Májový koncert SOSR poodhalí zvodné tajomstvá temnej noci!

Koncertná sezóna Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu (SOSR) sa pomaly chýli k svojmu záveru. Na predposlednom májovom koncerte rozhlasoví symfonici pod taktovkou Maria Košika poodhalia tajomstvá a kúzla noci v dielach Alberta Ginasteru, Modesta Petroviča Mussorgského a Manuela de Fallu. Na úvod koncertu premiérovo zaznie Nocturno od slovenského skladateľa Petra Zagara. Koncert sa uskutoční 23. mája 2012 o 19.00 hod. vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu.

„SOSR v máji uvedie lákavý symfonický program s témou noci ozvláštnený prítomnosťou vynikajúcich sólistov, laureátov niekoľkých medzinárodných ocenení – vynikajúceho harfistu Emmanuela Ceyssona a slovenského klaviristu Mateja Arendárika,“ povedal o dramaturgii večera jej autor a hlavný dirigent SOSR Mario Košik.

Na úvod koncertu zaznie v absolútnej premiére Nocturno slovenského skladateľa Petra Zagara (1961). „Nočná hudba je jednou z konštantných skladateľských inšpirácií od Chopina po Bartóka. Noc nepredstavuje hudobný program v lisztovskom zmysle, ale akýsi rámec, do ktorého je zasadený konkrétny hudobný proces. Nokturno teda chápem ako esenciu všetkých možných nálad spájaných s nocou a svoje Nokturno ako odkaz na túto tradíciu. Pri komponovaní ma vždy vedie ideál takej hudby, ktorá sa vymyká špecifickým asociáciám, je autonómna, ale pritom aj veľavravná. Hudba má totiž schopnosť byť takou, ale nie v rovine slov. K hudbe sa slovami priblížime asi iba prostredníctvom metafory. Skôr než Hamletove slová (Toto je najstrašnejší nočný čas, keď hroby zívajú a pekla dych nás dusí.) mi po rozume chodila predstava „nežnej noci“ romantického básnika Johna Keatsa, narúšaná bizarnými myšlienkovými skratmi možnými iba v hlave súčasníka,“ povedal o svojej najnovšej kompozícii Peter Zagar.

peter-zagar

V mimoriadne náročnom Koncerte pre harfu a orchester argentínskeho skladateľa Alberta Ginasteru (1916-1983) sa predstaví mladý talentovaný interpret Emmanuel Ceysson (1984), ktorý v súčasnosti pôsobí ako hlavný harfista orchestra Parížskej opery.

V druhej časti koncertu bude nasledovať dielo velikána ruskej hudby 19. storočia Modesta Petroviča Mussorgského (1839-1881) Noc na lysej hore. Mussorgského symfonický obraz vyniká predovšetkým zvláštnou útržkovitou melodikou, podmanivým koloritom orientu a oslnivou inštrumentáciou.

Koncert uzavrie meditatívna kompozícia španielskeho skladateľa Manuela de Fallu (1876-1946) Noci v španielskych záhradách, v ktorej sa miesi francúzsky impresionizmus a španielske „alhambrismo“, exotická imitácia maurskej hudby. Harmonické korenie i zmyselnú bujnosť orchestrácie drží na uzde čistá a presná konštrukcia. Klavírny part bude interpretovať ďalší z hostí večera, Matej Arendárik (1982).

Koncert v priamom prenose uvedie na svojich frekvenciách aj Rádio Devín a to v relácii Hudba pod pyramídou.

Vstupenky v hodnote 5, 6 a 7 eur je možné zakúpiť na predajných miestach siete Ticketportal, na www.ticketportal.sk a tiež v pokladnici Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1, dva dni pred koncertom od 14.00 do 18.00 hod. a v deň koncertu od 14.00 do 19.00 hod.

Zdroj: RTVS
Foto: Robert Huttner (Zagar), Sim Canetty-Clarke (Ceysson), Archív SOSR (Košik), Archív M. A. (Arendárik)
Publikoval: Redakcia GREGI.NET