl, odhodlaná prinavrátiť na českú hudobnú scénu shoegaze vydala s pomocou crowdfundingu minulý rok svoje eponymné EP.

Manon Meurt patria k najväčším objavom českej hudobnej scény za posledné roky. Často zachádzajú za hranice post rocku až k noise a dream popu, preto sú ich koncerty zážitkom nielen pre fanúšikov shoegaze.

www.bandzone.cz/manonmeurt

kulturne-podujatie_POSTER-A2-final-PRESS

Zdroj: kulturnepodujatie.sk