Ľubica Čekovská po prvýkrát krstila CD, do života uviedla debutový album Štefana Šteca, ktorého prezývajú rusínsky Karel Gott!

Vypredaný jazzový GES klub v Košiciach, hviezdna krstná mama a rusínsky Karel Gott. Tak to vyzeralo na krste debutového albumu Štefana Šteca s názvom „Poleťiv bym‘ na kraj svita“, ktorým si účastník megašou Zem spieva splnil svoj dlhoročný sen. Vynikajúca slovenská skladateľka Ľubica Čekovská krstila hudobné CD vôbec po prvýkrát. Na margo Štefanovho spevu vyhlásila, že „Štec nepotrebuje noty, noty potrebujú jeho“.

Na novom albume nájdu fanúšikovia 15 skladieb a bonusovú a zároveň titulnú skladbu „Poleťiv bym na kraj svita“ v klavírnej úprave Ľubice Čekovskej.

„Tieto pesničky uzatvárajú 10-ročné obdobie môjho života. Majú pre mňa veľký význam, vidím za nimi ľudí, stretnutia, rodinu, ale aj rôzne smutné, či veselé príbehy,“ povedal o albume Štefan Štec.

Na koncerte odzneli skladby z nového albumu, ale aj dve úplne nové piesne, ktoré už možno predznamenávajú príchod ďalšieho albumu.

„Neskutočne sa teším, že toto CD je na svete. Bol to môj sen už od detstva, kedy som spieval pre návštevy v našej obývačke na sídlisku Furča. Vtedy som sa však hanbil a spieval som chrbtom k návšteve,“ glosoval Štefan Štec pri krste.

 

Krstnou mamou debutového albumu je skladateľka Ľubica Čekovská, ktorá krstila hudobný nosič vôbec po prvý krát. Dokonca jednu ponuku na krst odmietla, aby bolo Štefanove CD jej prvým. Krstilo sa vodou z vodovodu.

„Je to hriešne dobrý album, je absolútne výnimočný. Štefan je múdry, vzdelaný, inteligentný, má zlato v hrdle a má veľkú hudobnú disciplínu, čo si myslím, že je pre speváka veľmi dôležité,“ chválila Štefana Ľubica Čekovská.

Ľubica odovzdala aj pozdravy od najznámejšieho slovenského operného tenoristu Petra Dvorského, ktorý by Štefana Šteca rád videl v úlohe operného speváka. Na koncerte nechýbala ani kapela Ľudová hudba Hornád, ktorá Štefana sprevádza už dva roky.

„Medzi nami to funguje geniálne. So Štefanom si rozumieme perfektne, stačí pohľad a je to tam,“ povedal o vzájomnej spolupráci primáš kapely Dominik Maniak.

Štefana Šteca, ktorého prezývajú aj rusínsky Karel Gott, poznajú ľudia z prvého ročníka úspešnej folklórnej šou RTVS Zem spieva. Predstavil sa tam ako spevák s rusínskym repertoárom, ale svojim výnimočným hlasom dokázal osloviť dokonca i nefolklórne publikum. Pôsobí ako redaktor národnostného rusínskeho vysielania v RTVS v Košiciach a je aj umeleckým vedúcim Folklórneho súboru Hornád. Album „Poleťiv bym na kraj svita“ Štefana Šteca zatiaľ prekonáva očakávania. Už mesiac je jednotkou na trhu v predaji siete Martinus. Všetky informácie o Štefanovi Štecovi nájdete na https://www.facebook.com/Štefan-ŠTEC-750754835082775/?rc=p Album si môžete kúpiť na https://www.martinus.sk/?uItem=305666

Zdroj: TS

Foto: Martin Krestián