Miracles, Pecha Kucha, výstava Ilony Németh a Objav roka – september bude v Divadle Pôtoň silný.

Miracles, Pecha Kucha Night, výstava Ilony Németh a Objav roka – september bude v Divadle Pôtoň silný. Čaká ho účasť na Divadelnej Nitre, tretie vydanie Pecha Kucha Night, vernisáž výstavy Ilony Németh a hosťujúce predstavenie Elledanse Mama ma má, ktoré získalo Dosky 2015 v kategórii Objav roka. Divadlo sa už pripravuje na rok 2018 a v smerovaní má jasno – chce sa viac venovať laboratóriu umeleckej tvorby.

„Svojou ponukou je september skôr výnimočný, jej objem je ďaleko za hranicou našich pôvodných plánov. Pripravujeme dramaturgický plán na rok 2018 a je zrejmé, že kultúrne centrum bude smerovať k laboratóriu umeleckej tvorby – čiže k väčšej intenzite rezidenčných umeleckých programov a k vlastnej tvorbe Divadla Pôtoň. Samozrejme, aj naďalej budeme hostiť divadelné predstavenia, koncerty, výstavy, ale v oveľa menšej miere, ako je to napríklad tento mesiac,“ povedal riaditeľ divadla Michal Ditte. V priebehu letných mesiacov sa v Bátovciach konalo až deväť rezidenčných pobytov určených tvorcom a študentom divadelných škôl VŠMU a DAMU a vizuálnym umelcom.

Vo štvrtok 14. septembra sa v Bátovciach uskutoční tretie vydanie Pecha Kucha Night. S osvedčeným formátom prišlo Divadlo Pôtoň po prvý raz vo februári tohto toku s ambíciu mobilizovať aktívne atómy regiónu Tekova a Hontu. „Keď sme začínali s aktivitou Pecha Kucha Night, chceli sme sieťovať aktívnych ľudí v regióne. Prezentovať ich aktivity a prinášať im impulzy z iných miest Slovenska. Počas dvoch vydaní sa vytvorila komunita, ktorá má ambíciu robiť veci lepšie. Sme jediné nezávislé kultúrne centrum v regióne a aj vďaka prezentačnému formátu Pecha Kucha nachádzame solitérov, ktorí robia zaujímavé aktivity prakticky zdarma. Spoznávame sa navzájom. Črtajú sa už aj prvé spolupráce a výmena informácií je čoraz intenzívnejšia,“ doplnil Michal Ditte.

Hosťami PKN – Bátovce, vol. 3 budú:

V rovnaký deň sa o 18.00 hod. uskutoční vernisáž výstavy poprednej výtvarníčky Ilony Németh s názvom Keď, ktorá veľkoformátovo pracuje s priečelím budovy divadla. Autorka sa zaoberá témou solidarity v nás v dobe ohrozenia. „V deväťdesiatych rokoch sme o Strednej Európe tvrdili, že je otvorená a kultúrne a národnostne rozmanitá. Teraz v dobe krízy sa uzatvárame do seba a snažíme sa byť tak sebeckými, ako len môžeme. V krajinách Vyšehradskej štvorky silnie populistická a autokratická politika. Politici tvrdia, že chránia “európske hodnoty”, ale o akých hodnotách tu vlastne hovoríme? O kresťanských hodnotách? O solidarite?”, uvažuje Ilona Németh.

So svojou najnovšou inscenáciou Miracles, ktorá spojila príbuzné nezávislé scény Debris Company, Med & Prach a Slávu Daubnerovú, figuruje Divadlo Pôtoň na programe tohtoročnej Divadelnej Nitry. Keďže je mimoriadne náročné dielo viazané na prostredie Bátoviec – jeho exteriéry aj interiéry, uskutoční sa práve tam a diváci medzinárodného festivalu poputujú za ním, “domov”, v sobotu 23. septembra o 21.00 hod. Autormi projektu sú Iveta Ditte Jurčová a Michal Ditte.

Vo štvrtok 28. septembra o 19.00 hod. bude v Divadle Pôtoň hosťovať činoherná autorská inscenácia Mama ma má  o význame našich matiek v živote a v dnešnom svete, o vzájomných nedorozumeniach medzi dcérami a ich matkami. „Inscenácia je pokusom  zažiť život matiek a odhaliť tak pamätník príkazov, výčitiek, zle utajených želaní a výhrad, ktoré vyriekli nad našimi dcérskymi životmi. A vzdať tak úctu tomu, čo ostane vo vzťahu živé. Láska? Ľútosť? Úcta? Päť žien,“ napísali tvorcovia. Réžia a dramaturgia: Veronika Pavelková a Martin Hodoň. Inscenácia získala cenu Dosky 2015 v kategórii Objav roka.

Septembrový program otvorilo v sobotu Divadlo Commedia s trefnou satirou na boj s veternými mlynmi Don Quichot a Sancho Panza. 

Projekty Divadla Pôtoň z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Viac informácií nájdete: www.poton.sk

Zdroj: Divadlo Potôň