Lenka Dusilová a Baromantika finišujú nový album!

Tohtoročná laureátka ceny Anděl v kategórii Speváčka roka Lenka Dusilová v týchto dňoch dokončuje nový spoluautorský album s kapelou Baromantika. Novinka ponesie názov V hodině smrti“,na pulty by mala prísť na jeseň a na jej dokončenie speváčka vyhlásila verejnú zbierku.

Po Kataríne Koščovej podľahol čaru crowdfundigu ďalší umelec v našich končinách. Tentokrát je ním česká speváčka Lenka Dusilová. Tá v týchto dňoch dokončuje albumovú novinku V hodině smrti“, ktorej release je naplánovaný pod hlavičkou vydavateľstva Supraphon už na jeseň 2014. Vydanie albumu i jeho presný termín sú však závislé od dostatku finančných prostriedkov na jeho finalizáciu. Potrebné financie sa Lenka rozhodla získať priamo od fanúšikov, prostredníctvom crowdfundingového portálu HitHit.cz.

foto bet orten1

Novinka, ktorá vzniká prevažne v štúdiách SONO Records, nadviaže na vlaňajšie CD Live at Café v lese. Obľúbená česká speváčka nahráva štúdiovú dosku spoločne s kapelou Baromantika (teda s Beatou Hlavenkovou, Patrickom Karpentski, Viliamom Bérešom a Martinom Novákom) Nová Baromantika bude veľmi poctivé dielo, v ktorom ideme s našimi emóciami naozaj až na kosť. Mix sme zverili zvukárom Milanovi Cimfemu a Pavlovi Karlíkovi zo SONO Records, ktorých otlačok na výslednom zvuku môžete počuť na predošlej Baromantike či Eternal Seekers a sú teda pre kontinuitu nášho hudobného príbehu nepostrádateľní.  Nahrávanie je prirodzene najnákladnejšou zložkou projektu, preto si vážime akúkoľvek finančnú podporu,“ vysvetľuje.

Album, ktorého ťažnou témou je problematika prerodu a životných transformácií, môžu fanúšikovia podporiť na tomto linku: https://www.hithit.com/cs/project/663/lenka-dusilova-a-baromantika-v-hodine-smrti-nove-album. Na crowdfundingovej stránke sa zároveň dočítajú viac o genéze albumu i o jeho názve. Ako Lenka prezrádza, okrem nej sa na ňom rovnakou mierou autorsky podieľajú Patrick Karpentski, Viliam Béreš a Beata Hlavenková, ktorí sa vyprofilovali ako svojrázni, jedineční autori.

foto bet orten2

Uvedomila som si, že medzi nami je a funguje nejaký autorský potenciál. A že by bolo fajn spoluprácu, ktorú sme začali, zavŕšiť albumom, na ktorom ja nebudem figurovať ako sólová speváčka a autorka, ale ako črepina v mozaike štyroch autorských osobností.“ Okremspomínaných autorov sa na novinke objaví tiež celá plejáda zaujímavých hostí, medzi ktorými nechýba Justin Lavash, David Koller, Dan Bárta, Oskar Török alebo Marek Minárik či Miloš Dvořáček.

Pokiaľ ide o texty, poslucháči sa môžu tešiť na zhudobnené básne i autorské veci Lenky Dusilovej. Spievať sa bude nielen v češtine, ale i v slovenčine, angličtine a poľštine. Prvou ukážkou z albumu je fragment úvodnej piesne Indiánky, znejúci v klipe, natočenom za účelom podpory zbierky na HitHit.cz: https://y2u.be/lSkkanb_E_Q.

Nový album predstaví Lenka Dusilová a Baromantika naživo v rámci rozsiahleho jesenného turné, ktoré odštartuje 2. 10. v Ostrave. Kapela sa počas neho zastaví tiež 8. 10. v Brne, 9. 10. v Bratislave, 24. 10. v Košiciach a 2. 11. v pražskom Divadle Archa, kde sa uskutoční slávnostný krst. Na všetky spomínané koncerty už fanúšikovia zoženú vstupenky v predpredaji siete Ticketpro. Ďalšie termíny turné budú postupne zverejňované na Lenkinom webe a Facebookovej stránke.

www.lenkad.com
www.supraphon.cz
www.supraphonline.cz

Zdroj: SUPRAPHON/ SOUL FOR SHOW
Foto: Adam Holý