Michal Pelant v novom klipe Geronimo pritvrdzuje, temný text napísal komik Lukáš Pavlásek.

Gitarista Michal Pelant vydal vlani veľmi oceňovanú debutovú nahrávku „Na Hraně“. Aktuálne predstavuje už druhý videoklip z dosky k tvrdšej a divokejšej 2skladbe „Geronimo“. Mnohých určite prekvapí najmä autor textu k tejto piesni, ktorým je známy komik Lukáš Pavlásek.

Geronimo je jednou z tvrdších a temnejších piesní, ktoré si na albume môžete vypočuť. Má až revolučný nádych a chvíľami z nej naskakuje husia koža – motív vzývania slávneho indiánskeho náčelníka Geronima prechádza v piesni na všeobecnú rovinu, kde sa každý z utláčaných dočká svojho dňa D, kedy sa všetko zmení.

2

„Táto v princípe ušľachtilá téma, je pomerne hojne zneužívaná všetkými manipulátormi, režimami a diktátormi. Dúfam, že v tomto prípade zostane len pri posolstve,“ dodáva s úsmevom Michal Pelant (https://www.facebook.com/michal.pelant.92/) . Réžie videoklipu, kamery aj strihu sa ujal rovnako ako u predchádzajúceho videoklipu Vodopády, Tomáš Bláha.

Exkluzívna premiéra prebehla prostredníctvom portálu iDnes.cz, na YouTube je videoklip k zhliadnutiu tu.

Do tvorby textu, ktorý sa zaoberá závažným námetom, sa pustil umelec, u ktorého by sme podobné sklony pravdepodobne nehľadali. Autorom je totiž komik Lukáš Pavlásek. „Keď som sa zoznámil s Lukášom, bavili sme sa o textoch a zistil som, že Lukáš má minimálne dve tváre,“ smeje sa Michal. „Spoluprácu sme zahájili na albume Lenky Novej – Psí hodina. Album som totiž produkoval, napísal všetky piesne a Lukáš ho celý otextoval. Piesne sú plné ženských pocitov a príbehov. Kde se to v ňom berie, to netuším (smiech). Ďaľšia spolupráca prebehla na albume Davida Kollera Teď a tady. Tam Lukáš otextoval jednu moju pieseň. Z Lukášových scénok a skečov je jasne cítiť, že vie pracovať s textom, vypointovať ho atď. Píše aj knihy pre deti. Som rád, že spolu len nesedíme niekde v podniku,“ vysvetľuje k ich spolupráci Michal.

Michal Pelant je známy predovšetkým z účinkovania v kapela Davida Kollera. Vďaka vlaňajšej pauze tohoto projektu, kedy sa David Koller venoval návratu skupiny Lucie, si našiel Michal čas na prípravu sólového projektu a v marci roku 2014 vydal debutový album Na hraně. Tá patrí k najzaujímavejším počinom uplynulého roka, o čom svedčí aj reakcia hudobných fanúšikov a kritikov. Hudobný server iReport.cz zaradil túto nahrávku medzi desiatku najlepších za minulý rok. Predchádzajúci singel Vodopády z tohto albumu bodoval v českých rádiách (Rockzone, Beat, Kiss rádiá a ďalšie) a niekoľko mesiacov sa držal v TOP 50 najhranejších československých rádiových piesní (podľa rebríčku IFPI ČR). Na jar čaká Michala Pelanta a jeho kapelu koncert v Prahe, v lete potom určite nebudú chýbať ani na festivalových pódiách.

Zdroj: Edo Kopček