Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie uvádza už v júni mimoriadny koncert The Dowland Project v Bratislave a Košiciach!

„Zabudnite na hlúpe nálepky ako ‚crossover’ – Romaria je čistým hudobným zážitkom, ktorý by ste mali absolvovať,“ napísal o poslednom albume súboru The Dowland Project známy hudobný časopis The Gramophone. Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie uvedie toto výnimočné zoskupenie ako mimoriadny koncert 12. ročníka už 4. júna o 20.00 hod. v Dóme sv. Martina v Bratislave. O deň neskôr, 5. júna o 20.00 hod. v Premonštrátskom kostole Najsvätejšej trojice otvorí koncert košický festival Konvergencie.

Medzinárodné kvarteto hudobníkov sa tak po úspešnom účinkovaní na Konvergenciách 2009 predstaví na Slovensku už druhýkrát. The Dowland Project založil koncom 90. rokov tenorista John Potter, dlhoročný člen legendárneho vokálneho súboru The Hilliard Ensemble. Súbor, ktorý nahráva pre renomovaný mníchovský label ECM (albumy In Darkness Let Me Dwell/1999, Care‐charming Sleep/2003, Romaria/2008), tvoria interpreti s rozličnými hudobnými východiskami: od svetoznámeho jazzového saxofonistu Johna Surmana po charizmatického slovenského huslistu a violistu Miloša Valenta, ktorý sa rovnako voľne cíti v starej i ľudovej hudbe. Voľné improvizácie, gregoriánsky chorál, stredoveká hudba, skladby talianskeho barokového génia Claudia Monteverdiho, zvláštna melanchólia diel anglického renesančného skladateľa Johna Dowlanda či lyrika Schubertových piesní – chronológia tu nie je vôbec podstatná: poslucháči sa ponárajú do minulosti, no zároveň ostávajú plne v prítomnosti.


„Ak využijeme KONVERGENCIE – spoločnosť pre komorné umenie | Čapkova 10 | 811 08 Bratislava príležitosť ignorovať historický detail v situácii, keď neslúži našim zámerom v prítomnosti dokážeme […] diskutovať o našich zámeroch priamo s tvorcami,“ povedal o tomto prístupe členov The Dowland Project k dielam minulosti John Potter. „Podmanivá a výnimočne krásna,“ napísal o ich hudbe prestížny BBC Music Magazine. Exkluzivitu bratislavského i košického koncertu podčiarkuje aj fakt, že The Dowland Project koncertuje v posledných rokoch kvôli vyťaženosti svojich členov len sporadicky a každé z vystúpení predstavuje jedinečný zážitok, za ktorým sa obvykle cestuje za hranice všedných dní.

Listky na oba koncerty sú už v predaji v sieti Eventim. Pre milovníkov tohto žánru je v ponuke zároveň špeciálna vstupenka na júnový koncert The Dowland Project a septembrový koncert The Hilliard Ensemble (17.9.2012, Dom sv. Martina).

Viac info na www.konvergencie.sk

Zdroj: Festival Konvergencie
Publikoval: Redakcia GREGI.NET