MARIÁN SLÁVKA (LONGITAL A TALENT TRANSPORT) VYDÁVA DEBUTOVÝ ALBUM AKO ODTLAČOK SVOJEJ DUŠE.

Prišiel chlapec z malého mesta, do veľkej vody skočil rád. Pochybnosti bokom, mal rád život. Ničoho sa nebál, len chcel hrať. A tak vznikol, okrem iných, aj debutový album vLáska. Ako odtlačok duše Mariána Slávku.

Všetky skladby boli a sú príbehmi samotného autora, Mariána. K príbehom si jeden večer Marián sadol a skomponoval k nim všetky noty a akordy. Slová sa písali ľahko, a tak dokázal otextovať celý album sám. Keďže sa však k niektorým príbehom potreboval vrátiť z cudzieho oka, na pár viet sa rozhodol prevteliť do svojho Suseda.

Niekedy sa veci ľahšie pomenúvajú z cudzieho pera. Po prevtelení sa však Marián Suseda už zbaviť nedokázal. Sfinalizoval všetky koncepty a stretli sa spolu pod Povrchom. Dlhodobý a blízky človek im pomohol nasnímať a nahrať všetky nástroje, zvuky aj myšlienky.

Sused z nich vyskladal všetko, čo môžete na nahrávke počuť. Výnimkou sú len tri fragmenty skladieb, ktoré boli (a sú) Mariánovými závislosťami, s ktorými žije v ľúbeznej harmónii.

Asi 358 kilometrov od nahrávacej lokality vznikol jediný sólový ‘part’ na tomto albume. V Černošicích, v nádhernom dome na kopci, kde okrem sóla vzniká aj inšpirácia a klavír, ktorý sa stal modlou oboch susedov.

Marián Slávka je bubeník, klavirista, skladateľ, učiteľ na základnej umeleckej škole, absolvent konzervatória, kávový závislák a čoskoro manžel. V minulosti hral napríklad s IMT Smile a Sounds Like This. Dnes pôsobí v kapelách Longital,  Talent Transport a oživenom projekte Deža Ursinyho, muzikáli Peter a Lucia.

Mariánov debut vLáska vychádza vo vydavateľstve Slnko Records. Na jeho obale bola použitá reprodukcia obrazu Mareka Ormandíka z cyklu Svätý za dedinou, s grafickou úpravou Márie Rojko. Klavírnou múzou oboch susedov je česká skladateľka Beata Hlavenková.

Identita Suseda zatiaľ ostáva skrytá.

Album Marián Slávka – vLáska: https://www.slnkorecords.sk/marian-slavka/vlaska
Marián Slávka – Závislosti: https://youtu.be/US747c994RY
Marián Slávka – vLáska Teaser: https://youtu.be/jeu_cwc67ZY

Zdroj: TS
Foto: Martina Javor