Migrantskú rapsódiu aj mimozemské záhradkárstvo ponúkne sprievodný program Divadelnej Nitry.

Migrantská rapsódia, mimozemské záhradkárstvo, živé sochy Európy, verejná obývačka či multimediálne inštalácie vo výkladoch. Medzinárodný festival Divadelná Nitra, ktorý sa uskutoční od 23. do 28. septembra 2016, prinesie opäť bohatý sprievodný program. Odohrávať sa bude na rôznych miestach v Nitre – na pešej zóne, v synagóge, v knižnici, v galérii, na pódiách pod holým nebom aj na parkovisku a vo výkladoch obchodov. Hlavným dejiskom bude už tradične iné_námestie pred Divadlom Andreja Bagara, ktoré sa premení na priestor pre umenie aj príjemnú relaxačnú zónu. Na návštevníkov čaká vyše 60 pouličných predstavení, performancií, výstav, filmov, koncertov, dielní, diskusií a rôznorodých tvorivých aktivít pre rodičov s deťmi pod názvom Zóna radostí. Téma festivalu: Óda na radosť? zaznie aj v hudobných vystúpeniach a vo výtvarných dielach vytvorených priamo pre festival.

 Sprievodnému programu bude tento rok dominovať výstava Newrope, ktorú sa podarilo pripraviť vďaka unikátnemu spojeniu Divadelnej Nitry s Nitrianskou galériou. Pod kurátorským dohľadom Omara Mirzu sa na výstave predstavia dve desiatky súčasných umelcov zo Slovenska, Maďarska, Poľska, Čiech, ale aj z Francúzska, Rumunska, Bulharska, dokonca z USA a Kanady. Diela, ktoré trefne reagujú na súčasné dianie v Európe, a ktoré sa pýtajú, čo môžeme urobiť preto, aby nám neznela namiesto Ódy na radosť Óda na smútok, vznikli „na objednávku“ nitrianskej výstavy a mnohé z nich budú vôbec po prvý raz vystavené práve v Nitre. Výstava sa koná od 22. septembra 2016, originálnym spôsobom sa návštevníkom predstaví počas celého festivalu a najmä počas obľúbenej Bielej noci 24. septembra 2016 a v Nitrianskej galérii potrvá až do 13. novembra 2016.
Schovanek_Anarchist_Cookie_Shop

