MF: Chceme mať viac lajkov na FB ako má Rytmus!

Slovenskú skupinu MF netreba veľmi predstavovať. Fungujú od roku 2002, natočili album NABITÉ, odohrali mnoho koncertov a vystúpení. Bassgitarista Marek Hubert mi porozprával, na čom momentálne pracujú a čo ich čaká.

Na slovenskej hudobnej scéne ste pomerne populárni, ako sa vám momentálne darí?
Hneď prvou otázkou si nám polichotila, nám sa zdvihlo ego, za čo ti ďakujeme. Momentálne robíme na nových veciach, takže je to zábava. No a chystáme točiť náš v poradí štvrtý videoklip. Dá sa teda povedať, že sa darí.

Máte za sebou jeden album, pracujete na druhom?
V podstate áno. Prvé dve skladby sú hotové a sú na webe. Na ďalších pracujeme a priebežne ich chceme nahrávať. Nápady sú, máme nový pohľad na hudbu, pretože máme nového člena a ten do kapely priniesol iný rozmer. Ale prioritou je momentálne videoklip.

MF

Videoklip k akej piesni?
Videoklip bude k skladbe IDE WEEKEND. Točiť budeme na chate a už teraz vieme, že to bude zábava. Veď to je asi prvé, čo ti napadne, keď si v piatok podvečer povieš, že konečne IDE WEEKEND!!

Tak to sa tešíme :) Leto je v plnom prúde, s tým sú spojené festivaly, uvidíme vás na nejakom?
Toto leto ich veľa neodohráme. Nejako to tentokrát nevyšlo, na druhej strane, aspoň máme konečne čas na to, aby sme obmenili playlist a zamakali na živom hraní. Takže na jeseň budeme lepší a s novými skladbami. No a ďalšie leto nás budú plné pódiá. Najbližšie ale hráme na festivale v Mníchovej Lehote spolu s kapelami ako Gladiátor alebo Čechomor.

Veľa skupín tvorí texty v angličtine, pretože sa im v nej lepšie/ľahšie vyjadruje. Vy spievate po slovensky – uvažovali ste niekedy nad angličtinou?
Takto, napísať text v angličtine je hračka. Za deň ti ich napíšem aj desať. Problém je v tom, že nie každý to dokáže zaspievať. Potom je to neprirodzené a málo uveriteľné. Jednu skladbu v angličtine máme, volá sa My own way, ale aj pri nej sme sa utvrdili, že naša vlastná cesta ide smerom slovenských textov. Je nám to bližšie a prirodzenejšie. Je pravda, že angličtina je výborne spevavá, každé slovo môžeš zaspievať na 10 spôsobov a bude to znieť dobre. Slovenský jazyk má obmedzenia, ale radšej spievame tak, jak nám huba narástla :) No a niekedy anglické texty dobre znejú, ale málokto sa zamyslí nad významom. O to je zase ťažšie spievať po slovensky, pretože ti každý rozumie a môže ti skritizovať aj túto stránku pesničky.

MF

Čo je vašou inšpiráciou pri tvorbe textov?
Texty píšem prevažne ja. A ťažko povedať, čo ma inšpiruje. Ono to vždy príde samo, proste z ničoho nič mi napadne prvý verš a od toho sa to potom odvíja. Prichádza to v rôzny čas, na rôznych miestach a v rôznych situáciách. Preto máme niektoré texty seriózne, ktoré chcú niečo povedať (Nabité, Práve v tejto chvíli, Neviem-nechcem…) a iné sú o srande (Ide Weekend, Keď sa pop s punkom spojí…). Z toho mi vyplýva, že je to zo života, hovorí to o nejakom momentálnom duševnom rozpoložení. Zrovna máme celkovo dobrú náladu, preto vznikajú hlavne vtipné texty. Neskôr sa to možno zase zmení, ktovie.

A je zložité vytvárať rýmy?
To sú iba fámy, že ťažko idú rýmy. V podstate to ide samo, stačí to len skúsiť kámo, to je jedno, či je večer a či ráno. Zobuď ma aj o polnoci a vysypem ti verše, potom už len gitaru a hotová je skladba, tomu ver že. Hmm, tuším sa dám na rap :-D

Zúčastnili ste sa súťaže Slovak Live Award, dostali ste sa do finále a vyhrali 4. miesto. Mnoho slovenských kapiel súťaže odmieta – aký je váš pohľad?
Každá kapela si asi prejde nejakými súťažami. Takisto aj my. Treba ale rozlišovať súťaž a súťaž. Niektoré sú založené nie na princípe pomôcť kapele, ale nabaliť sa. A tam si musí každá kapela zvážiť, či to má zmysel. V princípe proti súťažiam nemáme nič, je to často jediná alebo jedna z mála možností ako sa ukázať. Ale treba tie súťaže filtrovať a trochu sa ich snažiť prekuknúť.

MF


Má kapela MF nejaký sen, niečo, za čím tvrdo ide, aby to dosiahla?
My máme jeden sen. Aby kapela išla stále hore, ale nikdy nedosiahla pomyselný vrchol. Pretože ak dosiahneš vrchol, už nikdy nemôžeš ísť vyššie… iba dole. No a cesta k snu je v dosahovaní cieľov. Tých máme niekoľko. Napríklad natočiť spomínaný videoklip, vydať druhý album, koncertovať a mať viac lajkov na FB ako má Rytmus :-D Som zabil? :-D

Jednoznačne :) Želám veľa úspechov, veľa lajkov a fanúšikov. A ďakujem za rozhovor!
My ďakujeme. A priatelia, tie lajky na FB nás neskutočne tešia, ale kapela žije hlavne koncertmi, tak podporte tú svoju obľúbenú tým, že vybehnete na nich do klubu vo vašom meste!

Viac info o skupine MF nájdete na https://bandzone.cz/mf1 alebo na Facebooku.

Otázky kládla: Sjekellka
Publikoval: Redakcia GREGI.NET