Malý Festival na Malé Úpě končí, pokračovat bude v létě a znovu v zimě.

„Malý Festival na Malé Úpě“, jehož nultý ročník vznikl a proběhl v malé krkonošské obci o 140 obyvatelích v nadmořské výšce 1 050 metrů před rokem v zimě, letos končí o tomto víkendu se závěrem zimní sezony – maloúpským Moopstockem a doprovodným koncertem. Festival má za sebou oficiální první ročník, který navštívilo přes tisíc tři sta návštěvníků.

V obci, která si do dnešních dnů zachovala svůj původní horský ráz, má nejen svou galerii ale i pekárnu a především místní pivovar – Trautenberk, je to výjimečné a neobvyklé. Festival oživil místní život, kde doposud něco podobného nebylo. Na „Malém Festivalu na Malé Úpě“ vystoupily přední tuzemské kapely. Vloni jej otevřel Ivan Hlas s kapelou a následně ve štafetě pokračoval Vladimír Merta. Letos jeho oficiální první ročník zahajovala legendární undergroundovo pubová Garage s „božským“ Tonym. Dále zde vystoupili: Václav Koubek, Visací zámek, Mňága a Žďorp, Hudba Praha s Michalem Ambrožem, ale i známý herec Jiří Schmitzer nebo irská kapela Kade Chim, uskupení okolo jednoho ze zakládajících členů Plastic People Pepy Janíčka. Právě tato kapela vystoupila v pátek 17. března při oslavách sv. Patrika v pivovaru Trautenberk, který je jediným pivovarem v Čechách, kde se mohlo uvařit 19° pivo, aby se pak nechalo uzrát v dubových sudech po světově známé whiskey Jameson, přivezených z Irska. Toto čerstvě vyrobené pivo se poprvé točilo k závěru Malého Festivalu na Malé Úpě v pivovaru Trautenberk. A točit se bude, dokud se specielně navařené pivo nevypije… Tedy i na závěr sezony tuto sobotu při maloúpském Moopstocku, kdy bude k mání ve speciálních skleněných lahvích.

Spolupořadateli Malého Festivalu se stali organizátoři známého kultovního TrutnOFF Open Air Festivalu, jehož letošní ročník je nejistý v důsledku nejasností o novém nájemci areálu Na Bojišti, kde se festival koná. S nepřízní trutnovské radnice, která okolní pozemky určila změnou územního plánu k zastavění, se organizátoři TrutnOFF Festivalu potýkají již delší dobu. V horách se však pořadatelé velkého festivalu domluvili s pivovarem Trautenberk a majitelem lyžařského areálu SKiMU, aby společně založili neobvyklý „Malý Festival na Malé Úpě“ a podpořili tím i kulturní život v této horské obci. Jedná se o jediné hudební setkání svého druhu v této nadmořské výšce

„Malá Úpa sice nemá mnoho trvale žijících obyvatel, ale jinak je menším horským střediskem, do kterého proudí čím dál více hostů. Naším cílem je, aby obec opět začala kulturně a společensky žít. Vedle akcí konaných v  Galerii Celnice pořádání takových koncertů do naší představy zapadá, ” říká k tomu místní starosta Karel Engliš. 

„Festival mohl vzniknout především díky Martinům – Kulíkovi a Bučkovi, s nimiž jsme se v lokále jednoho horského večera s hvězdami nad hlavou a při ostrém vzduchu domluvili, že uděláme pár koncertů. Našli jsme společnou řeč, vše požehnal starosta a bylo to. Vznik Malý Festival na Malé Úpě. Festival by se měl dále rozšiřovat a máme i vize, jak do něj zapojit i další boudy a obohatit jej o divadla a různé přednášky,“ říká Martin Věchet. „První koncerty, kde hrál Záviš, Beatles revival a jeden kanadský písničkář, které uváděla nejstarší obyvatelka obce a bývalá letitá disidentka Dáda Fajtlová, byly původně v našem horském wigwamu, ale bylo to malé. Za vzájemné spolupráce s obcí a organizací Post Bellum možná vznikne i naučná stezka Václava Havla a setkávání Charty a Solidarity, jejichž první ilegální setkání se uskutečnilo právě ve zdejších lesích,” doplňuje a vyjmenovává zakladatel trutnovského festivalu.

„Chtěli jsme ukázat, že na Malou Úpu se dá jezdit nejen lyžovat, ale i za kulturou,“ uvádí k tomu majitel a provozovatel lyžařského areálu SKiMU Martin Kulík a s úsměvem dodává: „Za poslední rok jsem sám nebyl v Praze na tolika koncertech, jako za jednu zimu na Pomezkách a je potěšující, že třeba kapelu mých studentských let Hudbu Praha jsem viděl a slyšel právě u nás na Malé Úpě. To bych před nedávnem neřekl.“ A právě atmosféra koncertů, kdy je bezprostřední kontakt s kapelou a možnost si s jednotlivými členy popovídat, je to, co dělá z festivalu v nadmořské výšce přes tisíc metrů mimořádná setkání a ojedinělé koncerty, které si zdejší návštěvníci pochvalují. To vše podkresluje a umocňuje atmosféra horských bud, v nichž se koncerty odehrávají. „Je to jak z časů ilegalních setkání a rockových klubů na přelomu osmdesátých a devadesátých let,“ jednohlasně se shodují pořadatelé.

O tom, co se na Malé Úpě, známé z dřívějška jako Pomezní Boudy, podařilo, se mohli přesvědčit všichni, kdo do této obce v zimě zavítali. Koncerty v sále Horského hotelu Hořec či pivovaru Trautenberk měly nezaměnitelnou atmosféru. A na nadšených návštěvnících i s chutí hrajících muzikantech to bylo znát. „Náš punkovo-undergroundový koncert v 1050 m. n. m. v Horní Malé Úpě ukončil kulturní dobu temna v této horské obci a ta je nyní jednou z Nejkulturnějších vsí v republice!“ okomentoval to později vtipně s nadsázkou Michal Pixiess Pixa z Visacího zámku. 

Zdroj: Eva Navrátilová (Geronimo)