Legendárnu Žltú ponorku s členmi Beatles premietne v obnovenej svetovej premiére Kino Lumière!

Legendárny animovaný film Žltá ponorka (1968) s členmi hudobnej skupiny Beatles oslavuje päťdesiat rokov od svojho vzniku. Pri tejto príležitosti ho ako jedno z mála kín na Slovensku premietne bratislavské Kino Lumière v digitálnej podobe s remastrovaným obrazom a zvukom. V piatok 29. júna o 20.30 hod. bude film zároveň uvedený počas mesiaca, v ktorom cyklus Music & Film slávi piate výročie od svojej prvej projekcie v júni 2013. Pri tejto príležitosti bude vstup na film Žltá ponorka voľný.

Animovaná fantazijná komédia vznikla na motívy rovnomennej piesne Johna Lennona a Paula McCartneyho. Členovia skupiny Beatles v nej dostanú za úlohu zachrániť mesto pred modrými gaunermi. Vydajú sa preto žltou ponorkou cez oceán plný nástrah a nebezpečenstva, aby hudbou porazili zlo. Vznik filmu však nebol úplne priamočiary. „Beatles podpísali so spoločnosťou United Artists zmluvu na tri celovečerné filmy. V roku 1964 mal premiéru prvý film Ťažký deň (A Hard Day’s Night) a o rok neskôr druhý film Pomoc! (Help!). Oba režíroval Richard Lester,“ približuje pozadie zrodu filmu programový dramaturg cyklu Music & Film Miro Ulman. Kapele sa veľmi nechcelo ísť do ďalšieho projektu, pretože s výslednou podobou druhého filmu neboli veľmi spokojní. Preto sa narýchlo rozhodli pre animovaný film. Pôvodne v ňom mali i hovoriť, ale napokon Paula, Johna, Georgea a Ringa nahovorili iní umelci a štvorica sa naživo ukázala až v samotnom závere. Dôvod bol jednoduchý – podľa zmluvy sa mali objaviť vo filme.“

 

Režisérom filmu je George Dunning, ktorý v rokoch 1965 až 1967 nakrútil 39 epizód seriálu The Beatles. Podoba členov kapely vychádzala z videoklipu k piesni Strawberry Fields Forever, kresby vytvoril nemecký výtvarník Heinz Edelmann, rodák z Ústí nad Labem. Scenár k filmu písali štyria autori, bol medzi nimi aj Erich Segal, autor bestselleru Love Story. Na filme celkovo pracovalo viac ako 200 umelcov počas 11 mesiacov. Slávnostná premiéra sa uskutočnila v londýnskom Palladiu 17. júla 1968 a vo filme znejú najznámejšie piesne slávnej liverpoolskej štvorice ako Lucy In The Sky With Diamonds, Nowhere Man, Eleanor Rigby, All You Need Is Love a ďalšie. Dopĺňajú ich inštrumentálne skladby, ktoré skomponoval a aranžoval George Martin.

Aktuálna jednodňová premiéra filmu Žltá ponorka vo Veľkej Británii, Írsku, USA a Kanade sa uskutoční v nedeľu 8. júla 2018, film sa pri príležitosti 50. výročia vzniku dostáva do kín s reštaurovaným obrazom s rozlíšením 4K a surround zvukom. Samotný film obsahuje širokú škálu v tom čase ešte experimentálnych animačných techník. Pri reštaurovaní bolo najzložitejšie určiť, čo sú chyby a je potrebné opraviť, a naopak, ktoré časti filmového políčka síce vyzerajú byť chybné, ale boli súčasťou pôvodnej animácie a musia sa zachovať,“ vysvetľuje Ulman.

Projekcia filmu v Kine Lumière je zároveň oslavou 5. výročia spustenia cyklu Music & Film. „Veľmi si vážime, že sme dostali možnosť zaradiť Žltú ponorku do programu nášho kina ako súčasť osláv výročia nášho hudobného cyklu. A dokonca ešte skôr než v krajine jeho vzniku,“ teší sa Miro Ulman. Cyklus začal premietať v júni 2013 a počas svojej existencie uviedol 43 filmov na 57 predstaveniach, na ktoré prišlo 7 000 divákov. „To je takmer štyrikrát viac než je priemerná návštevnosť na predstaveniach v slovenských kinách. Niektorých divákov dokonca už z videnia poznám,“ dopĺňa. Najviac divákov si prišlo pozrieť filmy Led Zeppelin: Celebration Day (2012), Nick Cave: One More Time with Feeling (2016) a Pearl Jam: Let’s Play Two (2017). „Ľudia počas projekcií často podupávajú či pokyvujú hlavami do rytmu, na koncertnom zázname kapely Muse z olympijského štadióna v Ríme sa dokonca i tancovalo a spievalo,“ dodáva Ulman.

Pri príležitosti osláv bude vstup na projekciu filmu Žltá ponorka voľný, ako predfilm sa premietne prvý slovenský animovaný videoklip Pieseň (1969) režisérky Jaroslavy Havettovej na skladbu To se nikdo nedoví v podaní Waldemara Matušku a Heleny Vondráčkovej. Vstupenky sa budú vydávať v pokladni kina v deň projekcie 29. júna od 19.00 hod. Držitelia kariet LUMIERKA si môžu vyzdvihnúť voľné vstupenky v predstihu, karta je v predaji v pokladni kina. Voľné vstupenky sa vydávajú do naplnenia kapacity kinosály (195 miest), maximálny povolený výber na 1 osobu je 5 vstupeniek.

FB event a profil cyklu Music & Film:

https://sk-sk.facebook.com/events/180708675925494/permalink/188759511787077/

Viac informácií a program Kina Lumière:

https://www.kino-lumiere.sk/

FB profil Kina Lumière:

https://www.facebook.com/kinolumiere/

Zdoj: TS