Letný hudobný festival Hevhetia sa po prestávke vracia na scénu.

Po päťročnej prestávke obohatí košickú hudobnú scénu nepochybne zaujímavým programom tretí ročník letného hudobného festivalu Hevhetia 2014. Takmer počas celého júla si budú môcť návštevníci Kasární/Kulturparku vychutnať ponuku z edičnej činnosti rovnomenného vydavateľstva.

Tento letný festival je jednou z dôležitých súčastí platformy Hevhetia, ktorú vytvárame. Chceme poskytnúť priestor, ako bonus pre umelcov, ktorí u nás vydávajú svoje nahrávky. Tým, že vydavateľstvo je širokospektrálne, tak aj festival sa snažíme koncipovať takto. Tohto roku je to viac o jazze. Ale minimálne úvodný koncert v Dóme sv. Alžbety už len atmosférou miesta v spojení s gregoriánskymi chórmi v podaní Voces Gregorianae Cassovienses a improvizovaným saxofónom bude zajímavý pre všetkých.“ priblížil zameranie festivalu jeho riaditeľ Ján Sudzina.

Prilákať môže okrem iných aj poľský jazzový spevák Grzegorz Karnas, ktorého mnohí, kvôli netradičnému prepájaniu jazzu, klasiky a alternatívy, považujú za akéhosi vokálneho enfant terrible, či bieloruské inštrumentálne trio Port Mone, známe svojimi jedinečnými a spletitými skladbami. Prekvapiť a potešiť môže aj mladá poľská krv v podaní Aga Derlag tria, ktoré si počas svojej ani nie dvojročnej existencie vydobylo svojou virtuozitou a energiou hry pozíciu jedného z najobľúbenejších jazzových zoskupení v Poľsku. Celý program aj s podrobnými informáciami je na webovej stránke festivalu www.hevhetiafest.sk. „Ja sa teším na Košičana Petra Katinu, ktorý práve nahráva nový album s absolútne nekompromisnými skladbami,“ prezradil meno ďaľšieho interpreta tohtoročného festivalu J. Sudzina.

Lístky sa budú predávať na mieste konania koncertov v informačnom pavilóne Delta v Kasárňach/Kulturparku a v Mestskom informačnom centre na Hlavnej ulici. Prvý koncert v Dóme sv. Alžbety bude zadarmo. Ďalšie budú formou dvojkoncertov a jednotlivé vstupné na takúto „dvojičku“ bude 8 €. Samozrejme sa bude dať kúpiť zvýhodnená permanentka na celý festival za 20 €.

Keďže v tom čase bude aj podujatie Mesiac autorského čítania, organizátori festivalu spolu s organizátormi literárneho festivalu zapôsobiť na publikum a prilákať ho. Preto aj termíny koncertov sú zladené s jednotlivými čítaniami tak, že prvé autorské čítanie bude o 17. hodine, potom o 18. hodine bude prvý koncert, druhé čítanie bude o 19. hodine a následne o 20. hodine druhý koncert. No a tí, ktorí absolvujú čítanie, budú mať na ten večer nárok na zľavnenú vstupenku.

Zaujímavým „nekoncertným“ podujatím bude workshop pre vokalistov s G. Karnasom, ktorý sa bude konať na druhý deň po jeho koncerte. Určený je pre všetkých záujemcov o objavovanie podstaty interakcie pri vzniku hudby. Vítaní sú aktívni speváci, ktorí chcú zistiť, ako naozaj znejú, ale aj pre inštrumentalistov, ktorí sa zaujímajú o podstatu kreativity a o odstraňovanie prekážok k jej dosiahnutiu.

Chceme, aby Hevhetia bola aj platformou pre začínajúcich umelcov. To je aj dôvod, prečo vydávame veľmi veľa debutov. Edukatívne veci sú sučasťou prípravy novej liahne pre Hevhetiu.“ uzatvára J. Sudzina.ých zoskupení v Poľsku.

Zdroj: Hevhetia