Ľudové Mladistvá pozývajú na krst nového albumu Viete ako… v Slovenskom rozhlase, fanúšikom posielajú aj ukážku z klipu Hlaše.

Skupina Ľudové Mladistvá vydala v polovici mája svoj debutový album Viete ako… a chystá sa ho v pondelok 11. júna o 19:00 hod. pokrstiť vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave. Po sérií koncertov v štyroch slovenských mestách sa budú môcť s novým programom a čerstvým albumom zoznámiť aj bratislavskí poslucháči. 

Tento koncert bude iný a bude trochu bombastickejší, ako bol v iných mestách, čo si môžeme dovoliť vďaka tomu, že máme veľké pódium,“ povedal Martin „Majlo“ Štefánik, klavirista, skladateľ a líder skupiny v rozhovore pre Rádio_FM. Hoci Majlo by bol veľmi rád, keby sa na pódiu zišli všetci hostia, ktorí sa objavili na albume – keďže ich však bolo niekoľko desiatok (vďaka hosťujúcim spevákom, speváčkam, inštrumentalistom i komornému orchestru), nie je to uskutočniteľné z finančných, ani z časových dôvodov. V Slovenskom rozhlase sa aj napriek tomu zíde veľká a silná zostava – deväť členov skupiny Ľudové Mladistvá doplní sláčikové kvarteto Spectrum Quartett, perkusionista Adrián Líška a beatboxer Emil „Esso“ Smoliga. Čo sa týka krstného otca albumu, môže sa ním stať prakticky ktokoľvek.  Ľudové Mladistvá sa rozhodli vybrať si krstných rodičov – z radov svojich fanúšikov. “Hudbu robíme v prvom rade pre nich, vážime si ich záujem, a preto sme sa rozhodli zapojiť ich aktívne a pozvať ich ku nám na pódium,” vyjadril sa Majlo. Viac informácií o možnosti zapojiť sa nájdete na Facebook stránke Ľudových Mladistiev.

Ľudové Mladistvá vyrazili na turné po Slovensku už 12. mája – prvou zastávkou bol klub Blue Note v Novom Meste nad Váhom, odkiaľ Majlo pochádza, neskôr odohrali úspešné koncerty aj v Prešove, Košiciach a Martine. „Na prvé tri koncerty sme išli s tým, že je to vlastne prvé turné, ľudia nepoznajú skladby, lebo album vyšiel deň alebo dva dni predtým. Odchádzali sme však z týchto koncertov úplne duševne naplnení a spokojní, pretože tí ľudia prišli, sedeli, boli ticho a na konci si vypýtali asi dvakrát prídavok a v dvoch mestách sme zažili standing ovation. Keď navštíviš mesto, kde je tvoja hudba v podstate neznáma a príde ti tam sto ľudí, tak proste nie je o čom,“ hodnotí nadšene líder kapely. Toto koncertné turné bolo špecifické aj orientáciou na ekológiu. Vďaka partnerom, ktorí sa na turné podieľali, sa kapela počas koncertov presúvala na elektromobiloch, koncerty propagovali na šetrných LED billboardoch, pre fanúšikov bola pripravená limitovaná secondhand edícia tričiek alebo špeciálne eko stoličky. Na krst v Bratislave môžu fanúšikovia priniesť svoj starý mobilný telefón. Orange v spolupráci s NOSENE vám ho vymenia ho za originálny textilný obal na mobil vyrobený zo zrecyklovaných materiálov. Orange staré mobily ekologicky zlikviduje a navyše prispeje za každý odovzdaný kus 50 centami združeniu EKORAST na jeho ekologické aktivity.

Aktuálne sa finišujú aj práce na videoklipe k skladbe Hlaše, ktorý režíroval Branislav Vincze, za kamerou stál Viktor Cicko, na vizuálnej stránke klipu sa podieľali tanečníci Stanislava Vlčeková a Daniel Raček z Debris company. Pri tvorbe skladby spolupracovali producent a perkusionista Adrián Líška, operná speváčka Katarína Kurucová, sláčikové kvarteto Spectrum Quartett a viac ako dvadsaťčlenný orchester dirigovaný Tomášom Köpplom.

Skupina Ľudové Mladistvá zatiaľ ani raz nepodliezla vysoko nasadenú latku kvality a po získaní ocenenia Radio_Head Awards za Objav roka v roku 2016 stále prekvapuje práve novými videoklipmi, oceneniami, či vystúpeniami v rôznych zostavách a na rôznych podujatiach (v júli 2017 napríklad reprezentovali slovenskú world music scénu na festivale Czech Music Crossroads). Debutový album Viete ako… zatiaľ kritici iba chvália a už teraz ho pasujú za jedného z kandidátov na album roka 2018. Veľmi pozitívne sa o ňom vyjadrili napríklad Marek Hudec v SME (https://kultura.sme.sk/c/20821923/dalsi-debut-sa-pohral-s-ludovkami-v-dzezovej-podobe-su-este-silnejsie-ako-malikova.html) či Marek Danko a Patrik Marflák na serveri Hudba.sk (https://hudba.zoznam.sk/recenzie/25-05-2018-ludove-mladistva-svojim-debutom-posuvaju-hranice-slovenskej-hudby/).

Ak chcete vidieť v pondelok 11. júna naživo a v najlepšej forme skupinu Ľudové Mladistvá v zložení Martin Majlo Štefánik – klávesy, Ján Kružliak ml. – husle, Jakub Kačic – bicie, Jozef Madola – basgitara, Mykhaylo Zakhariya – cimbal, a speváčky Ninu Kollárovú, Máriu Nagyovú, Dianu Minarovičovú, Teréziu Jarošovú a ich hostí, treba si rezervovať vstupenky na stránke tootoot.fm.

Podujatie sa koná v rámci série Mozaika hudby sveta, spoluorganizátora platformy WOMUSK. Koncert z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Partnerom podujatia je AMITY o.z.. Organizátorom podujatia je vydavateľstvo go2stage.

Autor článku: Vladimír “Potkan” Potančok