Mikuláš na hrade.

Kto vlastne bol svätý Mikuláš? Aký je jeho príbeh? Prečo si každý rok v šiesty decembrový deň ľudia v čižmách nachádzajú sladkosti a iné darčeky?

Odpovede na tieto otázky je možné nájsť netradične na hrade Červený Kameň v dňoch 6. decembra – 8. decembra 2013. Odhalí ich predvianočné podujatie Mikuláš na hrade s podtitulom Ako sa na Červenom Kameni čakalo na Mikuláša.

Tri decembrové dni sa na veľkom hrade v Malých Karpatoch ponesú v atmosfére príchodu svätého Mikuláša, jedného z najväčších a najznámejších svätcov všetkých čias. Návštevník má tak možnosť v hradných komnatách, vyzdobenými vianočnými dekoráciami, zoznámiť sa so služobníctvom, ktoré túžobne očakáva Mikuláša a krvopotne presviedča seba aj ostatných, že celý rok poslúchalo a robilo len dobro. Pomocou divadelného stvárnenia dramatických pasáží je možné nahliadnuť do súkromia grófskych detičiek, ktorým sa sviatok svätého Mikuláša výborne hodil, ako výhovorka na zrušenie hodiny latinčiny. Okrem toho, hrané prehliadky so scénkami umožnia nielen stretnúť všetečnú mladú grófku, ale i samotného hradného pána, ktorý je tak zaneprázdený svojou prácou a cestovaním, až úplne zabudol, že aj jemu Mikuláš kedysi nosieval darčeky.

Zavíta včas svätý Mikuláš so svojimi pomocníkmi na Červený Kameň alebo príde Mikulášov hneď niekoľko? Odpovede na tieto otázky je možné dozvedieť sa na veľkom hrade v Malých Karpatoch počas troch adventných dní o 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 a 15.00 hodine.

mikulas_na_hrade

Zdroj: SNM