Miro Morvay si k jubileu daroval svoju prvú výstavu. Jediný slovenský autor 3D obrazov je Košičan!

Košičana Miroslava Morvaya si ľudia vždy spájali s hudbou. Či ako dídžeja, manažéra, alebo organizátora hudobných podujatí. Keď sa po 13 ročnom pobyte v zahraničí vrátil domov, neprekvapil nás zorganizovaním rockového koncertu, ako by sa možno očakávalo, ale výstavou svojich 3D fotoobrazov, ktoré v týchto dňoch vystavuje v OC Cassovia.

„3D fotografie som začal fotiť približne pred 7 rokmi. Zaujali ma nové postupy ktoré sa objavili pred pár rokmi v počítačovej oblasti. Najprv som fotil iba jedným fotoaparátom. Celkom sa mi to darilo. Môj syn Miro mi potom poradil, aby som začal fotiť na dva foťáky rovnakého typu ktoré som spojil. Takýmto spôsobom som už mohol zachytávať aj pohyb, pretože s jedným sa dajú robiť iba statické fotografie“, hovorí Miro, ktorý sa fotografovaniu venuje od svojich 14 rokov. Kedysi fotil hlavne koncerty a jeho fotografie sa objavovali v našich i zahraničných renomovaných hudobných časopisoch.

„Vtedy som fotil na diapozitívy, čo bolo isté špecifikum. Tak isto je aj 3D fotenie špecifické. Ja vravím, že tak ako existuje minimalizmus v hudbe, tak 3D foto je mimimalizmom vo fotografovaní“, vysvetľuje Miro.

Fotograf s dušou rockera sa nešpecializuje na nejakú konkrétnu tému. S aparátom v ruke sa len tak túla mestom a prírodou a fotí čo ho zaujme. V jeho vystavenej tvorbe sa tak objavuje kadečo, ale hudba paradoxne nie, aj keď vo forme 3D nafotil koncerty skupín ako Sabaton, Stromboli, Nightwish, alebo Gamma Ray. Medzi tridsiatkou vystavených obrazov sú múzea, dinoparky, mosty, svadba, príroda… ktoré sa nasadením 3D okuliarov doslova premenia na „živé objekty“.

Miro sa smeje, že do výstavy sa mu vôbec nechcelo.„Moje fotografie sa ale páčili toľkým ľuďom, že deti a priateľka Alenka ma do toho nakoniec vyslovene dokopali a tak vznikla výstava mojich foto obrazov nazvaná Svet v 3D. Poďakovať sa chcem Jane Halašovej, marketingovej manažérke OC Cassovia, ktorá celú výstavu skvelo zorganizovala.“ Podľa Mira je 3D špecifikum. „Na Slovensku viem len o jednom fotografovi v Rožňave, ktorý fotí 3D fotky, ale 3D obrazy pokiaľ viem nerobí nikto.“

Mirove plány do budúcnosti sú rozsiahle. „Konkrétny zatiaľ ešte nebudem, pretože nechcem všetko prezrádzať dopredu, ale je záujem o nejaké záležitosti, ktoré keď keď boh dá, tak snáď vyjdú a bude to veľmi dobré.“

Zdroj: Natália Novotná
Foto: Jana Halašová