Medzinárodná komiksová súťaž Thomas Orrow Award pozná víťazov!

Thomas Orrow Award – je názov pre novú medzinárodnú súťaž venovanú súčasnému autorskému komiksu. Oficiálne vyhlásenie výsledkov súťaže bude vo štvrtok 1. februára od 18. hodiny v Kasárňach/Kulturparku v pavilóne Bravo a bude spojené so slávnostným odovzdaním cien.

Touto netradičnou súťažou chcú organizátori upozorniť na svojbytnosť komiksového žánru v kontexte výtvarnej scény a poukázať na jeho dôležitosť z pohľadu kreatívneho priemyslu.
O úrovni tejto súťaže netreba pochybovať, keďže skúsení organizátori si k spolupráci prizvali medzinárodných expertov z tejto oblasti. „O definitívnych víťazoch rozhodli v tomto prípade aj naši kolegovia z Čiech a Maďarska, za všetkých spomeňme Tomáša Prokůpka z časopisu Aargh!, ktorý ako šéf poroty iba potvrdil svoje renomé“ – hovorí americký komiksový guru Thomas Orrow, pod ktorého gesciou projekt prebieha. Porota zostavená z domácich a zahraničných odborníkov, vrátane teoretika Martina Foreta či výtvarníčky Svetlany Fialovej, vybrala spomedzi desiatok prihlásených autorov – piatich finalistov. Okrem hlavnej ceny budú 1. februára udelené aj 4 špeciálne ocenenia.


Vyhlásenie výsledkov Thomas Orrow Award prebehne za účasti autorov a exkluzívnych hostí, organizátori pripravili pre divákov zaujímavý sprievodný program. V rámci podujatia bude predstavený aj špeciálny katalóg ENTER venovaný autorom súťaže, ktorý vznikol v spolupráci s vydavateľstvom Dive Buki. „Komiks je univerzálne médium, podnetné aj pre iné umelecké žánre, ako napríklad súčasný media art. Treba si uvedomiť, že mnohí komiksoví autori dnes pôsobia v hernom priemysle“ – hovorí editor katalógu a pedagóg košickej Fakulty umení Richard Kitta. Mesto Košice získalo v roku 2017 prestížny titul UNESCO Creative City of Media Arts a podľa organizátorov je ich podujatie plne kompatibilné s touto témou.
Aktuálne prebiehajúca výstava Tom Orrow Comics Fest ponúka výber súťažných prác v podobe 15 autorov z krajín strednej Európy. Snahou kurátorov bolo upriamiť pozornosť na kvality komiksového žánru práve v galerijnom prostredí. Podľa slov jedného z kurátorov Pavla Bratského, prináša exhibícia „skutočne rôznorodý výber autorov, prevažne mladšej generácie, ktorí sa venujú tzv. voľnému autorskému komiksu.
Vyhlásením víťazov Thomas Orrow Award však výstava komiksu nekončí – pre zvýšený záujem bude prístupná verejnosti až do 25. februára 2018. Podujatie je organizované pri príležitosti 20. výročia Fakulty umení na Technickej univerzite v Košiciach. Viac informácií o samotnej súťaži nájdete na webstránke www.tomorrow.sk.

Zdroj: TS