Martin Harich vydává píseň Marilyn Monroe – pilotní skladbu připravovaného alba.

Martin Harich vydává dnes pilotní píseň svého nového alba, které představí kompletně na podzim tohoto roku. Nová, energická autorská skladba Marilyn Monroe je poctou těm, kteří prožívají lásku na dálku – všem, kteří se nemohou vidět se svým partnerem tak často, jak by chtěli.

Jak je u Martinových textů zvykem, napsal ji na základě vlastních pocitů coby muzikanta, který tráví většinu času na cestách. Mnozí posluchači se v ní jistě najdou osobně, protože vystihuje pocity, které lidé prožívají, když na sebe kratší či delší dobu čekají a také to, jak využívají možnosti sociálních sítí k tomu, aby si byli blíž, i když je odděluje mnoho kilometrů.

„Píseň nesla původně pracovní název Aby si sa nebála. Ten vystihuje mnohem víc námět písně, ale Marilyn Monroe si posluchači snáze zapamatují,“ komentuje Martin. „Moje písně vznikají často spontánně, na základě momentálního rozpoložení. Do hudby dávám vždycky kus sebe a právě tak je tomu i u Marilyn. Věřím, že to moji posluchači vycítí.“ 

Marilyn Monroe přináší letní energii a po poslední melancholické „malé“ EP desce Pátram předznamenává styl a nádech celého připravovaného alba. Autorem textu i hudby je Martin sám.

Karavan s výhledem na moře jako nahrávací studio

Část finálních partů není nahrána tradičně ve studiu. Kompletní vokál refrénu nahrál Martin v Německu, v karavanu na pláži u Baltského moře, když byl po jednom mrazivém březnovém buskingu v Lubecku pozván jedním z kolemjdoucích na večeři s rodinou. K přespání mu dotyčný dal k dispozici karavan přímo na pláži s výhledem na zátoku Baltského moře.

„Miluju busking, je součástí mé duševní hygieny ve chvílích, kdy si potřebuju odpočinout. Rád poznávám touhle formou nová místa i lidi. Cestování a absolutně neformální hraní lidem, kteří netuší, kdo je Martin Harich, pro mě pokaždé funguje jako dobití baterií. Atmosféra toho konkrétního večera na břehu moře pro mě byla výjimečná. Na cestách mám ve své dodávce vždycky mobilní nahrávací studio a v karavanu vznikl refrén, kterému se pro mě osobně nevyrovná žádná studiová nahrávka. Dva měsíce jsem hledal správný výraz a tam to prostě přišlo,“ dodává Martin.

Finální zvuk písně Marilyn Monroe svěřil Martin Lukáši Chromkovi, úspěšnému producentovi a současnému kytaristovi Ewy Farné, který sám o sobě tvrdí, že je „zvukoholik“. Kromě spolupráce s Ewou Farnou se Lukáš v poslední době spolupodílel například na písních Thoma Artwaye či Sebastiana.

Ke každé písni obraz

Podobu připravovaného alba předznamenává také cover k písni Marilyn Monroe, kterým je autorský obraz britské ilustrátorky žijící v Bratislavě, Abbie Puskailer. „S Martinem jsme našli společnou notu a domluvili se na tom, že ke každé písni nového alba vznikne můj originální obraz. Dlouho jsem přemýšlela nad podobným propojením výtvarného umění a hudby. Z Martina cítím nadšení a srdce, což je přesně to, co dávám do svých ilustrací,“ říká Abbie.

Píseň Marilyn Monroe je od dnešního dne k dispozici prostřednictvím služeb Spotify a iTunes. Během následujícího měsíce vznikne také videoklip, který bude dostupný na YouTube kanálu Martina Haricha.

Zdroj: MB