Lodenica 2011: Na Festivale aj gitarista Davida Bowieho!

Už dnes začína večerným country bálom a koncertom Alana Mikušeka 13.ročník hudobného festivalu LODENICA v Piešťanoch. V programe ďalších dvoch festivalových dní sa okrem už avizovaných koncertujúcich bratov Nedvìdovcov, Lenky Filipovej, Ivana Mládka, či Richarda Müllera objavila ešte jedna hviezda.

Skupina Čechomor potvrdila, že na Lodenicu s nimi pricestuje aj dublinský rodák žijúci v New Yorku Gerry Leonard!

Sympatický Ír bol kapelníkom a gitaristom doprovodnej skupiny Davida Bowieho, spolupracoval tiež so Cyndi Lauper a Vondou Shepard. V súčasnosti sa venuje producentskej a skladateľskej činnosti a koncertovaniu spoločne so Suzanne Vega.

A práve spoločné české koncertné turné americkej pesničkárky so skupinou Čechomor v roku 2009 bolo „spúšťačom“ vzájomnej spolupráce. Keď sa po 6-tich rokoch od vydania posledného radového albumu rozhodovala skupina s kým bude nahrávať svoje nové pesničky, voľba padla práve na producenta Gerryho. Ako sa mu s nimi pracuje? „Stretnutie s touto skupinou je pre mňa veľkým potešením, sú to výborní muzikanti a spolupráca prebieha v rodinnej atmosfére…“. Výborné vztahy prezrádza aj jeho účast na niekoľkých koncertoch skupiny Čechomor v Čechách a takisto tento víkend na piešťanskej Lodenici.

Čo od spolupráce so známym producentom očakávali najznámejší tuzemskí predstavitelia world music prezradil médiám Karel Holas: „Od celého projektu očakávame, že vďaka novému pohľadu nášho producenta na tvorbu Čechomoru budú naše pesničky znieť moderne a neotrelo…“.

To sa albumu Místečko jednoznačne podarilo. Aj vďaka účasti ďalších pre Čechomor možno netypických mien, ako Ewa Farná, či Ivan Tásler. Práve frontman skupiny IMT Smile je autorom hudby k titulnej skladbe albumu Místečko, ale aj ďalšej s názvom Andulka. V oboch skladbách môžu fanúšikovia prešovskej skupiny počuť aj jeho hlas.

Raz počuť je však lepšie ako tisíckrát čítať, aj preto Karel Holas pozýva na svoj koncert na tohtoročnú Lodenicu: „Aj naši skalní fanúšikovia budú príjemne prekvapení ako vďaka Gerrymu znie súčasný Čechomor – určite si tento koncert nenechajte ujsť! A ešte jedna pozvánka – tešíme sa na Vás aj na autogramiáde po skončení nášho koncertu na Lodenici.“

Samotný program festivalu začína dnes večer otváracím country bálom so skupinou Váh River band s Evkou Jurišovou, počas ktorého svoj viac ako hodinový program odohrá legenda slovenskej rock-popovej country Allan Mikušek. Vstup na tento večer majú v cene majitelia dvojdňových, ale aj jednodňových vstupeniek na festival.

Samotné koncerty počas piatka a soboty začínajú už predpoludním na spomínanej malej scéne Lodenička a následne na veľkej scéne Lodenica, kde sa napr. v piatok 26.augusta môžu návštevníci tešiť na koncerty skupín NEZNÁMI, POUTNÍCI, ŽALMAN a FEŠÁCI, ktorí vystúpia spoločne s Míšou Tučnou. Najviac ľudí sa očakáva na večerných koncertoch bratov Jana a Františka Nedvìdovcov, Richarda Mullera so skupinou, ale aj skupín FLERET a RANGERS.

Sobotňajší program na hlavnom pódiu zaháji o 15-tej prešovská HRDZA, nasledovaná skupinami DRUŽINA, SLNIEČKO a ARZÉN s Terchovcami. Večer to budú koncerty skvelých a už legendárnych interpretov Lenky Filipovej a nestarnúceho Ivana Mládka spoločne s jeho Banjo Bandom. Festivalovú bodku za tohtoročnou Lodenicou dá spomínaný koncert skupiny ČECHOMOR.

13.ročník festivalu LODENICA ponúka v predpredaji limitovaný počet dvojdňových permanentiek za cenu 18€ (na mieste 22€) a jednodňové vstupenky za 12€ (na mieste 15€) v sieťach Ticket-Art, Ticketstream a Ticketportal. Všetky vstupenky platia aj v predvečer festivalu na Country bál spojený s koncertom Allana Mikušeka.

Zdroj: Agentúra DUNA
Publikoval: Redakcia GREGI.NET