Mikovský festival rusínskej kultúry sa otvára hip hopu, headlinerom Desmod.

Andy Warhol, Desmod, Rytmus, Ego, Horkýže Slíže, Milan Lieskovsky, Drišľak, Kollárovci. Možno na prvý (a nielen prvý) pohľad sa medzi nimi hľadá súvislosť ťažko. Spoločným menovateľom je v tomto prípade Miková.

Z malej obce v okrese Stropkov totiž pochádzajú rodičia kráľa popartu a práve na jeho počesť sa uskutoční už XXIII. ročník Mikovského festivalu rusínskej kultúry, na ktorom sa predstaví naozaj výnimočná kombinácia rocku, hip hopu, tanečnej scény a folklóru, aká sa inde na Slovensku hľadá veľmi ťažko.

Festival v Mikovej má za sebou bohatú históriu. Z nenápadnej akcie, aké patria k imidžu väčšiny obcí, ktoré sa snažia pre svojich obyvateľov a rodákov pripraviť v lete aspoň jedno spoločenské podujatie, sa postupne stala vychytená destinácia, o čo sa postarali napr. Dalibor Janda, Zuzana Smatanová, Boney M Party Group, Modern Talking Reloaded, Otto Weiter, Lobo Ismail & Salsa Club, Eva Máziková, Honza Nedvěd, Kandráčovci, Kristína, Robert Burian, či taliansky spevák žijúci v Českej republike David Mattiolio. „Na prvom mieste sú u nás vždy ľudia a o východniaroch je známe, že sa veľmi radi bavia. Nemáme žiadny problém s tým, že na iných festivaloch by nespojili folklór s hip hopom. My sa len snažíme vyjsť ústrety všetkým generáciám, aby si prišli na svoje a najkrajšie na tom celom je, keď sa bavia ľudia bez ohľadu na vek. Mladí spievajú ľudovky a ich rodičia sa zase hýbu v moderných diskotékových rytmoch,“ dodal s úsmevom spoluorganizátor Michal Závacký.

Organizátor Obec Miková spolu s Podduklianskym osvetovým strediskom vo Svidníku neuhli zo svojej filozofie ani tento rok. Posledný júlový víkend bude teda patriť naozaj nekopírovateľnej hudobnej dramaturgii. Status piatkových headlinerov si popri mladých kapelách užijú Rytmus s Egom, po ktorých ovládnu zvyšok noci Milan Lieskovsky s DJ-om Luboshom. Sobotňajší večer bude patriť z X Factoru známym Rusinskym Holosom, Drišľaku, Desmodu a zábavu pravou open air tancovačkou dokončí Medial. V nedeľu sa návštevníci môžu tešiť na folklórne súbory na čele s humenským Chemlonom a vo večernom finále vystúpia Kollárovci a Horkýže Slíže. „Možno sme pre niekoho zvolili odvážny program, ale som si istý, že Miková bude celé tri dni žiť skvelou zábavou. Pozvali sme totiž umelcov, kapely a súbory, na ktorých koncertoch je vždy plno a ľudia sa na nich tešia. K tomu v piatok a sobotu pridávame tancovačku až do rána… Ako sa hovorí, kto sa bojí tmy, nech nejde do lesa, čo však nie je náš prípad,“ uviedol v dobrej nálade M. Závacký.

mikova

Zdroj: GRAND STUDIO, s.r.o.