Mimi a Líza 2 na DVD.

Nové rozprávky Mimi a Líza 2 sú už aj na DVD. V premiére ste ich mohli vidieť počas Vianočných sviatkov vo vysielaní RTVS na Dvojke. Mimi a Líza sú dve nerozlučné kamarátky z jedného činžiaka.  „Nemyslite si, ja nespím. Ja som slepá. Svet vidím rukami a ušami. Aj svoju najlepšiu kamošku Lízu takto vidím.“ hovorí v úvode rozprávky malá Mimi.

Spoločne so svojou priateľkou zavedie deti do sveta fantázie a naučí ich pozerať sa na svet ušami a rukami. V starých hodinách nájdu vílu Hrdzu, pod zemou zas úspešnú atlétku – dážďovku Nelu alebo v obrovskej bubline poletia do vesmíru. Uvidíte, akým generálom je Líza v písmenkovej vojne alebo aká je Mimi, keď sa na chvíľu stane roztopašnou Lízou.

05_v_hodinach

Rozprávky novej série Mimi a Líza 2 prinášajú na DVD opäť mnoho dobrodružných a vtipných momentov a zároveň aj posolstvo o nutnosti tolerovať všetky deti bez rozdielu. Aj keď je Mimi nevidomá, jej svet nie je sivý a smutný, práve naopak. Mimi je silná osobnosť, ktorá čokoľvek okolo seba vníma veľmi intenzívne ostatnými zmyslami a často práve vďaka nim dokáže vyriešiť zložitý problém. Mimi tak nielen Líze, ale aj detskému divákovi dokazuje, že svet slepého dieťaťa môže byť vlastne veľmi pestrý a oplatí sa ho spoznať.

„Teší ma, ako reagujú deti na rozprávky Mimi a Líza,“ prezradila autorka projektu Katarína Kerekesová. „Začali napríklad rozmýšľať, aké to je byť nevidomý. Alebo sa nás pýtajú, akej farby by mala Mimi oči, keby ich otvorila. Rovnako nás teší, keď nám posielajú obrázky obľúbených príbehov. Nedávno nám napísalo dievčatko, ktoré píše pokračovanie knižky Mimi a Líza 3.“

Na výtvarnom spracovaní seriálu sa spolupodieľal s Katarínou Kerekesovou vynikajúci výtvarník s citom pre detskú tvorbu Boris Šima. Hudbu skomponoval Marek Piaček, ktorý s režisérkou spolupracoval už v minulosti na filme Kamene. Jednotlivé príbehy vymýšľala a napísala Kerekesová spoločne so scenáristkou Katarínou Molákovou.

DVD Mimi a Líza vzniklo vďaka podpore Audiovizuálneho fondu. Okrem seriálu vznikla aj rozhlasová rozprávka, ktorú v premiére uviedlo Rádio Regina počas Vianočných sviatkov. Okrem toho vyšla vo Vydavateľstve Slovart rovnomenná detská kniha.  Rozprávky sú prístupné aj formou mobilnej aplikácie, po stiahnutí cez Google play alebo Appstore si môžete pozrieť TV seriál, vypočuť rozhlasové hry alebo zahrať zvukové pexeso.

Stručne o projekte Mimi a Líza
počet rozprávok na DVD: 6
žáner: animovaný
minutáž: 46′
réžia: Katarína Kerekesová
hudba: Marek Piaček
zvuk: slovenský dabing 5.1

Mimi a Liza DVD 1

Zdroj: Fool Moon