Marek Wolf vydal inštrumentálny album Blues Baroque.

Multižánrový gitarista, skladateľ a aranžér Marek Wolf prichádza s inštrumentálnym albumom Blues Baroque. Názov je mierne zavádzajúci, pretože aj keď  ide o spojenie klasickej gitary a komorného sláčikového ansámblu rôzne variovaného s hobojom alebo priečnou flautou, respektíve v prípade titulnej skladby plného sláčikového orchestra s hobojom, flautou a píšťalovým organom, na albume sa nenachádzajú kompozície v duchu striktne koncipovaných hudobných foriem vážnej hudby.

Blues Baroque svojimi šiestimi pôvodnými skladbami názvom odkazuje skôr na obsahovú emocionálnu úroveň kompozícií, a tak vzniká slovná hračka významovo spätá na niekoľkých úrovniach takpovediac „medzi riadkami“ s kombináciou modernejších výrazových hudobných prostriedkov vsadených do komorného alebo symfonického prostredia.

„Asi 25 rokov bolo mojím snom vytvoriť orchestrálnu inštrumentálnu hudbu. Vzal som to síce okľukou cez blues, rock, folk a alternatívu, ale som veľmi rád, že sa mi podarilo doraziť aj do tohto cieľa. Počas obdobia, keď som chodil na hodiny klasickej gitary, som považoval tento repertoár za výborný na zdokonalenie techniky hry, ale časom som dokázal viac oceniť aj univerzálnu krásu a hĺbku koherentných zvukových vrstiev inštrumentálnych kompozícií s využitím klasických nástrojov, ich komplexnosť a slobodu, ktorú prepožičiavajú predstavivosti pri ich počúvaní. Tento rok sa mi podarilo konečne zrealizovať nahrávku vlastných skladieb v tomto duchu, z čoho sa nesmierne teším.“, hovorí Marek Wolf.

Samotnému albumu predchádzalo vydanie dvoch singlov v novembri 2023 a máji 2024 (November Sun a Meadow’s Dance), ktoré sú jeho súčasťou. O výsledný zvuk, mix a mastering nahrávky sa postaral Dušan Ratica (hudobné štúdio ARS).

Album Blues Baroque vyšiel 1. septembra 2024 a je dostupný na streamových službách.

Zdroj: Rastislav Janáček
Foto: Pavol Laco