Medzinárodný festival Divadelná Nitra je v polovici

Tridsiaty tretí ročník Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra je v polovici. Po prológu v Národnom divadle Košice, ktoré predstavilo najnovšie inscenácie všetkých troch svojich súborov, sa v sobotu 8. júna uskutočnilo slávnostné otvorenie festivalu v Nitre predstavením inscenácie Divadla Na zábradlí z Prahy Verejní nepriatelia a hlavný program pokračoval v nedeľu inscenáciou História istého násilia Divadla Ludus z Bratislavy. Nitra, Košice a Bratislava sa v najbližších troch dňoch stanú miestom konania hlavného programu festivalu. V Nitre bude navyše pokračovať bohatý sprievodný program, ktorý ponúka pestrú paletu kultúrnych, vzdelávacích i pracovných podujatí.

„Doterajší priebeh Divadelnej Nitry možno považovať za úspešný. Odohrali sa všetky plánované podujatia, záujem návštevníkov o rôzne druhy programu nás potešil, vyšlo aj víkendové počasie, ktoré malo byť hlavnou devízou zmeneného termínu festivalu. V prvý deň zaujala KníhKupecká, ale aj interaktívne prostredie pred centrom festivalu, ktorým je tohto roku bod.K7 a objekt Black Box. Mimoriadny ohlas vzbudilo majstrovstvo hercov Divadla Na zábradlí Miloslava Königa a Václava Vašáka a scénografické riešenie Dragana Stojčevského – podobnosť čisto náhodná s veľkou verejnou debatou dvoch slovenských intelektuálov Michala Hvoreckého a jeho hosťa Michala Havrana, ktorá sa odohrala v nedeľu v noci. V piatok v noci zažili záujemcovia o architektúru Nitry unikátnu prechádzku po objektoch architekta Oskara Singera. Úplne výnimočné bolo aj podujatie Noc pre Ukrajinu a Deň pre Ukrajinu v podobe koncertu, premietania filmu, spovedí Ukrajincov žijúcich v Nitre aj inscenovaného čítania ukrajinských hier v podaní hercov Divadla Andreja Bagara. Návštevníci mohli ochutnať zákusky z ukrajinskej cukrárne a kúpiť si výrobky umeleckých remesiel. Len škoda, že o osudy Ukrajiny a o podujatia, ktoré ich pripomínajú, majú najväčší záujem samotní Ukrajinci – pozornosť obyvateľov Nitry je minimálna,“ komentuje riaditeľka festivalu Darina Kárová.

Česko-Slovensko ako štát už viac než tridsať rokov neexistuje, napriek tomu je stále prítomné v spoločenskej diskusii, a to aj u generácie, ktorá ho zažila iba v detstve alebo nezažila vôbec. O tom, že vzťahy medzi dvoma krajinami, dvoma kultúrami a tisíckami rodín stále zostávajú veľmi živé a že mladí tvorcovia majú potrebu ich reflektovať, svedčí spolupráca režisérov Šimona Spišáka a Jakuba Vašíčka na koprodukčnej inscenácii Bratislavského bábkového divadla a Divadla Drak z Hradca Králové s názvom Zapísaný spolok slovenských a českých bábkarov uvádza: Zbojník a Gašparko. Dve ikonické rozprávkové postavy reprezentujú súhrn vlastností, ktoré môžu predstavovať národné klišé, ale i snahu o pochopenie a porozumenie. Umelecká šéfka Bratislavského bábkového divadla Katarína Aulitisová charakterizuje inscenáciu takto: Máme sa radi, a preto zvládneme aj sebairóniu. Neberieme sa vážne, a preto znesieme aj pohľad na stereotypy národných charakterov. Sme priatelia, ktorí si s humorom a láskavo nastavujú zrkadlo. Sem-tam sa síce vyberú za hranicu korektnosti, ale potom aj spoločne na pivo. Projekt Zbojník a Gašparko nás tým, že poukazuje na to, čo nás rozdeľuje, vlastne spája.“ Účasť inscenácie na viacerých festivaloch, ale aj Cena Divadelných novín 2023 v kategórii bábkové a výtvarné divadlo dobre ilustrujú, že toto dielo predstavuje to najzaujímavejšie, čo na slovenských a českých javiskách v roku 2023 vzniklo. Festivalové predstavenie sa uskutoční v Starom divadle Karola Spišáka v pondelok 10. júna.

Zástupcom poľského divadla je tentoraz varšavský Nowy Teatr s inscenáciou Fóbia, ktorá mala premiéru len v novembri 2023. Divadelný kus vychádza z umeleckého konceptu „Buzerantských bojovníkov“ (Fag Fighters) multidisciplinárneho poľského umelca Karola Radziszewského, zverejneného ešte v roku 2007. Fiktívni bojovníci v pletených ružových kuklách trestajú prečiny homofóbnych jedincov aj spoločnosti rovnakou asociálnou, anarchistickou a subverzívnou odvetou. Autorom inscenácie je spolu s Radziszewským švédsky vizuálny umelec a režisér Markus Öhrn. Terčom ich ironickej umeleckej reflexie je nielen ultrakonzervatívne politické krídlo, ale aj takzvaný pink washing, teda činnosti korporácií, ktoré len predstierajú vytváranie podmienok na akceptujúcu pracovnú atmosféru, ale v skutočnosti vnímajú diverzitu len ako ďalší marketing na nábor nových zamestnancov. Predstavenie Fóbia bude v utorok 11. júna súčasťou bratislavskej časti festivalu a uskutoční sa v sále Činohry Slovenského národného divadla. Pre nitrianskych divákov zaisťuje festival autobusové spojenie na predstavenie a späť.

