LIVIN´BLUES 2016: Premiéra hviezdneho sidemana a rytmika, ktorá vás dostane do kolien!

24. ročník festivalu Livin´Blues má pripravený atraktívny a zaujímavý program. Prím v ňom bude hrať nestor slovenského južanského blues, „stará škola“ s interpretáciou najzaužívanejších bluesových štandardov, temný moravský soul, zemité blues s beefhertovským vokálom, najenergickejšie blues v strednej Európe a premiérové vystúpenie legendárneho sidemana tentoraz so skupinou výborných spoluhráčov.

Najväčší bluesový festival na Slovensku sa blíži k svojej  štvrť storočnici. Organizátori sa už teraz pripravujú na veľkú oslavu, ale tohtoročný dvadsiaty štvrtý ročník Livin´ Bluesu bude mať nepochybne podobný atraktívny program. Jeho prvá tretina pozostáva z koncertov našej domácej scény. Predstaviteľom pravého slovenského „južanského blues“ je Feri Šajtoš a jeho bluesrocková banda JOINT VENTURE z okolia Nových Zámkov. Kapelník F. Šajtoš zasvätil celý život bluesu a výchove nových talentov, dôkazom čoho je aj hosťovanie jednej z našich najväčších gitarových nádejí – Adriána Kelemena.

Na desiaty rok existencie siaha bratislavská skupina STARÁ ŠKOLA – OLD SCHOOL BAND – prezývaná aj ako novinárska kapela, keďže trio zakladateľov, na čele s Ivanom Čeredejevom, pôsobí / pôsobilo v novinárskom povolaní. Ich syntézu svižného bluesu a rocku éry šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov ocenila aj britská legenda Uriah Heep, s ktorými si kapela zahrala na ich bratislavských koncertoch v roku 2008 a 2010.

Zvolenská ZVA 12 – 28 BAND sa vymyká žánrovej definícii a ťažko ju niekam zaradiť. Najbližšie sa má k zemitému bluesu, ale v ich prejave sa mieša aj ľudová melodika s modálnou harmóniou, rockovou rytmikou, mestskou lyrikou a beefhertovským vokálom svojského frontmana Nora Červenáka, s jeho typickým chraplákom a zvolenským prízvukom. Minulý rok oslávila skupina dvadsať päť rokov na scéne a pri tejto príležitosti vydala štvrtú štúdiovú dosku Šibenica frajerka. Nové pesničky predstavia aj vo veľkej sále DK Lúky.

Na festivale Livin´ Blues zaznie ženský vokál iba v podaní Petry Polákovej – Uvírovej, ktorá príde s formáciou MOTHERS FOLLOW CHAIRS. Petrin temný soulový prejav prináša do bluesových štandardov nádych mystiky a to na spôsob známej americkej speváčky Kassandry Wilson. Jej moravská kapela má za sebou nespočetné množstvo vystúpení: na jednom z nich sa zúčastnil aj bývalý prezident ČR Václav Kluas. S MFCH sa viaže aj jedna kuriózna situácia, keď mali hudobníci hrať vo väznici Mírov, k čomu však nedošlo, pre útek najznámejšieho trestanca Kajínka.

Názov poľskej formácie GRUFF! je slovnou hračkou odkazujúcou na rytmický pattern, no v doslovnom preklade znamená nevrlosť. Tú však u týchto sympatických muzikantoch nikdy neuvidíte. Ich koncerty sú presným opakom tohto slova a interakcia s publikum je neuveriteľná. Trio okolo gitaristu Tomeka Kruka, bubeníka Macieja Kudła a speváka Bartosza Przytułu tvorí originálny blues, pomiešaný s všemožnými žánrami ako je swing, metal či punk. Prestížne bluesové magazíny hovoria o frenetickej rytmike, pripodobňujúc ju k rozbehnutej lokomotíve a predovšetkým o impozantnom speve Bartosza, ktorého vokál sa vymyká stredoeurópskemu chápaniu blues, za čo môže jeho černošské zafarbenie a schopnosť behom okamžiku urobiť veľké intervalové skoky.

Podobné svižné blues ste už dlho nepočuli. Na festivale Livin´Blues predstavia Gruff! svoj debutový album Johnson´Business, ktorý je venovaný legendárnemu Robertovi Johnsonovi. Vrcholom celého festivalu bude účinkovanie amerického gitaristu a speváka LEBURNA MADDOXA. Jeho gitarový rukopis je podpísaný na albumoch Chaka Khan, Patti La Belle, Lionel Ritchie, Mr Bill Withers, Kool & The Gang, Mother’s Finest, Gil Scott Heron, Cameo, LTD, Rose Royce, Tavares, Chic a mnohých ďalších. Ako sideman sa postaral o nezabudnuteľné riffy na desiatkach štúdiových doskách najrozličnejších hviezd, no svoj autorský potenciál naplno vyčerpáva vo svojom triu. Prvýkrát vo svojej kariére prichádza koncertovať aj na Slovensko. Pripravený má blues rockový program, pozostávajúci z nového albumu Dang!, s občasnými návštevami do funky a reggae.

Vstupenky v predaji v pokladniach KZP a sieti ticketportal.

Informácie:
LIVIN´ BLUES 2016
DK Lúky – 19.03.2016 – od 16:30
12 €r v predpredaji / 15 € v deň festivalu
účinkujúci:
JOINT VENTURE, ZVA 12-28 BAND, STARÁ ŠKOLA –THE OLD SCHOOL BAND, MOTHERS FOLLOW CHAIRS, GRUFF!, LEBURN MADDOX

Tisk
Zdroj: kzp.sk