Levandulová Half Waif roztančí Prahu i Brno!

Americká synthpopová písničkářka a producentka Nandi Rose Plunkett aka Half Waif se na podzim vrací do České republiky na své první evropské headline koncerty. Poprvé jsme ji tu mohli zastihnout jako support Iron & Wine, kdy téměř roztančila a zvedla ze židlí diváky usazené v křeslech divadla Hybernia. Její energicky melancholický pop roztančí 14. září i diváky v brněnském Kabinetu Múz a o den později 15. září pak i v pražském Chapeau Rouge.

V obou klubech přestaví letošní debutovou desku Lavender.  Vstupenky v cenovém rozmezí 180-250 Kč budou k prodeji od 6. června na webech fource.cz, GoOut.cz a v síti Ticketmaster (pouze Praha).


Sama Half Waif mluví o své desce jako o talismanu připomínající, že jakékoliv nesnáze nikdy nejsou tak hrozné, aby nešly překonat. Její název Lavender odkazuje na jednu z prvních dětských vzpomínek, kterou Plunkett má na svou babičku Ashu. Ta totiž vždy ze zahrady utrhla kousek levandule a hodila jej do vroucí vody, aby provoněla celý dům. Přestože Asha nedávno zesnula, deska jejím odchodem ovlivněná není. Lavender se spíše věnuje vztahu k ostatním lidem a nalézání si domova v sobě samém. Je o neustálém opouštění druhých i vítání nových přátel, o odstrkování blízkých a opětovném volání po jejich návratu. Jedinou jistotou v tomto životním koloběhu je podle Half Waif náš vlastní domov, který si tvoříme uvnitř sami sebe. Tohle hledání ukotvení a jistoty v proměnlivém životě se pro Plunkett stalo tématem už v dospívání. Je totiž dcerou indické imigrantky a otce s irsko-švýcarskými kořeny. A právě náš vnitřní svět se rozhodla americká umělkyně rozvonět kolekcí konejšivých písní dodávající útěchu i odvahu.

Před tím, než se Half Waif vydala na první tour, stihla objet několik koncernů s Iron & Wine i s písničkářkami Julien Baker a Mitski.  Stejně jako oni vyniká autorka sílou napsat strhující autobiografický příběh, oproti všem zmíněným jde její tvorba popovějším směrem. Jak píše magazín Pitchfork ve své 7.8/10 recenzi: Jde o pozoruhodné album s hluboce vykreslenými osobními příběhy v doprovodu krásně vrstveného současného popu.“ 

14. 9. 18 Kabinet Múz, Brno
15. 9. 18 Chapeau Rouge, Praha

Připravujeme:

Michael Malarkey (US) with Gareth Dunlop (IE) 6. 4. 18 Fléda, Brno
Ben Howard (UK) with The Dead Tongues (US) 9. 6. 18 Velký sál Lucerna, Praha // vyprodáno
Fleet Foxes (US) 2. 7. 18 Lucerna Music Bar, Praha
Julien Baker (US) with Becca Mancari (US) 14. 9. 18 NoD, Praha
Half Waif (US) 14. 9. 18 Kabinet Múz, Brno // nově oznámeno
Half Waif (US) 15. 9. 18 Chapeau Rouge, Praha // nově oznámeno
Xavier Rudd (AU) with Newton Faulkner (UK) 1. 10. 18 Palác Akropolis, Praha
[loveit] sound: Night Lovell (CA) 9. 10. 18 Roxy, Praha
The Black Queen (US) 25. 10. 18 Chapeau Rouge, Praha
Stu Larsen (AU) & Natsuki Kurai (JP) 29. 10. 18 Vila Štvanice, Praha
Frank Turner & The Sleeping Souls (UK) 18. 11. 18 Roxy, Praha
Alex Clare (UK): Acoustic Tour 25. 11. 18 NoD, Praha // nově oznámeno
Parcels (AU) 7. 12. 18 Rock Café, Praha
Zdroj: TS