Mikulášsky jazzový festival 2015!

Jediný jazzový festival na Liptove vstupuje do novej dekády, prináša atraktívny, žánrovo pestrý program a vyzretú dramaturgiu. Počas troch večerov sa predstaví 10 kapiel a takmer stovka hudobníkov z celého sveta.

Úvodný festivalový deň zaháji poľský 16-členný big-band Jass Brass Consort, ktorý otvorí festival bezplatným vystúpením na námestí. Celé mesto naladí na jazzovú nôtu a zároveň pozve ľudí na festival.

voila

Potom sa presunieme do Reduty, kde vystúpi mladá kapela, finalisti 5. kola súťaže Jazz Start-up 2015 – Valér Miko Trio spolu s hosťujúcim gitaristom Ľubošom Brtáňom, rodákom z Liptovského Mikuláša.

Nasledovať budú jazzové štandardy aj vlastné kompozície americko-českého WUH Tria. Lídrom kapely je známy český kontrabasista Franta Uhlíř, na piano zahrá fenomenálny Skip Wilkins z USA a rytmickú sekciu má pod palcom Jaromír Helešic.

Jana_Bezek_Trio

Záver úvodného večera bude patriť hot-jazzu a swingu 20-tych rokov v podaní energického 9-členného orchestra FATS JAZZ BAND, ktorý sa nepochybne postará o čarovnú atmosféru a skvelú zábavu.

Sobotňajší program festivalu otvoria francúzske chansony kapely VOILA! speváčky Zdenky Trvalcovej, ktorú možno prirovnať k slovenskej ZAZ. 5-členná kapela namixuje výnimočný retro koktail zložený z chanson a swingu s vplyvmi world music, reggae, jazzu, twistu, hip hopu a popu.

canned_beat_band_can_pressebild

 

Potom sa prenesieme do poľského Krakowa vďaka hudbe klaviristky a skladateľky Jany Bezek a jej poľsko-slovenského tria. Na albume Cracow, s ktorým trio aktuálne vystupuje sa nachádzajú vybrané kompozície z pera klaviristky napísné počas života v poľskom Krakove.

Vyvrcholením druhého festivalového večera bude vystúpenie veľkej funkovej formácie Canned Beat (CH, SK, A, UK) v hviezdnom zložení s legendami ako Pete Simpson (spev) či Julian Crampton (basgitarista skupiny Incognito), Slovensko zastúpia bubeník Ján Fabrický, trúbkar Ondrej Juraši a gitarista Juraj Burian.

meretrio

Prvé tóny tretieho večera budú patriť mladej kapele Meretrio z brazílskeho São Paula. Trio študentov z rakúskeho Grazu kombinuje brazílske rytmy s jazzovými prvkami, v štýle komornej hudby. Ďalším a zároveň posledným triom 11. festivalového ročníka bude formácia legendárneho českého klaviristu Emila Viklického s Petrom Dvorským a Cyrilom Zeleňákom.

Vyvrcholenie festivalu bude naozaj jedinečné. S projektom Tales from My Diary z dielne zoskupení Polajka a Nikolaj Nikitin Ensemble sa predstaví exkluzívny hosť, kontrabasista Miroslav Vitouš, ktorý hral s legendami ako Miles Davis, Herbie Hancock, Chick Corea či Joe Zawinul.

Nikolaj-Nikitin-Robert-Pospis-Miroslav-Vitous-Martin-Sillay

Každý večer nebude chýbať tradičná jam session, súťaž o jazzové knihy a CD a mnoho ďalších noviniek a prekvapení. Festival sa bude konať 24.-26.7.2015 v hudobnom klube Reduta, Liptovský Mikuláš. Vstupenky na jeden (8 €), dva (14€), alebo všetky tri večery (18€) kúpite v predpredaji v Dome Kultúry Liptovský Mikuláš, v hudobnom klube Reduta, alebo online v sieti Predpredaj.sk: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/4041/mikulassky-jazzovy-festival-2015.

Pre viac informácií a pravidelný prísun noviniek nás sledujte online:
www.mjf.sk
www.facebook.com/mikulasjazzfest
www.youtube.com/mikulasjazzfest

mjf_poster_2015

Zdroj: Mikulášsky Jazzový Festival