Lodenica sa blíži, prinesie aj veľkolepú spomienku na Michala Tučného!

Pätnásty ročník najpopulárnejšieho slovenského festivalu country, folku a trampskej hudby privítajú Piešťany už počas nasledujúceho víkendu. Lodenica má opäť pripravené skvelé mená a niekoľko prekvapení.

Posledný prázdninový víkend bude aj tentoraz patriť hudobnému festivalu Lodenica, ktorý tradične počas troch dní (29. – 31. 8.) prichýli piešťanský autokemping. Organizátori si jeden z vrcholov pripravili hneď v úvodný deň programu – vo štvrtok sa návštevníci môžu tešiť na hlavnom pódiu okrem skupín Taxmeni, Bukasový masív a Neznámi aj na nevšednú spomienku na Michala Tučného. V dvojhodinovom pásme budú na pódiu najznámejšie piesne kráľa českého country (Tam u nebeských bran, Poslední kovboj, Báječná ženská, Všichni už jsou v Mexiku, Cesty toulavý…) interpretovať Tomáš Linka, Jaroslav Samson Lenk či Allan Mikušek, ale aj dcéra hudobníka, ktorý nás predčasne opustil v roku 1995, Michaela Tučná.

„Michal by mal v tomto roku 66. narodeniny, žiaľ, osud to zariadil inak. Napriek tomu texty jeho piesní ovláda asi každý priaznivec country hudby. Do nebeských brán sa pobral skôr ako vznikla Lodenica, takže sme si ho nemohli užiť na našej scéne, ale sme radi, že sa nám podarilo pripraviť túto spomienku a že jeho tvorbu sprostredkujeme aspoň takto. Osobne sa na to veľmi teším a verím, že aj ľuďom sa táto časť programu bude páčiť,“ povedal spoluorganizátor Lodenice Matej Hrubý.

Štvrtkový program zakončí tradičný nočný countrybál so skupinou Rovers. V piatok sa priaznivci folku, country a trampskej hudby môžu tešiť na Allana Mikušeka s kapelou, skupiny Kamelot, Žalman a spol., Nezmaři, ktorých bude sprevádzať symfonický orchester, Slniečko, Tomáš Linku a jeho Přímu linku, ako aj Mekyho Žbirku s kapelou. „Meky sa na Lodenici predstaví prvýkrát, čomu sa veľmi tešíme. Nepochybne spestrí piatkový večer a postará sa o dobrú náladu,“ pokračoval Hrubý.

V sobotu na hlavnej scéne zaspieva aj český Zlatý slávik Tomáš Klus, ktorý si už vlani úplne podmanil piešťanské publikum, Aneta Langerová, ktorá v minulosti takisto triumfovala v rovnakej poslucháčskej ankete, ako aj stálice Fleret, Spiritual Kvintet, František Nedvěd a Tiebreak či Lenka Filipová. „Lenka so sebou privedie aj svoju šarmantnú dcéru Lenny, ktorá je v devätnástich rokoch obrovským talentom, o čom sa budú môcť presvedčiť aj ľudia na Lodenici,“ dodal Matej Hrubý.

Okrem hlavného pódia je aj tentoraz pripravená scéna Lodenička, ako aj nová Komorná scéna, ktorá sa počas troch dní rozprestrie v útulnom stane. Obe menšie scény prinesú ďalšiu porciu kvalitných hudobných vystúpení. Organizátori si okrem toho opäť pripravili aj množstvo sprievodných akcií vrátane tvorivých dielní. V areáli bude široká ponuka občerstvenia, možnosť stanovania, ako aj parkovisko pre bicykle. Chýbať nebude ani internetové wi-fi pripojenie. Podobne ako vlani, aj tento rok bude k dispozícii veľkokapacitný stan pre prípad dažďa, takže hrať a hlavne počúvať skvelú muziku  bude možné za každého počasia…

„Lodenica oslavuje tento rok malé výročie – za pätnásť rokov si už vybudovala cveng a povesť skvelého rodinného festivalu pred koncom leta. Minulý rok sme zlomili rekord, čo sa týka návštevnosti, pri tohtoročnom nabitom programe by sa nám to, myslím, mohlo podariť opäť,“ načrtol Dušan Drobný z usporiadateľskej agentúry Duna.

Dvojdňové aj jednodňové vstupenky na Lodenicu 2013 sú do stredy v predpredaji v sieti Ticketportal v cene od 12 eur. Ich držitelia majú voľný vstup aj na štvrtkový program. Deti s výškou do 130 centimetrov majú v sprievode zákonného zástupcu voľný vstup.

Viac info na www.lodenica.sk

Zdroj: Lodenica