MFFK Febiofest 2019: BRATISLAVU OBSADÍ SVETOVÁ KINEMATOGRAFIA, FEBIOFEST, VISEGRAD FILM FORUM A KINEDOK SA PREPOJA.

Až tri slovenské filmové podujatia sa po prvýkrát prepoja a v marci tak spravia z Bratislavy centrum stretnutí medzinárodných a domácich filmových profesionálov aj fanúšikov.

Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest (20. – 26. marec) a medzinárodné edukačné filmové podujatie Visegrad Film Forum (19. – 23. marec) sa tento rok uskutočnia takmer v rovnakom čase, vďaka čomu sa bude istá časť ich programu a hostí prelínať. Napríklad oceňovaný ukrajinský režisér Sergej Loznica, ktorý stihol za jediný rok obehnúť s troma snímkami tri prestížne festivaly, bude mať v Bratislave nielen masterclass, ale taktiež na pôde Febiofestu osobne uvedie až päť svojich filmov.

Keďže MFFK Febiofest a VFF majú ambíciu prepájať slovenský filmový priemysel a jeho aktérov so zahraničnou scénou, je podľa ich riaditeľov Přemysla Martinka a Jakuba Viktorína prirodzené, aby nachádzali možnosti spolupráce, spájali potenciál svojich podujatí a posilnili tak medzinárodný rozmer aktivít. Jedným z cieľov je aj združovať navzájom svoje publiká. 

Pre držiteľov cinepassu MFFK Febiofest a držiteľov VFF akreditácii to znamená, že na podujatia špeciálne označené v programoch oboch festivalov budú mať vzájomne voľný vstup. Taktiež budú mať návštevníci oboch na zvyšok programu druhého podujatia alebo prípadné dokúpenie druhej akreditácie 50-percentnú zľavu.

MFFK Febiofest tento rok rozšíri svoje portfólio aj o spoluprácu s projektom KineDok, ktorý je alternatívnym distribučným kanálom pre európske dokumentárne filmy. Na svojej pôde bude hostiť konferenciu tohto medzinárodného projektu, v ktorom európske krajiny nominujú filmových kandidátov a národní zástupcovia KineDoku vybrané snímky potom uvádzajú vo svojich domovských krajinách. Práve na MFFK Febiofest budú koordinovať plán na aktuálny ročník a súčasťou bude aj premiéra jedného z vybraných filmov.

KineDok funguje na Slovensku už piaty rok. Za tento čas sa podarilo priniesť slovenským divákom vyše 60 európskych dokumentov špičkovej kvality a viac ako 15 zahraničných režisérov, ktorí osobne uvádzali svoje snímky v rôznych mestách po Slovensku. „Tento rok by sme radi zviditeľnili tento projekt jednak doma, ale tiež v medzinárodnom merítku viac ako doteraz. Preto vítame spoluprácu s Febiofestom, kde budeme môcť KineDok odprezentovať pred festivalovým obecenstvom, ktoré zažije atmosféru medzinárodnej projekcie a bude sa môcť osobne pozhovárať s tvorcom vybraného filmu, ale tiež s našimi lokálnymi promotérmi, ktorí pricestujú na konferenciu z rôznych kútov Slovenska,“ povedala riaditeľka distribučnej spoločnosti Filmtopia Eva Križková.

„Ukazuje sa, že filmový priemysel takýmto prepojovaním pozitívne reaguje na zmeny a smerovanie festivalu v posledných rokoch. Pevne verím, že nezostane len pri filmových profesionáloch, ale že sa nám vďaka tomuto podarí osloviť aj širšie publikum, ktoré tieto akcie lákajú a že nám pod rukami vzniká ozajstný filmový sviatok filmu, ktorý bude nemožné prehliadnuť a ktorý Bratislavu zaplaví množstvom akcií, projekcií, prednášok a zahraničných hostí,“ uzavrel Přemysl Martinek.

MFFK Febiofest 2019 prinesie vyše sto snímok v deviatich sekciách. V Bratislave sa odohrá v Kine Lumière, v Kine Mladosť a Artkine za zrkadlom a následne poputuje do ďalších 15 miest po Slovensku.

Od tohto roku prechádza festival na komplexný online rezervačný systém MyCinepass, kde si možno zakúpiť Cinepass. Ten umožní držiteľom online rezervácie na filmy, bez čakania v radoch pri pokladni kín. Cinepass na neobmedzený vstup na bratislavský Febiofest je momentálne v predpredaji za 20 EUR, pre študentov za 18 EUR, víkendový Cinepass stojí 15 eur. Ceny sa počas festivalu zvýšia. Za jednorazový lístok zaplatí návštevník 5 EUR. Detailné inštrukcie k registrácii, zakúpeniu a pravidlám Cinepassov nájdete na http://febiofest.sk/vstupenky/

CINEPASS MFFK FEBIOFEST: https://cinepass.sk/mffk/sk/
AKREDITÁCIA VFF: https://www.visegradfilmforum.com/2019/accreditation/

Zdroj: TS