Marcové Divadelné skratky v Štúdiu 12.

V rámci projektu Divadelné skratky sa v marci predstaví v Bratislave nezávislé kultúrne centrum Stanica Žilina- Záriečie. V stredu 18. marca 2015 o 19.00 hod. uvidia diváci tanečnú inscenáciu Petra Šavela a kol.: BAKKHEIA – dancing on the edge produkcie BOD.Y &SKOK. Stanicu Žilina-Záriečie príde predstaviť jej riaditeľ Marek Adamov a s prednáškou vystúpi divadelná kritička Martina Mašlárová.

Tanečné performance BAKKHEIA bolo na portáli európskeho tanca aerowaves zaradené do desiatky najlepších tanečných predstavení sezóny. Inscenácia je výsledkom rezidenčného pobytu na Stanici, v Bratislave bude uvedená po prvýkrát. Performermi sú prevažne tanečníci pôsobiaci prevažne v zahraničí: Peter Šavel a Soňa Ferienčíková zo Slovenska a Gyula Cserepes z Maďarska.

bakkheia 1 foto BOD.Y &SKOK

Predstavenie sa pohybuje na tenkej hranici medzi šialenstvom a genialitou. Traja tanečníci poskytujú svoje telá nekončiacim transformáciám, neutíchajúcemu cykleniu, morfujúcej ceste v osamotení. Približujú sa, dotýkajú sa, pokúšajú sa komunikovať, no vždy narážajú na nesúlad kontextov, v ktorých sa ich telá ocitajú. Ako v dnešnej dobe komunikujeme? Hovoríme o rovnakých veciach? Počúvame, len aby sme odpovedali, alebo aby sme naozaj porozumeli? Neustále opakujeme vlastné názory, každý sám za seba, každý na vlastnom „smart zariadení”, spolu a pritom sami. Dokáže sa vôbec ešte naše „animálne ja” pretlačiť cez hrubú vrstvu sociálnych noriem?

Choreografia, koncept, réžia: Peter Šavel; účinkujúci, spolutvorcovia: Gyula Cserepes, Soňa Ferienčíková, Peter Šavel; svetelný dizajn: Ints Plavnieks; hudba: J. S. Bach & The Knife; video: Richard Chomo

bakkheia 2 foto BOD.Y &SKOK

Kultúrny uzol Stanicu Žilina-Zárečie prevádzkuje od roku 2003 občianske združenie Truc sphérique. Program Stanice pozostáva z neutíchajúceho pulzu – festivalov, divadelných predstavení, koncertov, filmových premietaní, prednášok, výstav, workshopov, kurzov a dielní, rezidenčných pobytov pre mladých umelcov, produkcie umeleckých projektov, hosťovania a vysielania zahraničných dobrovoľníkov, podujatí pre deti a pre školy, ruchu malých trhov a šumu kaviarne… Popritom naďalej slúži ako čakáreň a predajné miesto lístkov na lokálny vlak zo Žiliny do Rajca. Okrem Stanice sa združenie venuje aj rekonštrukcii a prevádzke ďalšieho kultúrneho priestoru – Novej synagógy – Kunsthalle Žilina.

Projekt Divadelné skratky postupne predstavuje a prezentuje minulosť a súčasnosť mimobratislavských divadiel a nezávislých kultúrnych centier. Prezentácia je vždy spojená s prednáškou a hosťovaním inscenácie pozvaného divadla. V rokoch 2013 – 2014 sa v rámci tohto projektu v Bratislave predstavili Mestské divadlo v Žiline, Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove, Divadlo Pôtoň z Bátoviec a Divadlo J. G. Tajovského zo Zvolena.

Rezervácia vstupeniek
Tel.: 02 / 204 87 602,
e-mail: studio12@theatre.sk
https://www.bodyngo.com/bakkheia-2014.html
www.stanica.sk
www.novasynagoga.sk
www.studio12.sk

Zdroj: Divadelný ústav