Medzinárodný festival Bratislava v pohybe: Japonský tanec v Bratislave!

Medzinárodný festival Bratislava v pohybe je už v plnom prúde. 15. ročník má za sebou niekoľko predstavení a pred sebou výnimočnú prezentáciu japonského tanca butó. Na Slovensko toto umenie prináša Ko Murobushi spolu s maďarskou umelkyňou Bataritou a Japonka Kae Ishimoto.

Japonsku budú patriť dva festivalové dni. Vo štvrtok 6. októbra 2011 sa v budove VŠMU na Zochovej ulici v Bratislave uskutočnia prednáška, workshopy a premietanie filmov o tanci a Kazuo Ohnovi. V piatok 7. októbra 2011 majú diváci príležitosť spoznať japonský tanec na predstaveniach v Dome T & D – Alternatívneho divadla elledanse.

Vystúpenia japonských umelcov možno nepochybne zaradiť medzi vrcholy tohtoročného festivalu Bratislava v pohybe. Ko Murobushi a maďarská tanečníčka Batarita vytvorili krátko pred festivalom spoločnú inscenáciu Leftover Shadow. Slovenskému publiku predstavia japonský tanec butó, ktorý je založený na slobodnom a individuálnom prístupe tanečníka. Ten sa vzdáva konvenčnej estetiky, riadi sa len vlastným inštinktom a prispôsobuje sa hudbe. Tanečníci butó zvyčajne tancujú nalíčení na bielo a ich pohyby sú veľmi pomalé.

Ďalšou vystupujúcou japonskou tanečníčkou je Kae Ishimoto. Vo svojej choreografii Transformed Girl sa dievča stáva starou dámou, monštrum sa zmení na anjela a zviera na bábiku. Dôraz je však na nešpecifikovanej bytosti, ktorej skutočná podoba sa nedá identifikovať a ktorá tak spochybňuje samotnú podstatu identity.

Ko Murobushi je jedným z najvýznamnejších umelcov butó na svete a v Japonsku ho pokladajú za hlavného nasledovníka zakladateľa butó Tatsumi Hijikatu. Ko Murobushi študoval u Hijikatu a na krátke obdobie sa vzdal tanca, aby sa mohol stať horským mníchom jamabuši. Po návrate do spoločnosti založil niekoľko skupín butó. Vo svojich choreografiách Ko Murobushi skúma možnosti butó. Na jednej strane otvára svoj tanečný rukopis a butó vplyvom z celého sveta, na druhej strane sa snaží prehlbovať japonské korene tohto tanca.

Batarita je choreografka, tanečníčka a režisérka, ktorej dielo je silne inšpirované ázijskou kultúrou, najmä tancom butó. Po ukončení štúdia na Maďarskej tanečnej akadémii absolvovala stáže v Európe aj Ázii. Od roku 2001 sa Batarita venuje choreografii a vyučuje a prednáša po celom svete. V roku 2009 sa prvýkrát predstavila ako režisérka v Maďarskej štátnej opere.

Hoci Kae Ishimoto pochádza z rodiny tradičných japonských tanečníkov, rozhodla sa študovať jazzový, moderný a súčasný tanec. Od roku 2002 spolupracuje so slávnym tanečníkom butó Yukio Wagurim. V roku 2003 sa stala členkou významnej skupiny súčasného tanca Co. Yamada Un. Práve vďaka týmto rozmanitým tanečným skúsenostiam sa Kae snaží vytvárať originálny „bezžánrový“ tanečný štýl, spájajúci rozličné tanečné prvky a tradície. V roku 2004 založila spolu s ôsmimi hudobníkmi teleso Wangnin Bunmei (Bláznova civilizácia).

Medzinárodný festival súčasného tanca Bratislava v pohybe (29. september – 9. október 2011) počas desiatich dní prináša inscenácie poľských, maďarských a českých tanečných skupín, ako aj predstavenia slovenských súborov. Okrem bohatého programu ponúka festival jedinečné sprievodné podujatia vo forme tanečných workshopov pre profesionálov a študentov tanca, premietanie filmov, výstavu fotografií, odborné diskusie a tanec v uliciach mesta.

Workshopy v rámci projektu Japonsko je tu! podporilo Ministerstvo kultúry Japonska

Zdroj: Asociácia Bratislava v pohybe
Publikoval: Redakcia GREGI.NET