Monika Bagárová sa vracia v novom štúdiovom albume Flashback.

„Som stále na ceste, počas ktorej hľadám a nachádzam. Vidím nové hudobné možnosti, ktoré mi ponúkla najmä spolupráca v Amerike, ale zároveň cítim jazzové a soulové korene, na ktorých som vyrástla, a ktoré sú vo mne zabudované od malička, aj keď som sa v istom momente teenagerského veku prirodzene odklonila. Mojou srdcovou záležitosťou je ale stále RnB a týmto smerom sa chcem uberať aj naďalej. Život a príležitosti v USA ma naučili hlavne odvahe nebáť sa experimentovať. V tom, čo a ako v hudbe robím a ako si za tým stojím. Keď chcem spájať zdanlivo nespojiteľné, už nemám toľko pochybností ako kedysi.“ Monika Bagárová

Česká speváčka Monika Bagárová si žije svoj umelecký sen. Striedavo nahráva skladby v Čechách i v USA a najnovšie zaujala tiež hudobných agentov v Japonsku. V týchto dňoch vydáva svoj nový album Flashback, ktorý je zrkadlom toho, že umelec sa v našich zemepisných šírkach môže živiť hudbou aj bez toho, aby chrlil prvoplánové mainstreamové popové nahrávky.

Druhá štúdiová nahrávka Moniky Bagárovej prichádza päť rokov po jej predchádzajúcom albume Shining (2012). Umelecký vývoj a posun speváčky sú pri tom také markantné a neprehliadnuteľné, až ťažko povedať, z ktorého uhla pri ich opise začať. Ako opisuje na margo svojho vývoja samotná umelkyňa, Flashback je ohliadnutím sa za minulosťou, za skladbami, ktoré miluje a ktoré ju ovplyvňovali od detstva. Výsledkom je mix RnB, soulových aj jazzových piesní, nahrávka teda poteší predovšetkým milovníkov týchto žánrov.       

Hoci od vydania posledného Monikinho albumu uplynulo už päť rokov, samotné nahrávanie Flashbacku speváčka ohraničuje na približne dva roky, počas obdobia, kedy pendlovala medzi Amerikou a Českom. „V čase, ktorý som trávila doma, som si robila radosť prácou na albume. Vznikal v pohode, dopriala som si na to dostatok času,“ pochvaľuje si Monika luxus autorskej, umeleckej a časovej slobody, ktorú na výslednej nahrávke jednoznačne cítiť.

Album prináša desať skladieb, časť autorských piesní je od slovenského producenta Martina Šrámeka a jedna od švédskeho producenta Jany Schella. Finálne aranžmány a mixy na albume boli prevažne v réžii Monikinho otca, hudobníka Josefa Bagára, s ktorým vo finále spolupracovali Ľudovít Kotlár, Zdeněk Lázok a Monikin priateľ, uznávaný bubeník David Hodek. O finálny mastering albumu Flashback sa postaral Alexis Raverdy. 

Pod textami autorských skladieb na albume sú podpísané veľké mená a Monikini kolegovia, Mišo Biely či Celeste Buckingham. 

Album Flashback urobí radosť milovníkom živých nástrojov. V mnohých skladbách totiž Moniku v štúdiu sprevádzali Ľudovít Kotlár (klávesy), Josef Bagár (bicie), Zdeněk Lázok (gitara a vokály), Milan Bagár (keyboard), Marek Bagár (vokály) a Sági Viktor „Vanis“ (gitara).

Na albume sa nachádza prekvapenie v podobe jediného počinu v češtine. Ide o Nebezpečné známosti – skladbu Karla Svobodu a Gábiny Osvaldovej, ktorú môžu fanúšikovia poznať v prevedení Leony Machálkovej. „Milujem zvláštnu melancholickú náladu tej skladby, melodickú linku a zaujímavé harmónie, v kontraste s refrénom, ktorý cítim zrazu až do jemne rozmarnej samby,“ hovorí Monika na margo toho, prečo sa známy český hudobný kúsok rozhodla na album zaradiť.

Ďalším prekvapením sú známe Monikine skladby Let Me Love You a Never Had, ktoré sa na albume ocitli v celkom nových aranžmánoch. „Raz som bola požiadaná, aby som zaspievala Never Had iba s akustickou gitarou. Akordy, ktoré som vďaka gitarovému kumštu môjho strýka zrazu počula v širších harmóniách, ma inšpirovali k tomu, aby sme tie skladby skúsili viac priblížiť k ich hudobnému základu a postavili viac na živých nástrojoch. V nových úpravách je dorobený klavír a živé bicie,“ vysvetľuje.

„Moje vlastné skladby a skladby coverové som sa snažila dostať do podobného soundu, priblížiť ich zvukovo k sebe. Pritom ale v coveroch zachovať pôvodný vibe a v mojich skladbách popracovať viac na rozvinutí živých nástrojov. Chcem aj v ďalšej svojej tvorbe viac vsádzať na živú kapelu,“ prezrádza Monika svoj umelecký zámer, ktorý sa podpísal na tom, ako album Flashback ako celok vo finále znie.

Album Flashback predstaví Monika Bagárová i naživo na svojom prvom koncertnom turné. „Turné plánujem na budúci rok. Beriem to vážne a s veľkým rešpektom, lebo samostatné turné som ešte nemala.“ Minimálne na jeden, možno aj viac koncertov v rámci turné sa môžu tešiť tiež Monikini fanúšikovia na Slovensku. „Po starých rodičoch mám slovenské korene, vyšla som zo spoločnej SuperStar, ľudia, s ktorými pracujem vo svojom tíme, sú väčšinou Slováci, koniec-koncov, aj môj priateľ je zo Slovenska… Slovensko vnímam ako súčasť svojej domoviny.“

Speváčkiným druhým domovom sú, však stále i Spojené štáty, kam lieta pravidelne kvôli práci. Začiatkom budúceho roka ju čaká nahrávanie novej skladby i klipu v Los Angeles pod dohľadom americkej produkcie. Ešte pred tým chce stihnúť do Vianoc vydať ďalší zo série štúdiových videoklipov k albumu Flashback. V Monikiných budúcoročných plánoch figurujú aj pracovné aktivity a projekty v rodných Čechách. „Mám v pláne vydať spoločnú pesničku so sestrou Natálkou a chcela by som sa tiež viac zamerať na skladby v češtine,“ prezrádza. „Začínam mať chuť tvoriť svoje piesne aj sama, myslím, že som k tomu potrebovala dospieť,“ dodáva.                                                                                                       

TRACKLIST  Monika Bagárová: Flashback
1. Never Feel The Same / Martin Šrámek / Mišo Biely  3:05
2. Let Me Love U / Martin Šrámek / Mišo Biely  3:44
3. Like A Dream / Chrisette Payne / Christopher Grant / Dwayne Lindsey   4:08
4. I Can’t Help It/ Stevie Wonder / Susaye Greene    4:14
5.  The Jury’s Out / Jany Schella / Andreas Oberg    3:02
6.  Never Had / Celeste Buckingham / Martin Šrámek   3:34
7.  You Might Need Somebody / Nan O’Byrne / Tom Snow    4:03
8.  Just Friends / Carvin Haggin s/ Bobby Hebb / Taalib Johnson  4:02
9.  Nebezpečné známosti / Karel Svoboda / Gabriela Osvaldová  4:00
10. Moody’s Mood For Love / James Moody / Jimmy McHugh / Dorothy Fields  3:20

www.bagarova.cz
www.facebook.com/Monika.Bagarova.Music
www.instagram.com/bagarovamonika

Zdroj: TS