Marián VARGA: Solo in Concert – 16. januára v kultúrnom dome Devín.

Marián Varga, skvelý hudobník, skladateľ a virtuóz, mág klávesových nástrojov, sa pár dní pred svojimi 69 narodeninami predstaví bratislavskému publiku v sólo projekte Marián Varga – Solo in Concert v Dome kultúry v Devíne.

Marián patrí k legendám slovenskej hudby. Profesionálne sa hudbe venuje už viac ako polstoročie a zásadným spôsobom sa podieľal na formovaní slovenskej a československej hudobnej scény. V roku 1969 vydal so skupinou Prúdy dnes už legendárny a kritikou vysoko cenený album Zvonky zvoňte. Potom ako skupinu pre názorové rozdiely opustil, založil v roku 1970 unikátnu a do dnešných dní neprekonanú skupinu Collegium Musicum, s ktorou sa navždy zapísal do dejín čs.hudby takými albumami ako boli Collegium Musicum, Konvergencie, On a ona či Divergencie. Spolu s Fedorom Frešom, Františkom Griglákom a Dušanom Hájekom tvorili v 70-tych rokoch hviezdnu zostavu skupiny.

Varga však naďalej spolupracoval aj s Pavlom Hammelom na ďalších nezabudnuteľných albumoch. Za všetky spomeňme aspoň Zelenú poštu, Na II.programe sna či prvý slovenský rockový muzikál Cyrano z predmestia. Marián sa napokon rozhodol pre sólovú dráhu a v úlohe osamelého bežca putuje slovenskou hudobnou scénou do dnešných dní. Koncertuje príležitostne, v obnovenej zostave Collegia Musica (v takmer pôvodnom zložení F. Frešo, F. Griglák, na poste bubeníka Martin Valihora) a ešte sporadickejšie vo svojich sólových projektoch. Príležitosť zažiť koncert Mariána Vargu by si teda nemal nechať ujsť nikto z tých, ktorí vedia oceniť skvelú a originálnu tvorbu.

Pre svojich priaznivcov si pripravil na bratislavský koncert večer plný hudobných potuliek po celom spektre čarokrásnej HUDBY. V jeho neopakovateľnom podaní zaznejú variácie na témy z klasickej i ľudovej hudby, ale aj jeho vlastné, dnes už legendárne kompozície, ktoré počas svojho, hudobne výnimočne bohatého, života zložil pre také hudobné zoskupenia akými boli Prúdy či Collegium Musicum. Naživo si tak budeme môcť vychutnať nielen Mariánove vlastné kompozície, ale aj jeho improvizácie na témy takých velikánov svetovej vážnej hudby akými boli J.S.Bach, Antonio Vivaldi, Dmitrij Šostakovič, Johannes Brahms či Ludwig van Beethoven. A to všetko s nezameniteľnou autorskou pečaťou samotného Mariána Vargu. Ako povedal v jednom z mála rozhovorov : „ U mňa plynie inšpirácia z hudby samotnej. Predo mnou to už niekomu napadlo a ja to v zmenenom kontexte používam. Alebo si postavím na piedestál niečo, čo vo vážnej hudbe hralo epizódnu úlohu.“ A s tým všetkým pracuje neskutočne invenčným, čarovným a neopakovateľným spôsobom. Nenechajte si teda ujsť tento výnimočný hudobný zážitok, ktorý môžete prežiť 16.1.2016 od 19 hod v Dome kultúry Devín. Vstupenky sú v predaji na www.dr.horak.sk https://www.drhorak.sk/?con=2225 a v predajnej sieti Ticketportal.

Marián VARGA :  Solo in Concert
16.01.2016 o 19:00 hod, Dom kultúry Devín, Rytierska 2, Bratislava – Devín
vstupné: Dospelí : 13 EUR
Študenti a dôchodcovia :10 EUR

Varga solo

Zdroj: Dr. Horák