Martin Harich predstavuje klip Vianočná.

Uprostred svojho koncertného NECH! Tour 2013 Martin Harich zrealizoval vianočné prekvapenie pre fanúšikov – československé dueto s názvom „Vianočná“. Na pomoc si prizval českého kolegu Voxela.

Po poslednom singli „Asi mi horí tvár“ prichádza spevák Martin Harich s novinkou „Vianočná“. V novej skladbe mu sekunduje obľúbenec českého tínedžerského publika Voxel.

„Už sú to skoro 2 roky, čo mi napadlo oživiť moju reláciu na TV Očko živým hraním. S hosťom, ktorý dorazil do štúdia, sme vždy niečo zahrali. Vzniklo množstvo zaujímavých, väčšinou poloimprovizovaných verzií skladieb mojich hostí. Práve tá s Voxelom mala asi najväčší úspech, čiže sme si vymenili čísla a bolo,“ spomína slovenská polovička dueta na prvý kontakt s českým kolegom. „Sadli sme si ako muzikanti aj ako ľudia. Prišlo pár spoločných koncertov a fanúšikovia sa nás začali pýtať, či spravíme aj nejakú spoločnú pecku. Nejako som to nesilil a čakal, čo sa stane. Prišlo to celkom spontánne, že by sme mohli dať dokopy nápady a potešiť našich fanúšikov, ale aj nefanúšikov niečím iným, tak prečo nie vianočným…“

Svoju najnovšiu skladbu Martin začal písať už počas minulých Vianoc. Vtedy však text nedokončil. „Asi to tak malo byť, lebo práve chýbajúce dve slohy dopísal Voxel a tým tam vložil  niečo iné,“ spomína na príbeh „Vianočnej“ s odstupom času.  „Vianočné skladby sú iné ako všetky ostatné. Táto sa líši v tom, že po poslednom singli „Asi mi horí tvár“ je štýlovo celkom inde,“ porovnáva Martin svoje posledné dva single.

1463129_vianocna

„Gitarové aparáty sme nechali tentokrát pred štúdiom a pošetril som ich zase na inokedy. Na komponovaní vianočnej skladby je najnáročnejšie dostať do nej tú atmosféru. Ja si ju viem presne predstaviť, pretože u nás hrajú cez sviatky koledy stále, ale či sa nám to podarilo dostať aj do našej „Vianočnej“, to už nechám na ľudí. Moc sa ale nebojím, lebo sme ju nahrávali s radosťou a úsmevom, a to ľudia dokážu vycítiť,“ hovorí na margo nahrávania v prešovskom štúdiu producenta Randyho Gnepu.

Zatiaľ čo pieseň sa rodila na východe Slovenska, videoklip k nej vznikal v českej stovežatej metropole. „Tentokrát sme stavili na Prahu, ktorá má, a na Vianoce už tobôž, niečo do seba,“  vysvetľuje Martin a vzápätí dodáva, že video chceli postaviť na tom, o čom by mali byť Vianoce – o radosti a úsmeve. „Tak sme pekne v deň natáčania nabehli do obchodu, nakúpili plný košík sladkostí a kadejakých drobností, a začali sme ich rozdávať náhodne okoloidúcim po Prahe. Toto sme robili 2 dni, lebo nás v prvý deň chytila celkom poriadna búrka,“ opisuje spevák netradičné nakrúcanie. „Chceli sme zachytiť ľudí a ich reakcie. Dobré, zlé, či nedôverčivé – všetky. Praha je čarovná v tom, že tam stretnete za relatívne krátky čas obrovské množstvo rôznych ľudí. Úplne odlišných…“ Za kameru sa postavil režisér Vít Hradil, ktorý má na svedomí i Voxelov klip „Trip“. Video k „Vianočnej“ sa s oboma spevákmi rozhodol nakrúcať bez konkrétneho pripraveného scenára a absolútne improvizovane.

1425518_vianocna

„Všetko čo v ňom je, sme robili  celkom spontánne, a to ma na tom bavilo,“ dodáva Martin, ktorý si vďaka československému charakteru dueta v piesni vyskúšal spev v češtine a kolegu zo susedných Čiech zase nahovoril na spev v slovenčine.  „S Martinom sme kamaráti, a svojím zodpovedným a pozitívnym prístupom k hudbe je naozaj jeden z mála. Naši fanúšikovia sa vzájomne rešpektujú, a preto nám prišlo ako fajn nápad, urobiť im radosť spoločnou pesničkou. Nechceli sme robiť nič parodického, naopak, snažili sme sa nahrať príjemnú vianočnú vec s pokojnou atmosférou, keď už to majú byť sviatky pokoja a mieru. Či sa nám to podarilo, to zistíme z vašich reakcií a názorov,“ pridáva svoje dojmy zo spolupráce Voxel.  

Okrem nového singla si Martin pripravil pre fanúšikov ešte jedno predvianočné prekvapenie. Je ním „Obývačkový koncert“ – súťaž, v ktorej traja výhercovia vyhrajú vystúpenie Martina Haricha priamo doma vo svojej obývačke. Stačí nakrútiť krátke video, v ktorom predvedú nejaký svoj výnimočný talent, a veriť, že zvíťazia v hlasovaní na Facebooku Martina Haricha: https://www.facebook.com/MartinHarich.  Martin sa tiež najbližšie predstaví ako hosť na vianočnom koncerte Celeste Buckingham 5. decembra v bratislavskom Ateliéri Babylon. 

Zdroj: SOUL FOR SHOW
Foto: Vít Hradil