Fóbia je jednou z najdiskutovanejších inscenácií uznávaného varšavského divadla Nowy Teatr – predstavenie je atraktívne nielen svojou originálnou vizuálnou a hudobnou stránkou, ale predovšetkým témou. Tá je skutočne súčasná: hovorí o LGBT stereotypoch, pokrytectve spoločnosti, ale aj o politickej korektnosti, ktorá niekedy nadobúda karikatúrne podoby,“ hovorí riaditeľ Poľského inštitútu v Bratislave pán Piotr Drobniak.

Bonusom spolupráce Divadelnej Nitry s Poľským inštitútom v Bratislave je samostatný koncert slávnych hudobníkov, ktorí účinkujú v predstavení Fóbia, Michała Pepola a Barteka Wąsika. Vystúpia v Poľskom inštitúte v stredu 12. júna.

Maďarsko tentoraz reprezentuje produkcia Domu pre súčasné umenie Trafó z Budapešti. Inscenácia Spievajúca mládež, označovaná ako zborové divadlo, od autorov a režisérov Judit Böröcz, Benceho Györgya Pálinkása a Mátého Szigetiho je pomenovaná podľa hliníkového súsošia v nadživotnej veľkosti, ktoré znázorňuje dve spievajúce dievčatá a muža hrajúceho na flaute. Dielo osadili v roku 1953 pred práve dokončeným Ľudovým štadiónom, stavbou prvej maďarskej socialistickej päťročnice. Podobne ako na iných miestach masového zhromažďovania sa v krajinách pod sovietskym vplyvom i tu slúžilo umenie propagandistickým cieľom. Autori inscenácie si všímajú paralely medzi udalosťami starými sedemdesiat rokov a snahami súčasného maďarského politického vedenia uchvátiť kultúru a umenie na šírenie nacionalistických a politicky extrémnych myšlienok. Inscenáciu Spievajúca mládež, ktorá sa vlani predstavila na prestížnom festivale Wiener Festwochen, bude v utorok 11. júna hostiť košické kultúrne centrum a otvorená zóna pre umenie, kreativitu a spoluprácu Tabačka Kulturfabrik.

Záverečným predstavením festivalu bude inscenácia Sme v pohode od amerického dramatika a komika Paula Rudnicka, slovenský debut českej režisérky Daniely Špinar v Slovenskom národnom divadle. Inscenácia v štýle stand-up comedy na prvý pohľad provokuje a otvára kontroverzné témy, no zároveň prináša príbeh o krehkosti lásky, pomyselný dialóg medzi svetom gejov z deväťdesiatych rokov minulého storočia a súčasnou queer generáciou. Predovšetkým je však výpoveďou o jedinečnosti vzťahu medzi rodičom a dieťaťom. Po januárovej premiére v SND sa výborných kritík dočkali účinkujúci Zuzana Fialová, Ľuboš Kostelný, Gabriela Dzuríková a študenti Divadelnej fakulty Vysokej školy múzických umení Lukáš Herc a Magdaléna Hroboňová. Daniela Špinar patrí medzi najvýraznejších českých divadelných tvorcov. Od roku 2015 bola sedem sezón umeleckou riaditeľkou Činohry Národného divadla v Prahe, venovala sa aj opernej réžii – jej inscenácia Z mŕtveho domu skladateľa Leoša Janáčka hosťovala i v Bratislave.

Spolupráca Asociácie Divadelná Nitra s rôznymi spoluorganizátormi prináša ovocie v podobe mnohých sprievodných podujatí rovnomenného festivalu. Tie pokračujú aj po bohatom víkende.

Záver letného semestra Ústavu manažmentu kultúry a turizmu, kulturológie a etnológie je venovaný tematickému projektu LINNER s podtitulom Eyes OPEN/Eyes CLOSED. Pýtate sa, prečo Linner? Je to pojem, ktorý v sebe spája „lunch“ a „dinner“ a predstavuje niečo ako olovrant. Umelecké popoludnie sa koná v priestoroch Univerzitného tvorivého ateliéru 10. júna 2024 od 14.00 do 17.00. O program sa postarajú šikovní študenti a študentky ústavu pod vedením organizačného tímu v zložení prof. Mgr. Miroslav Ballay, PhD., PhDr. Michala Fúsková, PhD., a PhDr. Katarína Kompasová, PhD. Nebude chýbať tanec, video, maľba či stand-up comedy. Popri hudobno-tanečno-dramatickom programe čaká na návštevníkov zaujímavá výstava študentských malieb a fotografií. Vítaní sú študenti, priatelia, kolegovia i široká verejnosť.

