Legendárny album Zelená pošta Hammela a Vargu bude mať v Košiciach až dva koncerty!

V nedeľu 23. 9. 2012 sa v bratislavskej design factory uskutočnil historicky prvý LIVE koncert albumu Zelená pošta. Pre veľký záujem publika hneď dvakrát.

Jedinečné turné po Slovensku pokračuje v utorok, 25. 9. 2012 o 19.00 hod. v banskobystrickom evanjelickom kostole. Výnimočný záujem o koncert je však aj v Košiciach, preto sa organizátori medzinárodného festivalu komornej hudby Konvergencie rozhodli pridať ešte jeden koncert o 17.00 hod. aj v košickej Historickej radnici!

Na koncerte spoluúčinkuje popri dvoch hlavných protagonistoch Pavlovi Hammelovi a Mariánovi Vargovi aktuálna zostava súboru Collegium musicum: Fedor Frešo (basová gitara), František Griglák (elektrická gitara), Martin Valihora (bicie) a ako hosť Peter Preložník (klávesy).

Legendárna nahrávka, jeden z najvýznamnejších albumov slovenskej hudby, vyšla pôvodne v roku 1972 vo vydavateľstve Opus v produkcii Fedora Freša. Okrem dvojice hlavných protagonistov na nej účinkovali aj Vargovi spoluhráči z formácie Collegium musicum Fedor Frešo (basová gitara, spev), Dušan Hájek (bicie) a Rastislav Vacho (gitara), v dvoch skladbách hosťoval známy český gitarista zo skupiny Modrý efekt Radim Hladík.

Sú to nadčasové pesničky. Nápadito vymyslené aj zaranžované a bravúrne zahraté. To vie každý, kto pozná album Zelená pošta z roku 1972. Nik ich však doteraz nemohol počuť naživo, všetky pokope.”

Oliver Rehák, SME, 25. 9. 2012

Pestrý zvukový svet Zelenej pošty dotvorili štúdiový sláčikový orchester Československého rozhlasu či Bratislavské dychové kvinteto, otvárajúce album Vargovou skladbou Domáca úloha (pôvodne klasickou kompozíciou z čias konzervatoriálnych štúdií), ale napríklad aj na svoju dobu neobvyklé využitie stereoefektu v úvode piesne Tenis. Zelená pošta obsahuje aj jednu z najpôsobivejších skladieb slovenskej populárnej hudby – Smutnú rannú električku, ktorá vznikla zhudobnením rovnomennej básne Miroslava Válka. S výnimkou Válkovej básne sa na albume textársky podieľali Kamil Peteraj a Boris Filan.

Vstupenky na koncert Zelenej pošty v Košiciach si možno zakúpiť v MIC Košice alebo prostredníctvom www.eventim.sk. Na 21. novembra je naplánovaný koncert aj v Prahe.

Zdroj: Konvergencie