Lamb sa vracajú do Bratislavy.

Britské elektronické duo Lamb sa po roku aj štvrť od vypredaného bratislavského koncertu vracia na rovnaké miesto činu.

Jedno z najzvučnejších mien britskej nezávislej scény vystúpi 23. marca 2016 v bratislavskom MMC, prvých sto najlacnejších vstupeniek je už k dispozícii na stránke www.orepole.sk.

lamb2

Lamb začali ako jedni z prvých už v polovici 90. rokov ozvláštňovať drum n bass a jungle ženským vokálom, a do chladných beatov pridali takú dávku citov, že to celý žáner zmenilo na nepoznanie. Ich hudba je od začiatku postavená práve na kontraste zasneného anjelského vokálu so srdce drásajúcimi beatmi.

Každý tón a každé slovo textu má v ponímaní speváčky Lou Rhodes a producenta Andyho Barlowa svoj význam, podobne ako pódiová show a videá, ktoré sú podľa ich vlastných slov ovplyvnené kyberpunkom a zen budhizmom.

Lou s Andym sa dali dokopy v roku 1994 a o dva roky neskôr vydali debutový album s eponymným názvom Lamb. Z neho pochádza aj ich najznámejšia pesnička Gorecki, založená na vysamplovanom motíve od poľského skladateľa Henryka Góreckeho

Nasledovali albumy Fear of Fours (1999) a What Sound (2001) s ďalším zásadným hitom Gabriel. V roku 2003 vychádza štvrtý a na dlhú dobu posledný album Between Darkness and Wonder, krátko po ňom sa Lou s Andym rozhodli pokračovať každý sólovo.

lamb1

Lou Rhodes vyplnila pauzu úspešnou sólovou kariérou, počas ktorej ju absencia Andyho beatov posunula hlbšie do folkových vôd. Vydala tri sólové albumy, z ktorých hneď ten prvý, Beloved One z roku 2006, bol nominovaný na prestížnu Mercury Music Prize.

Duo sa dalo opäť dokopy v roku 2009 a obklopilo sa tímov sprievodných muzikantov, s ktorými mali v pláne odohrať pôvodne len niekoľko koncertov. Chémia však opäť zafungovala, v roku 2010 začínajú nahrávať piaty album s názvom „5“ a zo zamýšľaných niekoľkých vystúpení sa stávajú desiatky odohratých a veľmi často vypredaných koncertov.

Lou a Andyho zvykne na turné sprevádzať ako tretí člen basgitarista Jon Thorne a „na striedačku“ aj ďalší muzikanti vrátane islandského gitaristu Oddura Mara Runnarsona či dánskeho bubeníka Nikolaja Bjerreho.

Bratislavský koncert bude mixom najväčších hitov zo starších albumov a materiálu zo zatiaľ posledného albumu Backspace Unwind, ktorý Lamb vydali koncom roku 2014.

Po vypredaní prvej stovky 20-eurových lístkov sa do predaja dostane 200 vstupeniek po 25 eur, zvyšné predpredajové lístky budú už v cene 30 eur.

Zdroj: Agentúra Ore Pole