MODERAT III

Apparat a Modeselektor kolaborácia známa aj ako Moderat vydala tretí album s názvom lll, ktorý absorbuje temné spektrum potminimalistickej elektroniky James Blak, Burial, The XX, Four Tet a reflektuje ho do kryštáľovo čistej elektronickej duše.

moderat-are-back-with-a-new-album-and-were-bringing-them-to-the-uk-1452697065

Čo presne tak hlboko traumatizovalo Moderat počas ich prvej nahrávacej session, že pomenovali ich EP z roku 2003 nemeckým ekvivalentom “Na úkor zdravia – At the cost of Health” a potom trvalo šesť dlhých rokov kým vydali debutovú dlhohrajku? Nikdy nevysvetlené narážky na únavu a konflikt sa stali neoddeliteľnou súčasťou berlínskeho tria, od ktorého by sa skôr očakával prístup sebaobetovania a entuziazmu, nie skromné EP výbušnej bass music. O trinásť rokov neskôr, na konci trilógie, keď tracky s nevôľou prenechali cestu piesňam, sú emočné expedície Moderat evidentnejšie. lll rozpúšťa rôznorodý techno pôvod kapely v krištáľovo čistom zvuku elektronickej duše, ktorá stojí za skladbou jednotlivých piesní.

Nieje vôbec ťažké uveriť že sa Moderat dal zrazu dokopy, bola to prirodzená cesta. Traja hudobníci na čele vyvýjajúceho sa minimal techna a performance scény. Začínajú spolu Jammovať prepojením laptopov softvérom, ktorý si sami vytvorili, pretože zvukové softíky ešte neboli komerčne dostupné. Zatiaľ čo Gernot Bronsert a Sebastian Szary oblečení do hutných tónov vysokej BPM ako Modeselektor vypúšťali najmä jungle breakbeat a glitch-hop. Sascha Ring medzitým vytváral vlajúce tvary ambientého popu pod menom Apparat. Na prvých dvoch albumoch trilógie, ktoré boli náchilné k inštrumentálnym spojeniam s hosťujúcimi vokalistami mohli vyznievať ich fúzie pokusne až experimentátorsky. Úplne odlišné je to na lll. S ľahkosťou vánku spojili rôznorodosť štýlov do jednej vízie.

Album absorbuje tmavé spektrum postminimalistickej elektronickej hudby – rococo basové a deepové kontrasty Jamesa Blaka, vzdušné klopkanie a nárek Buriala, sparná ľahkosť The XX, zrnitý bzukot Four Teta. Najviac mi to pripomína Jemieho Woonov podceňovaný “Mirrorwriting”, z angažovaných vokálov k new age buričstvu, skrz rezervované hromové ticho.

Tri najlepšie songy dovoľujú vokalistom narásť, otvoriť sa a pridať na váhe celého albumu. Najlepšou z nich je “Eating Hooks” kde nízke wobblesi a trblietavé trilky prepájajú s hypnotickou rovnováhou. V testnom závese nasleduje “Intruder” úprimná big whoaaaa hymna a Ghostmother ktorá by sa mohla vydávať za The Antlers ak by boli ex-ravermi. Podľa môjho názoru je to najsilnejší album od Moderat! Highlight trecky ho urobili must-hear albumom 2016. Je to tiež obrovská realizácia toho čo Moderat je a môže byť: kapela ktorej sa môžete zveriť a to nielen rytmom na ktorý sa dá poskočiť.

Berlínska elektronická kapela Moderat bude mať v Prahe prvý samostatný koncert. Vystúpi 16. júna vo Velkém sále Lucerny.

Vstupenky:
GoOut.cz: https://bit.ly/1Vrbxpl
Ticketpro: https://bit.ly/1WBPJWu

Napísal: Michal Dzubina
Zdroj: Bryan Howe (Pitchfork)