V stredu 12. júna sa bude pre verejnosť konať medzinárodné sympózium Umelecké postupy v sociálnej zmene, ktorého účastníci budú skúmať, ako storytelling a divadlo podporujú depolarizáciu spoločnosti a oblasť spoločenskej zmeny. Hostia a účastníci budú uvažovať o dôležitosti umenia nielen v sociálnej práci, ale aj v spoločnosti ako takej. O svoje skúsenosti sa podelia odborníčky z medzinárodného projektu Common Ground Dialogues, ktorého je Asociácia Divadelná Nitra súčasťou, Jitka Vrbková (Divadlo Aldente) a Eva Ogurčáková (Divadlo z Pasáže). Moderuje doc. Mgr. Martin Boszorád, PhD. Projekt Common Ground Dialogues, podporený EÚ v programe Kreatívna Európa, reaguje na rast polarizácie spoločnosti a využíva storytelling na znižovanie nerovnosti a intolerancie.

Krajské osvetové stredisko v Nitre ponúka v rámci programu festivalu 10. 6. dve podujatia. DDS Tiptopáčik a Centrum voľného času Šaľa uvedú inscenáciu Vzduch je čistý Petry Sudorovej a Jaroslava Mnícha na motívy knihy Olina Kozubeka Rozprávky z hráškovozeleného domu. Obyvatelia hráškovozeleného domu produkujú tak ako všetci ostatní odpad, no pred ich domom nie sú hocijaké sudy na smeti. Roxy a Viki prídu na niečo podozrivé a odhalia, v čom sú práve ich sudy rozprávkové. Inscenácia je obohatená o autorské pesničky a sú do nej zakomponované aj tradičné detské hry.

Divadlo Tuš uvedie bábkovú inscenáciu hry nedávno zosnulého Jána Uličianskeho Biela rybka, ktorá vznikla na motívy knihy Marianny Čaučíkovej Plávaj, Lydka! Príbeh približuje osud Bielej rybky a jej hľadanie lásky. V rozprávke sa rieši aj priateľstvo, objaví sa i ekologický motív. Divadlo Tuš existuje pod o. z. KBT, ktoré vzniklo 28. decembra 2007 z iniciatívy mladých absolventov Katedry bábkarskej tvorby DF VŠMU v Bratislave. Predsedníčkou o. z. KBT je bábkoherečka a teoretička divadla doc. Barbora Krajč Zamišková, ArtD.

A keďže zhodou produkčných okolností sa dve predstavenia zahraničných divadiel hrajú v ten istý deň v Bratislave a v Košiciach, v Nitre sa 11. júna uskutoční sprievodný program spoluorganizátorov pod názvom Nitra pre Nitru.

Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre uvedie svoju inscenáciu pre deti Hlava v hlave. Tú navštívia aj deti zo ZŠ kniežaťa Pribinu v rámci projektu Asociácie Divadelná Nitra Júnový tulipán.

Súkromné konzervatórium v Nitre a SZUŠ Heleny Madariovej v Nitre potešia návštevníkov Muzikálovým večerom – koncertom žiakov odboru hudobno-dramatického umenia Súkromného konzervatória v Nitre. Odohrá sa v koncertnej sále Nitrianskej galérie.

Občianske združenie Pestrec pozýva návštevníkov do OC Centra Nitra na tvorivý workshop NAŠI KAMARÁTI STROMY, ktorý sa uskutoční v utorok 11. júna o 17.00. Workshop je určený primárne pre deti na prvom stupni ZŠ a je zameraný na ich scitlivovanie sa voči prírode a najmä stromom. Pretože kapacita je obmedzená na 25 detičiek, je možné prihlásiť sa aj vopred.  

Večer zakončí divadelný kvíz v prevádzke PUB Černá Hora, ktorá je partnerom festivalu, pod názvom MORE THAN A QUIZZ – Divadelná Nitra edition. Otázky tvorí a kvízom sprevádza rekordér televíznych vedomostných súťaží Slavo Hlásny.

Úplný záver festivalu bude patriť v stredu 12. júna besede o tvorbe Vandy Rozenbergovej s Dadom Nagyom v Krajskej knižnici Karola Kmeťka v Nitre a nočnému koncertu skupiny Spectrum Quartett v nitrianskej synagóge.

Medzinárodný festival Divadelná Nitra by mohol mať aj svoj epilóg. V Starom divadle Karola Spišáka, ktoré sa stalo hlavným hracím miestom tohtoročného festivalu, sa 13. júna odohrá predstavenie Kebab hosťujúceho Slovenského vojvodinského divadla z Báčskeho Petrovca.

Organizátori Divadelnej Nitry dávajú do pozornosti aj bohaté mediálne výstupy – záznam z priameho vysielania z festivalu v Rádiu Devín, záznamy z reportáží Rádia ReginaRádia FM, ako aj zo spravodajstva RTVS, články na portáloch Denníka N i v tlačenom vydaní, záznamy zo vstupov v Rádiu v Nitre, výstupy u partnerov festivalu plan.art a TV Nitrička, avíza v denníku Sme, spoty u mediálnych partnerov, ku ktorým patrí aj Film Europe.

TS