LEGENDÁRNA ANTONELLA RUGGIERO V BRATISLAVE.

Vo štvrtok, 30. júna o 19.30 hod., vystúpi vo veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu (Mýtna 1) Antonella Ruggiero, ktorej hlas je už vyše tridsať rokov neodmysliteľnou a významnou súčasťou talianskej hudobnej scény. Táto speváčka sa vyznačuje mimoriadnym rozsahom a hlasovou všestrannosťou, vďaka ktorej mohla počas svojej kariéry vyniknúť v rôznorodých žánroch a najlepšie tak vyjadriť vývoj vkusu širokého publika, od popu, k sakrálnej hudbe, až po jazz a súčasnú hudbu.

antonellaruggiero_1_1350650369

Bola zakladateľkou významnej skupiny Matia Bazar, s ktorou v roku 1978 zvíťazila na festivale talianskej piesne v Sanremo. Neskôr, v roku 1989, sa Antonella Ruggiero rozhodla z uvedenej kapely odísť, aby sa venovala vlastným osobným a umeleckým záujmom, ako aj aby sa vydala na cesty s cieľom obohatiť svoj hudobný výraz. Významná bola najmä cesta do Indie, kde objavila typické zvuky tejto krajiny. V posledných rokoch sa venovala hudbe spojenej s náboženskými tradíciami západu a následne sa zamerala na Broadway, portugalské fado, autorské pesničkárstvo a taliansku hudbu z medzivojnového obdobia, pričom vydala niekoľko pozoruhodných albumov (Cattedrali (2015), L’impossibile è certo (2014), Pomodoro genetico (2008)).

Na špeciálnom koncerte v Bratislave speváčka predstaví svoje najúspešnejšie piesne, z ktorých niektoré vstúpili do dejín talianskej popovej hudby, pričom ich uvedie v úplne nových aranžmánoch, no zaspieva aj novšie skladby, ktoré sú výsledkom jej intenzívnych hudobných a životných skúseností. Antonellu Ruggiero bude v Bratislave sprevádzať dvojica hudobníkov – Mark Harris (klavír) a Roberto Colombo (vokóder/synth. basgitara), producent všetkých jej sólových albumov, s ktorým speváčka vytvorila dokonalé umelecké partnerstvo.

165938212-f96b84cd-9868-4833-aade-c446e849ca56

S radosťou citujeme komentátora Guida Gherardiho z portálu OndaRock: „Táto janovská umelkyňa je jednou z mála veľmi populárnych talianskych speváčok, ktorá sa dokázala technicky vymaniť z obvyklých hudobných hraníc, a to čiastočne vďaka svojmu prirodzenému talentu, čiastočne v dôsledku usilovnej štúdiovej práce, zameranej na zhodnotenie svojich neobyčajných schopností. Kým väčšina jej kolegýň si nemohla dovoliť vzdať sa vo svojej hudbe textov, Antonella Ruggiero si mohla často dopriať “luxus” spievať jednoduché hlásky, šplhať sa po závratných hudobných stupniciach a uniknúť zo schém piesňovej formy, pričom si vždy udržala dokonalý a kryštalicky čistý hlas, ktorý má neustále schopnosť prekvapiť nadpozemskou virtuozitou“ (Guido Gherardi, Antonella Ruggiero – Il mio canto libero, Onda Rock).

Koncert Antonelly Ruggiero je zároveň súčasťou festivalu Bratislavské kultúrne leto.

Zdroj: BKIS