Rumunsko-slovenské duo Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová vytvorí živú sochu Keď nie my, kto? Keď nie teraz, kedy?, slovenská umelkyňa žijúca vo Švajčiarsku Andrea Palamarčuková predstaví performanciu Mimo slovnej zásoby (Or Maybe I’m from Newrope), v ktorej reaguje na tému domova, Erik Sikora zas uvedie agitačnú prednášku s prvkami performancie a koncertu Mimozemské záhradkárstvo a Anton Čierny multikultúrny videofilm o miešaní kultúr a identít Jedného dňa som sa rozhodol urobiť si výlet, Zahrajže mi Európa!. Na pešej zóne si budú môcť návštevníci pozrieť vo výkladoch aj Multimediálne inštalácie francúzskeho umelca Nicolasa Malclès Sanuyho a interaktívnu výstavu českého umelca Mareka Schovánka, ktorá reaguje na dnešný konzumný život Anarchist Cookie Shop. Súčasťou výstavy v centre mesta bude aj inštalácia veľkoplošného diela s názvom Keď… výtvarníčky Ilony Németh. Dielo je  inšpirované známou básňou Martina Niemöllera z roku 1946, ktorá sa stala symbolom boja voči totalite a útlaku. Výtvarník Ján Kostaa vytvorí na námestí svoj Message from the West. V Nitrianskej galérii nebude chýbať kurátorský výklad Omara Mirzu, ktorý vysvetlí pohľad dvoch desiatok umelcov a umeleckých skupín z rôznych európskych krajín na súčasné dianie v Európe.
Biela noc bude tradične pokračovať aj v Nitrianskej synagóge, kde bude dominovať známa sekcia festivalu s názvom Mladé divadlo – divadelné inscenácie študentských a mládežníckych súborov,  vybrané k téme festivalu. Divadelný súbor Tote tam z Kežmarku a Trma-vrma z Popradu uvedú spoločne inscenáciu Slováci sme od rodu!, ktorá je javiskovou výpoveďou mladých ľudí o ich pohľade na Slovensko (nielen) dnešných dní. Spoločne sa pýtajú: My, Slováci…Akí vlastne sme? A prečo sme takí, akí sme? Slovenské komunitné divadlo v Londýne zavíta do Nitry s Migrantskou rapsódiou, ktorá je výstižnou, humorne, ale i dojímavo ladenou reflexiou mladých slovenských ochotníkov žijúcich v Británii. Prostredníctvom činoherných a pohybových scén s piesňami hra odhaľuje vnútorné prežívanie migrantov pod maskou úspechu a nadšenia. Domáci súbor DRIM zo ZUŠ J. Rosinského sa predstaví oceňovanou inscenáciou Pochovajte ma za lištu, ktorá ponúkne silný príbeh malého chorľavého chlapca Sašu v socialistickom Rusku. Ponitrianske múzeum zas ponúkne koncert nitrianskej a capelly Katars a experimentálnu hudobno-inscenačnú performanciu Tri2Re.
Festival tento rok vytvorí v Nitre novodobú agoru, odkazujúcu na slávne grécke miesta zhromaždení slobodných občanov, vzdelávania sa či diskusií. Projekt AGORA EURÓPA zastreší Verejnú obývačku, kde sa budú odohrávať živé diskusie s odborníkmi a verejnosťou na európske témy priamo na ulici. Debatu vedie Laco Oravec z Nadácie Milana Šimečku. Živá knižnica v Krajskej knižnici Karola Kmeťka prinesie pre žiakov základných a študentov stredných škôl diskusiu na tému utečencov a extrémizmu v minulosti aj dnes, na ktorej sa zúčastní Iveta Ditte Jurčová, Michal Ditte a ďalší hostia. Debata študentských tímov je symbolickým Súdom nad Európou, v ktorom je úlohou študentov uviesť vo vzájomnej diskusii pred verejnosťou všetky pomyselné Za a Proti Európe.
Ak by si návštevníci radi vypočuli názory či citáty z diela osobností ako Albert Einstein, Platón, William Shakespeare, Leonardo Da Vinci, Wolfgang Amadeus Mozart či Umberto Eco, môžu počas víkendu na námestí a pešej zóne v Nitre vyhľadať Živé sochy Európy. Každá socha v podaní žiakov Základnej umeleckej školy Jozefa Rosinského v Nitre prednesie po vhodení mince monológ a poskytne informácie o osobnosti, ktorú predstavuje. V piatok 23. septembra 2016 oživí festivalovú atmosféru projekt Kníhkupecká, ktorý premení Kupeckú ulicu na miesto plné kníh, prednesu a čítania poézie, prózy a hudby.
A kto by chcel spoznať, aká je Európska stopa v Nitre, môže sa zúčastniť na komentovanej prehliadke po stopách maďarskej, nemeckej, českej a židovskej kultúry, ale aj balkánskych vplyvov v architektúre mesta či v spoločenskom živote, ktorú povedie výtvarník Juraj Novák a teoretik umenia a architektúry Richard E. Pročka.
Pre najmenších festivalových návštevníkov je pripravený program Čí-ta-me rozprávky Európy, v ktorom bude herec Ivan Gontko uvádzať rozprávky z rôznych európskych krajín.
Divadelná Nitra prináša každoročne v rámci Festivalu deťom aj divadelné predstavenie pre deti. Tento rok  je to interaktívne tanečné predstavenie Medzi nami súboru FysioArt z Prahy, ktoré zobrazuje tému domova detskými očami. Súčasťou tohto umelecko-pedagogického projektu sú aj tvorivé dielne v školách.
Pri príležitosti osláv 25. výročia budú v programe Divadelnej Nitry aj špeciálne sprievodné podujatia, už 6. septembra 2016 sa začína v Poľskom inštitúte Bratislava výstava dvorného festivalového fotografa Ctibora Bachratého, ktorá zachytáva poľské inscenácie na Divadelnej Nitre v rokoch 1998 – 2015, od 8. septembra 2016 sa zasa začína v Galérii Mlyny Nitra výstava Plagáty DN 25, ktorá prinesie prierez festivalových vizuálov za jej štvrťstoročnicu.

Záštitu nad festivalom prevzal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, minister kultúry SR Marek Maďarič, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica a primátor Mesta Nitra Jozef Dvonč.

Všetky aktuálne informácie nájdete na: www.nitrafest.skwww.facebook.com/divadelna.nitra

DN25vizualov

Zdroj: Divadelná Nitra