Miss Moravia a PaCoRa Trio už túto stredu v Bratislave!

Prekračujú geografické aj jazykové hranice a spája ich mocná láska k folklóru. Siedmi hudobníci z troch krajín (Slovensko, Rakúsko, Česká republika) pred niekoľkými rokmi zlúčili svoje sily v skutočne unikátnom hudobnom experimente, ktorý oživuje ľudovú muziku z nášho (širšieho) regiónu – s jazzovým šmrncom i brazílskymi rytmami.

Klavirista Geri Schuller filozofiu ansámblu vysvetľuje takto: “Hudobné smerovanie Miss Moravia je takpovediac vertikálne. Zatlčieme do zeme kolík a urobíme okolo neho kruh s 80 kilometrovým priemerom, prehlásime ho za región a pustíme sa do hľadania spoločných rysov v hudbe, alebo akejsi kultúrnej DNA.”

I keď čerpá z klasického folklóru, nevšedné zoskupenie siaha do historických hudobných zdrojov s umeleckou bravúrou, ktorú by sme u bežnej dedinskej kapely hľadali len ťažko. O kvalite produkcie vypovedajú samotné mená členov kapely: za slovenskú stranu je to Andrea Profant (spev), Juraj Bartoš (trúbka) a Juraj Griglák (bass), z Rakúska prichádza Gerald Schuller (klávesy), Bernhard Wiesinger (tenorsaxofón), Hans Zinkl (gitara, mandolína) a Herbert Pirker (bicie), formáciu završuje český pozaunista Přemek Tomšíček.

Valčíky, pochody či polky v podaní kapely nie sú zďaleka tradicionalistické – nové interpretácie autentických folklórnych piesní sú v podaní Miss Moravia moderné a svieže, pričom sa nesú v náladých divokých, melancholických aj strhujúco dojemných.

Temperamentná frontwoman Andrea Profant spieva rovnako dobre po rómsky, po slovensky, nemecky i česky, a s ľahkosťou sa prenáša cez folklór, jazz, elektroniku, až do šansónu. Mixovanie štýlov na platforme “stredoeurópskej etno-hudby” dobre funguje aj Andreiným spoluhráčom a táto skvelá medzinárodná kapela je vždy dokonale zohratá a našliapaná.

Ako súčasť koncertu sa predstaví etno-jazzová skupina PaCoRa Trio, ktorú tvorí Stano Palúch /husle/, Marcel Comendant /cimbal/ a Róbert Ragan /kontrabas/. Toto  zoskupenie troch skúsených muzikantov funguje od roku 2004. Hudba tria je postavená na prelínaní jazzu a folklóru, podfarbená prvkami vážnej hudby. Ich repertoár tvoria vlastné kompozície a prearanžované jazzové štandardy.

Naživo môžete Miss Moravia  a PaCoRa Trio zažiť už túto stredu, 5. Júna o 19.30h. v bratislavskom Ateliéri Babylon.

www.missmoravia.com
www.pacoratrio.sk

Zdroj: MS