Michael Kocáb oslávi životné jubileum výpravnou kompiláciou Povídali, že mu hráli / Zlatá kolekce!

Michael Kocáb – výrazná osobnost tuzemského (nejen) kulturního života letos v červenci oslaví významné životní jubileum, ke kterému si společně s vydavatelstvím Supraphon nadělil výpravné trojalbum Povídali, že mu hráli / Zlatá kolekce.

Výroční kompilace, která vychází v pátek 13. 6., představuje Kocábovo hudební curriculum vitae prostřednictvím téměř padesátky nahrávek z let 1980 až 2014 a na jejím sestavení se výraznou měrou podílel sám umělec.

Rozdělení kompilace, jež svým názvem připomíná Kocábův sólový debut z roku 1988, není toliko chronologické jako spíše tematické. První nosič představuje Kocába v jeho rockové inkarnaci. Podstatnou část tak tvoří logicky skladby Pražského výběru a pokračovatele této kultovní formace s označením II. Výjimkou je jen závěrečná skladba Warning, jež je ukázkou z aktuálního Kocábova progrockového spojení s pány Proudfootem, Sheehanem a Donatim, s nepochybnými mezinárodními parametry a přesahy.

„V této písni se projevuje velká virtuozita jednotlivých hráčů zejména pekelným tempem, které hrají s nesmírnou lehkostí, a přitom dokonale přesně. Žádné kvantizace (zpřesňování), žádné střihy do hudby. Tak, jak mi to poslali, jsem to jen nasadil do Pro Tools a bylo. Je to nářez. Nikdy jsem takto komplikovanou desku nevyrobil tak snadno. Jsem rád za tuto zkušenost a pokusím se udělat s Glennem ještě alespoň jednu,“ komentuje skladbu Kocáb.

Album s pořadovým číslem dvě je pak příležitostí pro Kocábovu šansonovou pěveckou podobu, velmi úspěšnou s písněmi z projektů Petra Hapky a Michala Horáčka i těmi vlastními pro Pražský výběr či sólová alba. Mezi celkem sedmnácti písněmi tak nechybí majstrštyky jako Stáří (zde spolupracoval Kocáb s Josefem Kemrem) či s Cizí ženou v cizím pokoji. Shodně po čtyřech skladbách jsou zde zastoupena i obě Kocábova sólová alba Povídali, že mu hráli a Za kyslík (2002), ale najdeme tu i dvě písně z muzikálu Michala Pavlíčka Excalibur (Mor na ty vaše hrady a Chci být netopýr) nebo dosud nevydaný Kocábův duet se Zlatou Kinskou Náš chléb.

Závěrečná část kompilace je věnována Kocábovým kompozičním, instrumentálním, aranžérským i produkčním pracím pro Marthu Elefteriadu, Evu Olmerovou, Jiřího Korna či dceru Natálii Kocábovou a další duety s Lucií Bílou, Petrem Jandou nebo Petrem Kolářem.

„Úplný závěr Zlaté kolekce pak patří vážné, či spíše orchestrální hudbě v podobě suity z baletu Odysseus, který jsem napsal v letech 1986-1987 pro Laternu Magiku. Odysseus je asi mým nejúspěšnějším hudebním dílem, a proto jsem ho také zařadil na závěr. Dočkal se přes 1000 repríz po celém světě a hostoval např. i 3 týdny na slavné Broadway v New Yorku. Odysseus nestárne a dodnes se hraje, z čehož mám velkou radost. Na Odysseovi jsem se také setkal z řadou světových umělců,“ komentuje Kocáb svůj výběr.

www.supraphon.cz
www.supraphonline.cz
www.facebook.com/michaelkocabofficial

SU62612_mail

Zdroj:  SUPRAPHON a. s.