LONGITAL OHLASUJÚ NOVÝ ALBUM, SINGEL, KONCERTY A ĎALŠIE PLÁNY!

Nový album skupiny Longital je hotový. Ponesie názov Divoko a 26. septembra vyjde na značke Slnko Records. Po projekte Longital Suita sa kapela z Bratislavy opäť vracia k tvorbe a hraniu v trojici. V týchto dňoch pracuje na nových vizuáloch s fotografmi Petrou Áčovou a Geraldom Seligmanom, bývalým riaditeľom medzinárodného festivalu Womex a veľkým fanúšikom slovenského tria. K tomu všetkému sa Longital rozhodli ešte pred svojím koncertom na festivale Grape zverejniť prvý albumový singel Rozpletám.

Rozpletám prezentuje opäť inú tvár tvorby Longital vzhľadom na návrat k elektrickej gitare a ukulele po niekoľkých rokoch a tiež netypickú rádiovú dĺžku skladby tri a pol minúty.

„Rozpletám je trochu zvláštne slovo, ktoré až tak často nepoužívame. Teda okrem žien, ktoré majú dlhé vlasy. Významovo pesnička hovorí o kráse dočasných životných momentov a občasnej potrebe očisty, rozpletenia a hľadania nových cestičiek, ktoré nám môžu pomôcť objaviť stratenú voľnosť a tvorivosť v medziľudských vzťahoch. Voľnosť, ktorá tam kedysi na začiatku bola, ale neskôr stuhla do akéhosi spletenca,“ vysvetľuje pozadie názvu novej skladby speváčka a skladateľka Shina.

Longital_kredit_Petra_Acova

Nový album Divoko podľa nej v sebe nesie viac významov. Jeden z tých nosných hovorí o zdanlivo zjednodušenom prístupe k vnútorným pocitom a reakcii na okolitý svet. Podľa Longital by sme si nemali robiť veci zbytočne zložitými, keď nie sú. Realita je totiž v podstate veľmi jednoduchá. Krok po kroku, minútu po minúte sa rozhodujeme, čo urobíme a keď to urobíme so srdcom, úprimne a s radosťou, všetko čo bude nasledovať potom nesie odtlačok takéhoto rozhodnutia. Shina (spev, basová gitara, sláky), Dano Salontay (gitara, spev, sláky) a Marián Slávka (bicie, klavír, spev) sa touto filozofiou riadia a očividne im to veľmi dobre funguje v kapele aj vo vydavateľstve Slnko Records.

Plán Longital je teda na najbližšie mesiace jasný. Vydanie albumu Divoko koncom septembra a k tomu krsty 20. októbra v pražskej Arche a 3. novembra v bratislavskom Nu Spirite, podporené šnúrou viac ako dvadsiatich koncertov v slovenských a českých mestách.

Na začiatku septembra skupina spod dlhodielskeho kopca pripravuje aj uvedenie videoklipu k pesničke Na horu a dolu, ktorá sa nachádza na štúdiovke A to je všetko? z roku 2015. Na novom albume síce nebude, ale je dokonalým premostením k téme Divoko, keďže jeho hlavnými protagonistami budú vlci a niekoľkomesačné natáčanie prebiehalo v slovenských horách. Klip bude navyše odštartovaním spolupráce s iniciatívou Všetko pre nič. Viac informácií kapela odkryje už čoskoro.

Najbližšie môžete Longital vidieť na festivale Grape, kde prebehne slovenská premiéra nového programu v triu s niekoľkými skladbami z albumu Divoko.

KONCERTY LONGITAL

13.08.2016 – Grape Festival
20.10.2016 – Praha, Divadlo Archa + Katarzia krst, Predpredaj: https://www.divadloarcha.cz/cz/program/512
03.11.2016 – Bratislava, Nu Spirit Club
Viac info: https://www.longital.com

Zdroj: Alexander Čerevka
Foto: Petra Áčová