Legendáre experimentálne duo die Angel (Pan Sonic) opäť v A4!

Príďte si vypočuť do Áštvorky, ako znie dedičstvo jednej z najslávnejších experimentálnych kapiel posledných troch desaťročí! Ducha Pan Sonic budú vyvolávať tí najpovolanejší: projekt Die Angel, ktorý fungoval dlhé roky spoločne s Pan Sonic. Ak ste mali radi Pan Sonic, budete ich počuť aj v Die Angel. V Áštvorke vypukne 14. marca 2018 kryštalické šialenstvo.

Pan Sonic boli legendárna experimentálna banda z Fínska. Legendu živili svojim prístupom k tvorbe a k živému hraniu. Boli známi svojimi superdlhými koncertami. Alebo keď sa zavreli do štúdia, a počúvali dlhé hodiny vysokofrekvenčné zvuky. Zážitky z týchto sedení potom preniesli do svojich albumov. Pan Sonic boli tiež známi sporom s istým výrobcom spotrebnej elektroniky, kvôli ktorému si museli jemne pozmeniť meno.

Chváliť sa môžu tí, ktorí zažili Pan Sonic naživo na Next Festivale 2005. Mika Vainio potom zahral aj na Nexte v roku 2009. Počas jeho vystúpenia to však nezvládol jeden reproduktor. Náhoda? Nemyslíme si!

Minulý rok otriasla hudobný svet správa o jeho náhlom odchode. Ilpo Väisänen, druhý člen Pan Sonic zaháňa stratu svojho partnera v hluku najlepšie ako vie – projektom Die Angel.

Die Angel fungoval spoločne s Pan Sonic, a minulý rok vydali svoj ôsmy album Entropien. Opäť je to experimentálne techno: ostro vybrúsené zvuky, terénne nahrávky, abstraktné bzučanie, biely hluk – chaos, ale aj aj pravidelný rytmus, ktorý nedá vydýchnuť. A duch Mika Vainia, ktorý je stále prítomný.

V projekte Die Angel hrá aj Schneider TM – krabičkár, ktorého si môžete pamätať z hudobnej televízie Viva 2. Vo vtedy populárnom clicks n´cuts zvuku prerobil aj The Smiths. Jeho elektronika má digitálnu dušu. Do Die Angel prináša delikátne pukance. Na poslednom albume sa k Die Angel pridal aj austrálsky skladateľ a hráč na gitaru Oren Ambarchi, ktorého tiež poznáte z A4ky.

Die Angel je hudba pre moment, pre situáciu na pódiu. Vzniká improvizáciou spoza hory káblov. Ak máte radi fyzický kontakt so zvukom, tak ste tu správne.

Die Angel u nás hrali už pred desiatimi rokmi. Je čas zistiť, ako im to hrá v súčasnosti.

Na podobnú nôtu (čiže bez nôt) zahrá pred Die Angel domáci projekt Odpał. Odpał je Acidmilk. Pod menom Amen Tma vydali vo vydavateľstve LOM album hmyzieho techna. V kapele 0N0 hrá psychedelický doom metal, za ktorý získal minulý rok ocenenie Rádiohlavy.

Odpał zabzučí a rozvibruje steny A4 svojim drone doomom. V stredu 14. marca 2018.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Bratislavský samosprávny kraj.

FACEBOOK EVENT
Die Angel
Pan Sonic

Zdroj: TS