LENKA DUSILOVÁ A LONGITAL CHYSTAJÚ HUDOBNÉ PREKVAPENIE NA KONCERTE V BRATISLAVE.

Spoločne odohrali niekoľko veľkých koncertov aj klubových turné a na česko-slovenskej scéne sú uznávanými menami medzi fanúšikmi aj odbornými kritikmi. Lenka Dusilová a Longital teraz chystajú ďalšie spojenie svojich hudobných svetov, 17. februára vystúpia v bratislavskom klube Kamel. Lístky sú dostupné v predpredaji v sieti Ticketportal, ale napríklad sektor na sedenie je už takmer celý vypredaný.

Slovenská skupina Longital a česká speváčka Lenka Dusilová boli od prvého stretnutia v zákulisí festivalu Colours of Ostrava na rovnakej vlnovej dĺžke – zvukovej aj osobnostnej. Obidve zoskupenia charakterizuje nekompromisnosť v hudobnom prejave, príklon k avantgardnému popu a odvaha experimentovať.

Lenka Dusilová prešla cestou od pop-rockovej hviezdy, spolupráce so skupinou Lucie až k nadžánrovej nahrávke V Hodině Smrti s kapelou Baromantika, ktorá jej priniesla odbornú pochvalu (nominácie na ceny Anděl) ale aj mimoriadne veľkú fanúšikovskú odozvu v podobe úspešnej crowdfundingovej kampane. O to sympatickejšie vyznievajú Lenkine slová, ktoré vyslovila na adresu svojich hudobných kolegov zo Slovenska.

„Jsem dlouhodobě v zajetí nedotažených snů a jedním z nich je propojeni se Shinou a Longital. Už jsme se toho nedávno dotkli, ale v současnosti jsem se celkem agresivně svou zásluhou odpojila od zásadních vztahů v mnoha rovinách, až mně to bolí. Myslím, že blízké měsíce budou ve znamení hledání a potkávání se s hudebními šamankami a různorodými hudebními kouzelníky, s kterými mám potřebu svý stíny zkusit proměnit do světla a hudby. A jsem šťastná za hudební společníky, kteří mně občas svezou přes hlubokou vodu, v které nechci plavat sama,“ povedala o Longital Lenka Dusilová, ktorá v bratislavskom klube Kamel vystúpi 17. februára sólo. Keďže už v minulosti predviedli obaja interpreti na pódiu plánované aj improvizované spolupráce, hudobné prekvapenia možno určite očakávať aj na bratislavskom koncerte.

Kapela Longital medzitým, pokiaľ ide o štúdiové nahrávky, žije skôr pozoruhodnými sólovými výtvormi svojich členov. Bubeník a klavirista Marián Slávka vydal v septembri debut vLáska s inšpiráciou u svojich najväčších vzorov, vrátane Mareka Brezovského. Speváčka, basgitaristka Shina zase spolu so Slavom Solovicom zložila dychberúci album Analemma, ktorý osciluje medzi scénickou filmovou hudbou, elektronikou a severskou melodikou. Okrem toho ako zakladateľka značky Slnko Records vydala nedávno úctyhodný 100. album s názvom Pozdrav Slnku.

Naňho práve Longital prispeli svojou verziou pesničky Zámok v porceláne od košickej kapely Kolowrat. Všetky tieto udalosti a umelecko-tvorivé vnemy sa určite odrazia aj na sobotnom koncerte na domácej pôde, 17. februára v karloveskom klube Kamel. Lístky na vystúpenie Longital a Lenky Dusilovej sólo nájdete v sieti Ticketportal.

ĎALŠIE INFO:
17.02.2018 Klub Kamel, Bratislava: Longital + Lenka Dusilová

predpredaj: https://www.ticketportal.sk/Event/Longital_Lenka_Dusilova_Solo

Viac o Lenke Dusilovej: https://lenkad.com
Viac o Longital: https://www.longital.com

Zdroj: TS
Foto: Martina Mlčúchová