MOONLIGHT A KLIENT SÚ FILMY ROKA.

V noci z nedele na pondelok sa už po 89krát rozdali Ceny Akadémie – Oscary. Je teda už jasné, že Asociácia slovenských filmových klubov prinesie slovenským divákom až dva víťazné filmy, a to práve tie hlavné – víťazov kategórie Najlepší film roka a Najlepší cudzojazyčný film roka.

Nadčasový príbeh o dospievaní a hľadaní samého seba, zasadený do drsných kulís okrajových štvrtí Miami. Snímka MOONLIGHT si odniesla v noci až 3 zlaté sošky. Najcennejším je určite ocenenie Najlepší film roka.

To si po prvotných zmätkoch, kedy cena putovala do rúk iného titulu, prebral Barry Jenkins a tím tvorcov. Akadémia film ocenila aj za adaptovaný scenár, Oscara si odniesol aj herec Mahershala Ali ako najlepší herec vo vedľajšej úlohe. Slovenskú distribučnú premiéru mal film 23. februára a diváci majú ešte stále možnosť si ho ísť do kina pozrieť.

Druhým oceneným filmom z distribúcie ASFK je KLIENT (The Salesman) iránskeho režiséra Asghara Farhadiho. Ten si Oscara v tejto kategórii Najlepší cudzojazyčný film roka odniesol už druhý raz. Prvýkrát vyhral v roku 2012 so svojou snímkou Rozchod Nadera a Simin, ktorú ASFK tiež uviedlo do kinodistribúcie.

Jeho najnovšia ocenená dráma Klient rozpráva príbeh manželského páru, amatérskych hercov, ktorých osobný život aj skúšanie novej hry ovplyvní nečakaná tragická udalosť. Film bude uvedený na Slovensku špeciálne počas MFFK Febiofest v rámci sekcie Novinky ASFK a následne sa ešte v priebehu nasledujúcich mesiacov dostane do distribúcie.

„ ASFK vznikla  preto, aby sprístupnila slovenským divákom filmy, ktoré sú filmársky a umelecky veľmi silné. Som rád, že už takmer 25 rokov sa nám to úspešne darí, čoho dôkazom sú práve získané ocenia snímok z našej distribúcie,“ hovorí Peter Dubecký, zakladateľ a predseda Asociácie slovenských filmových klubov.

Zdroj: Asociácia slovenských filmových klubov