Legenda je späť! Pražský výběr sa vracia na scénu už 18. júla na Zelenej Vode.

Česká, ale aj slovenská rocková legendárna scéna známa niekoľkým generáciám obsadí 18. júla Zelenú vodu na festivale Legends day – Pražský Výběr. V amfiteátri pod holým nebom okrem obľúbeného českého rockbandu, ktorý zahrá v pôvodnej zostave, vystúpia aj slovenskí The Buttons a Fermata.

Jednodenný festival plný českých a slovenských rockových legiend otvorí skupina The Buttons pochádzajúca z Bratislavy. Takzvaní slovenskí Rolling Stones vznikli už v roku 1964. V roku 2007 sa skupina po odmlke rozhodla znova skúšať a hrať, vďaka úspechu na koncerte PKO Legendy ´60. Líder skupiny Dodo Šuhajda je spoluautorom knihy Slovenský bigbít (2008), ktorá bola ocenená cenou Krištáľové krídlo a medzinárodnou cenou Egona E. Kischa za literatúru faktu v roku 2009. Je aj autorom televízneho seriálu o začiatkoch bigbítu na Slovensku – „Slovenský bigbít“.

Ďalšou klasikou v poradí je slovenská inštrumentálna jazzrocková zostava Fermata, ktorá funguje dodnes (1973 – 2013). Dodnes vydala 11 štúdiových a 1 koncertný album. Vo svojom repertoári zahŕňajú aj niekoľko spievaných skladieb, s ktorými sa predstavili aj legendy ako Miro Žbirka, František Griglák, Pavol Hammel či John T. Dale.

Extravagantní aj revoluční

Slávnu trojku uzatvára česká formácia Pražský výběr. Formovať sa začala v polovici 70. rokov ako odnož jazz rockového Pražského Big Bandu. Po vydaní albumu Žízeň (1978) však zanikla.  V roku 1980 gitarista Michal Pavlíček navrhol bývalému členovi Pražského výběru Michalovi Kocábovi spoluprácu na projekte pod rovnomenným názvom – Pražský výběr. Skupina sa prihlasovala k novému rockovému prúdu, hudobníci sa začali obliekať do  bizarných odevov, nie rockových a nosili masky a parochne. Zostava sa v priebehu niekoľkých rokov a po obmenách ustálila na štyroch stálych členov Michal Pavlíček (gitara, spev), Michael Kocáb (spev, klávesové nástroje), Jiří Hrubeš (bicie nástroje) a Vilém Čok (basová gitara, spev). V roku 1982 nakrútili s režisérom Jurajom Herzom film Straka v hrsti, ktorý ihneď skončil v trezore a spoločne s koncertmi v Hradci Hrálové viedol aj k úplnému zákazu kapely. Tak skončil aj debutový album s rovnomenným názvom Straka v hrsti. Vydali ho až o šesť rokov neskôr. Dodnes znamená pojem pre celú generáciu rockových fanúšikov. V roku 1989 začali nakrúcať aj film o ich histórii vo vypätých časoch Prážákům, těm je tu hej. Dokončili ho po Nežnej revolúcii. Významným bol člen kapely Michal Kocáb, ktorý sa po  poslancom a pričinil sa o odchod ruských vojsk z územia, na počesť čoho usporiadala kapela turné, ktorého sa zúčastnil aj Václav Havel a ako hosť vystúpil aj Frank Zappa. Skupina funguje dodnes a celkom vydala deväť albumov.

Zloženia kapiel:

The Buttons
Dodo Šuhajda – spev a fúkacia harmonika
Kamil Paulovčín – gitara a spev
Ervín „Citrón“ Fulmek – klávesove nástroje a vokál
Vlado Turčan – sólová gitara a vokál
Juraj Majer – basová gitara a vokál
Milan Hlinka – bicie nástroje

Fermata
František Griglák – gitara, klávesové nástroje, spev, sprievodné vokály, programovanie
Fedor Frešo – basová gitara, kontrabas, basové pedále, mandolína, sprievodné vokály
Peter Preložník – klávesové nástroje
Igor „Teo“ Skovay – bicie nástroje

Pražský výběr
Aktuálna zostava :
Michael Kocáb – spev, klávesové nástroje
Michal Pavlíček – el. gitara
Vilém Čok – bassgitara
Klaudius Kryšpín – bicie nástroje
Jiří Hrubeš – bicie nástroje

Dôležité informácie:
Počet návštevníkov bude obmedzený vzhľadom na kapacitu amfiteátra, preto je dôležitá skorá rezervácie vstupeniek.

Vstupné: 15€ predpredaj/ 20€ na mieste (počet je obmedzený). Predpredaj: Ticketportal. Informácie a rezervácia vstupeniek :info@bluenote.sk alebo na tel. čísle 032/744 00 08

Zdroj: Organizátor