Morta Shuppoplex: Punk rockoví sme len oficiálne!

Prinášame vám rozhovor so skupinou Morta Shuppoplex, ktorú vyspovedala naša Daura.

Ahoj Vlasáč. Som rada, že si si našiel na tento rozhovor chvíľu času. Už pred časom sme zverejňovali váš profil na našom webe gregi.net, ale počula som, že sú u vás novinky. Avšak kým k nim prejdeme, skús sa našim čitateľom predstaviť a povedz niečo málo aj o vašej kapele.
Ahoj Daura. Na začiatok sa chcem poďakovať za váš záujem o dianie v našej kapele. Nuž, volajú ma Vlasáč a som niečo ako hlavný mozog kapely Morta Shuppoplex, kde obsadzujem post gitaristu a občasného speváka. Kapela funguje vlastne už dvanásty rok, má za sebou dva svojpomocne natočené albumy, alebo demá, a momentálne sa u nás zavŕšili práce na novom materiáli. Ten by mal uzrieť svetlo sveta pravdepodobne už tento mesiac.

V hitparáde Demovnica sa úspešne držal váš nový Song in English. Povedz nám o tom niečo bližšie.
Bolo to niekedy na jar, keď ma o Demovnici upovedomil náš frontman Šukal. Celkom sa mi to pozdávalo a kvalitná skladba bola práve naporúdzi a tak som sa rozhodol zaslať Song in English. Onedlho sa nám ozvala mailom Regina z Rádia_FM a oznámila nám, že sa rozhodli skladbu v najbližšom kole nasadiť. Keď prišlo vo vysielaní na lámanie chleba, boli sme veľmi milo prekvapení hodnotením, akého sa nám dostalo zo strany Tomáša Slobodu. V podstate išlo o pochvalu v priamom prenose. Na víťazstvo v rámci kola to síce ani raz nevydalo, avšak, sme veľmi radi, že sme si mohli vypočuť pozitívne hodnotenie na našu adresu naživo v éteri nejakého slovenského rádia.

MORTA SHUPPOPLEX in Gottwaldove Sady Nova Dubnica by Zuzana Obetkova 7

Čo sa týka piesne Song in English, mám pocit, akoby som v nej cítila malý vplyv starých Red Hot Chilli Peppers. Je to len môj pocit, alebo to cítite i vy, či vaši poslucháči?
Nie si jediná, kto má ten pocit. Vlastne je to pre nás skoro lichôtka, ak nejakú našu skladbu ľudia porovnávajú so starými Red Hot Chilli Peppers. Je to rytmicky nadupaná skladba, basa tam hrá také mierne mimozemské veci, a spev je skôr prednes až rap, než skutočný spev, takže, asi preto to mnohým pripomína týchto velikánov. Avšak pravda je taká, že nám pri robení tejto skladby ani na um nezišli. Jednoducho to tak vydalo. Dokonca mi už bolo povedané, že to znie trochu ako Chiki Liki tu a, čo na druhej strane zas ja považujem za lichôtku.

Popravde, je tam ten zvuk zo starých Red Hot Chilli Peppers. Samozrejme, aj ostatné prvky, ktoré si vymenoval. Hovorí sa, že každá kapela si musí nájsť ten správny zvuk. Myslím si, že vy ste ho už našli a vôbec nezazlievam, že pripomína staré papričky. Aj vaše ostatné piesne sa nesú v tomto druhu zvuku, alebo sú oveľa rozdielne?
Ostatné skladby na pripravovanej nahrávke Z lásky k vlasti sú vyslovene poplatné spôsobu a času svojho vzniku. Objavia sa tu skladby, ktoré vznikali v rozmedzí rokov 2004 až 2013, takže budú pomerne rôznorodé, alebo skôr pestré. Občas je to trochu viac punk, inde trochu viac funky, dokonca sa tam objavia dve akustické skladby, ale stále to znie tak nejak „mortovsky“.

MORTA SHUPPOPLEX in Gottwaldove Sady Nova Dubnica by Zuzana Obetkova 2

Čiže nový album bude obsahovať aj staršie skladby… Koľko skladieb bude úplne nových?
Pre poslucháčov a fanúšikov bude úplne nová väčšina materiálu. Objavia sa tam aj 4 skladby, ktorých demo – verzie sme zverejnili už v roku 2008, ostatných sedem až osem skladieb budú novinky.

Sú nejaké témy o ktorých najradšej spievate? Alebo vždy spracujete to, čo sa práve deje vo svete, nakoľko ste punk rocková kapela a podľa primitívnych základných definícií je práve to zmyslom punk rocku?
Áno, punk rock má takéto pomyselné poslanie, ale žiaľ, punk rockoví sme len akosi oficiálne. Nevieme sa totiž nejako ideologicky zaradiť a hudobne to pripomína punk rock. Témy, ktoré najradšej spracúvame sú témy, o ktorých sa často nepospevuje. Veľmi veľa skladieb zhudobňuje rôzne sexuálno-spoločenské prehmaty, ktoré považujeme za zábavné, ale žeby to bola nejaká ideová línia, to asi nemôžem povedať. Keď sme so Šukalom pred mnohými rokmi kapelu zakladali, povedali sme si, že máme plné zuby tých všetkých sladkých skladieb, ktoré sa dennodenne valili z rádií a chceli sme písať o prasačinkách, vyjadriť svoj názor na niektoré stránky ľudskej osobnosti a spoločnosti bez servítky a časom sa to vyvinulo nejako tak, že nie je žiaden predpísaný smer, predpísaná je len otvorená provokácia. Spomínam si dokonca na jeden koncert, kde som sa skoro pobil s jedným punkerom, lebo mi povedal, že som punker. Takže punk rock berieme len ako nejaké akoby štýlové zaradenie, a to veľmi orientačné.

Poznám ten pocit a to veľmi dobre! Poďme sa však pozrieť na budúcnosť. Aké sú vaše plány, sny a predpovede?
Plány pre najbližšie obdobie zahŕňajú najmä realizáciu klipu, ktorý chceme naservírovať slovenskej verejnosti, a to doslova. Samozrejme, zháňajú sa nejaké príležitosti na živé prezentovanie nového albumu, ale vieš, so slovenskými klubmi to je niekedy ako hrach o stenu hádzať. Predpovede nepoznáme, ale určite nečakáme, že pôjdeme na turné s Drapákom. A sny sú tajné.

MORTA SHUPPOPLEX in Gottwaldove Sady Nova Dubnica by Zuzana Obetkova 1

Chcel by si ešte niečo dodať k tomuto rozhovoru? Prípadne niečo vašim poslucháčom odkázať?
Dodať by som chcel, že som veľmi rád, že sme si mohli podebatiť o tom, čo sa chytá a čo nás neminie a tiež poďakovať ti za tvoj čas a záujem. Našim skalopevným fanúšikom prajem veľa zábavy pri novom albume, no a ostatným náhodným poslucháčom prajem veľa duševného zdravia.

Otázky kládla: Daura